keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Redistribution of EnergyPapan kuolemasta on tänään 7 vuotta. Ei tämä yhtään helpommaksi muutu, mutta ei kai sen pidäkään. Aina toisinaan akuutisti tulee mieleen, että helvetti kun olisi mukava jutella tästäkin tai soittaa tämä hänelle tai mitä tahansa vastaavaa, mutta se ei ole koskaan mahdollista. Ja se harmittanee minua niin kauan, kuin olen täällä soittamassa asioita. Tässä on kasettilooppeja, jotka annoin tulla ulos juuri tätä purkaakseni. Jos kaipaat jotain helvetin hienosti masteroitua nykymassiivista soundia, tämä ei varmaan ole sinua varten. Nauhalooppien pyörittely kiinnostaa koko ajan enemmän kuin kitaran räpläily. Toki sillä on aikansa ja paikkansa, mutta vähemmän on enemmän, ja etenkin perusbändikokoonpanossa joku sointujen jauhaminen tuntuisi nyt ylitsepääsemättömän tylsältä touhulta. En tiedä mihin tämä musiikillinen matkani minut vie, mutta kaipa se ajan kanssa selviää kuten kaikki muukin.

Tässä on printtejä. Ne maksavat 25 euroa kappale, ne on painettu melko heppoiselle japaninpaperille, joten pakkailen niitä sitten pahvien väliin ja kohtelen varoen. Jokainen on yksilöllinen omasta painotekniikastani johtuen, joten ei ollut minusta sarjatuottajaksi tässäkään asiassa, vaikka ajattelin että olisi hienoa päästä numeroimaan vedossarjoja. Kai sitä voi sitten kasettien kanssa tehdä. Aloin miettiä sitäkin, että hommaisi vanereita ja rupeaisi himassa tekemään kasetin kansia puupiirroksinakin. Jonkun julkaisun kanssa voisi ainakin tehdä. Nämä kamppeet hommaan kyllä kotiinkin, kun tämä duuni ei tarvitse sellaista helvetin välineurheilua. Näitä tulee vielä paljon lisää. Sitä mukaa kun kerkeän vääntää laattoja ja toki siellä pitää antaa muidenkin printtailla juttuja. Mutta mukavaa touhua tuo on kaikkinensa. Pidän kovasti.


2 kommenttia:

 1. Miten noita nauhalooppeja tehdään? Millä siis olet tehnyt tuon biisin? Hienon kuuloista! Olen miettinyt millä saisin tuollaista äänimaisemaa akustisen biisin taustalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.instructables.com/id/Audio-Cassette-Loop/ Tässä on melko käytännönläheinen ohje siitä miten noita käytännössä tehdään. Yrityksen ja erehdyksen kautta, leikkelee ja teippailee nauhoista eripituisia silmukoita, joita sitten työntää ja kieputtelee takaisin kasetin kuorten sisään ja toivoo, että soitinkin soittaa sitä vielä. Joskus soi vaan toinen puoli, joskus molemmat, joskus pitää purkaa koko paska ja aloittaa alusta, joskus nauha katkeaa saman tien...

   Itse loopit on sitten vain noihin muutaman sekunnin pätkiin nauhoitettuja ääniä, helpoiten niin että nauhoittaa millä tahansa zoomin tapaisella ääniä talteen ja sitten nauhoittaa ne kasetille (itse pyrin sattumanvaraisuuteen noiden kanssa). Puhepätkät otan haastatteluista esmes puhelimella youtubesta, koska sieltähän noita löytyy ja puhelimen saa aika helposti kassumankkaan kiinni.

   Käytännössä sitten otan kaikki kitaraefektit ja loopperin ja tungen walkmanin kitaranpaikalle ja feidailen kasetti kerrallaan asioita sisään ja nauhoitan ne pyörimään loopperiin. Itseasiassa käytössä on tässä kaksi loopperia, minkä lisäksi tietysti walkman on käytännössä vielä kolmas, josta niitä nauhoja voi pyöritellä. Pianot ja kaikki muut soitetut pätkät on soitettu ja nauhoitettu itse, mutta pidän siitä miten täysin sattumanvaraiset äänet (etenkin aasit) saavat oman musikaalisen luonteensa, kun ne looppaavat muutaman sekunnin pätkää. Tässä kiehtoo ennen kaikkea käsitteellinen palasista säveltäminen, musiikkia voi luoda loputtomasti täsmälleen samoista palikoista yhdistelemällä niitä keskenään eri tavoin.

   Poista