torstai 19. huhtikuuta 2018

DatamoshaustaTässä on demo videoprojektiin, jonka näin lokakuussa unessani. Sen nimi oli Valomato, ja se oli tyhjässä teollisuushallissa putkitelkkarissa pyörivä videoteos, joka reagoi koko ajan itseensä ja hajosi lisää, se syötti jotenkin looppia koko ajan kamerasta tai jostakin muusta, mutta poltti vanhaa materiaalia kiinni uuteen. Se oli lähikuvaa nielusta, uusia suita, silmiä ja ties mitä. Siksi päättelin, että minun pitää aloittaa datamoshingin opiskelu. Se olisi sikäli yksinkertaista, tajusin aika äkkiä mistä hommassa on kyse, mutta ohjelmat ovat suoraan sanottuna aivan perseestä. Käytännössä tässä siis pitäisi saada poistettua videoista i-frameja, jotka toimivat videoissa ankkureina ja palauttavat metsään luisuvan videon takaisin raiteilleen. Tätä voi huomata esimerkiksi Yle Areenassa tai muissa bufferivideoissa, joissa keyframe on keskimäärin kolmen sekunnin välein, eli jossain 90nen tai sadannen kuvan paikkeilla. Yritykseni on löytää ohjelma, joka antaa minun leikata nuo framet pois välistä, jolloin muiden, liikkeitä määrittävien kuvien liike säilyy samana. Tämä on yksi osa tätä. Premierellä voin kyllä leikata kuvan pois, mutta exportatessa adoben ohjelmat ovat tunkemassa niitä taas 300 framen välein. Se antaa jo vähän säätövaraa, mutta on silti aina siellä hankaloittamassa hommaa.

Toinen osa on mp4-videon hexakoodin sotkeminen. SIihen löytyi onneksi hyvä ohjelma, vaikkei se näytäkkään koodia atomeina, vaan yhtenä pötkönä, mutta muokkaaminen on helppoa, vaikka koodia onkin helvetisti ja kaikki on satunnaista kaaosta. Huomasin nopeasti kaksi asiaa. Ensinnäkin tehokkainta muokkausta saa, kun sotkee koodia vain vähän. Toinen oli se, että jos videota sotkee sieltä i-framen kohdalta, se hajoaa. Siksi pitää katsoa suunnilleen silmämääräisesti missä kohtaa tuollainen frame on aikajanalla ja vastaavasti scrollata helvetisti sellaisen kohdan yli koodissa. Nopeinta olisi, jos voisin kopioida koodia toisesta videosta ja liittää sitä toiseen, sotkien toisen liikeframeja toisen kuvaan. Yksi ratkaisu tähänkin olisi video-ohjelma, jolla voisin leikata keyframet pois ja eksporttailla peräkkäin eri videoita huonolaatuisena, jolloin ne sotkeutuisivat keskenään. Mutta tämä on kaikki opiskelua, eikä tämä ole nyt ihan parin päivän juttu.

Muita ilonaiheita tänään oli se, että pääsin Kankaanpään kuvataidelinjan pääsykokeisiin, jotka ovat ensi kuussa. Saatan myös kyetä hoitamaan harjoittelun tässä vieressä. Tein myös romushamanistisen jousirummun ja laitoin yhden näyttelyhakemuksen näille romuilleni. Jos kaikki menee läpi niin maailmahan on aika hyvä paikka, hemmetti. Luultavasti kaikki kusee kuitenkin ja sitten koodailen täällä yötä myöten suttuvideoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti