maanantai 25. helmikuuta 2019

Romutietoisuus

Tässä on Facebook event näyttelyyni Romu & Randomissa.En varmaankaan saa toista mahdollisuutta tässä suhteessa, tämän jälkeen minulla on tulossa vielä toinen näyttely koululla, kuten olen maininnutkin, mutten taas usko mahdollisuuksiini saada näyttelyitä näiden virityksien ulkopuolella kovinkaan suureksi. Mutta josko tänne nyt saisi ainakin piirrustuksia ja videoita, veistoksia ja jotain muuta sellaista mahdollisimman kompaktiin tilaan. Kaikenlaista satunnaista kuitenkin niin, että kokonaisuus muodostaa vielä yhden isomman teoksen. Romutietoisuuden ydin on juuri se, että se sisältää kaiken itsessään olevan ja luon lukuisista pienemmistä itsenäisistä osasista itsensä, koheesion ja kokonaisuuden.

Avajaisissa soitetaan myös Käki-performanssi, vaikkakin sen kokoonpano on vielä yllätys, varmaan on vielä tapahtumapäivänäkin auki. Duo tai trio joka tapauksessa. Melkolailla jotain .amlurKojeramKorasin kaltaista siellä on tarjolla. Ehkä. 

Tänään on ollut jotenkin järjettömän keväinen fiilis. Lähinnä sikäli että tekisi mieli tykittää tekstiä ulos koko ajan.   En vain kovin paljoa pidä tästä varakirjoituskoneeni jäljestä ja unohdin ottaa sen oikean koneeni Lahdesta mukaan, joten nyt sitten pyörin tässä turhautumisen välitilassa. Koneen jäljellä on aivan suora ja välitön merkitys siihen, millaista tekstiä se tuottaa. Aivan samalla tavalla kuin kitaralla on aivan välitön vaikutus siihen, millaista musiikkia se tuottaa. Välineet valitaan tehtävän mukaan. Se vähentää sellaista turhaa väliaskelta, kuin "inspiraation" odottaminen. Kun käytät oikeita välineitä siihen mitä olet tekemässä, jää kaikki turha ylimääräinen kognitiivisen dissonanssin väistely pois työvaiheista ja voit keskittyä tekemään sen mitä olit tekemässä. Se on ehkä sellainen ulottuvuus luovassa työssä, josta ei ole luennoitu maailmassa riittävästi muuten kuin kaikenmaailman hifistien toimesta. Todellisuudessa välineistön hinnalla ei ole paskaakaan väliä siinä prosessissa, kysymys on siitä, että käytössä on oikeat välineet. Eivät korkealaatuiset välineet. Korkealaatuiset välineet varmistavat tasalaatuisen ja sikäli myös toistettavissa olevan lopputuloksen, myös sellaisen jota on helppo muokata jälkeenpäin, mutta oikeanlaiset paskat välineet mahdollistavat sen, että voit tuottaa suoraan valmista kampetta, jota ei tarvitse muokata millään tavalla. Parhaimmillaan se toimii kuten ritualistisen esineen transitiivinen luonne; halpuus ja arkisuus ja muut tuollaiset tekijät, jotka ihminen muuten kokisi häiriönä tulevat ylitetyksi ja väline muuttuu suoran ilmaisun ja välittämisen alustaksi, ei pelkäksi symboliseksi esineeksi. Se on äärimmäisen merkittävä ero.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti