perjantai 3. helmikuuta 2017

February Experimental Album Writing Month

Juu, ei ole 14 biisiä kuukaudessa kovin mahdoton tehtävä, vaikka laittaisi itselleen vähän rajoituksiakin. Kolmas päivä vähän yli puolessa ja kymmenen biisiä kerkesin tehdä, nyt tulee kumminkin pitempi paussi, kun aika menee leukaleikkaustoipilasta hoidellessa tässä näin, mutta hyvin pääsi kuitenkin alkuun. Ajattelin, että jos rajoitan itseäni, teen tästä vähän hankalampaa, mutta se on osoittautunut niin inspiroivaksi ettei tässä ole paljoa muuta tahtonut tehdäkään kuin väkerrellä biisejä. Tuo yhteisö on lisäksi kyllä todella avarakatseinen, kun jopa meikäläisen kolistelut tuntuvat ihmisille maistuvan. Tämän profiilin kautta pysyy ehkä parhaiten kärryillä siitä mitä tapahtuu. Instagramiin laitan myös kuvan ja kuvauksen siitä mitä on tulossa sitä mukaa, kun niitä tulee väännettyä.  Palaute on ollut hyvää, ajatuksena olikin inspiroida muusikoita antamaan itselleen vähän löysää ja kokeilemaan kaikenlaista iänikuisen luomisen tuskassa pyörimisen sijaan. Hauskaahan se musiikin tekeminen on!

Tarkoitukseni oli siis vääntää biisi ainakin seuraavilla tavoilla:
1. Sokkona
2. Kuurona
3. Ilman soittimia
4. Niin, että joka soitin on soitettu eri huoneesta kuin missä se on nauhoitettu
5. Kaikki soittimet eri vireissä
6. Kaikki soittimet soitettu malletilla tai jousella
7. Vasemmalla käjellä
8. Takaperin
9. Pelkästään metalliromulla
10. Pelkästään akustisilla soittimilla
11. Pelkästään sähköisillä soittimilla
12. Lyriikat jääkaappimagneeteista
13. Noru laulaa
14. Printteri rumpukoneena
15. Ilman käsiä (tämä menee jo bonuksen puolelle jos kerkeää, ja varmaan tulee muutama lisääkin.)

Tässä nyt valmiit biisit pienten selitysten kanssa, nämä on otettu suoraan Punk in Finlandin raportointitopikista.

1. Silmät sidottuna. "Ei kovin haastava näkemättömyyden puolesta, vaan ennemmin siksi että päätin vaan kaks ekaa sointua ja improsin siihen lennosta sit jonkun kertosäkeen. Kun toka kitara ei tuntunut riittävän haastavalta niin otin seinältä papan vanhan Landolan, jota en oo virittänyt vuosiin ja vetelin sitä slidella korvakuulolta. Sekin tuntui vielä suhteellisen tolkulliselta niin menin istumaan puolen metrin päähän kosketinsoittimesta ja löin käden vaan randomilla johku kohtaan ja aloin tykitellä silmät kiinni. Helvetin hauskaa!"

2. Kuurona. "Tää oli kyllä helvetin vaikea, soitin ilman luureja ja muistin varassa sen pohjan päälle, minkä improvisoin vaan ekalla otolla. Seurasin kattomalla miten levelit pomppi raiturin ruudussa.Aloitin tietysti akustisesta kitarasta enkä mistään rytmisoittimesta, ettei tulisi liian helppoa. Voi olla, ettei siitä tullut mitään kuuntelukelpoista, mutta se ei ollutkaan nyt pointtina tässä!"


3. Ilman soittimia. "Jäi levyltä yli tommonen pieni mantran tapanen lyriikan pätkä ja siihen tuli ihan hauska rytmi, joten hoin niitä sitten muutamat kerrat ja lopuks älisin vaan niin pitkiä ääniä ku pysttin ja vähän jotain kurkkulaulun tynkää ja muuta. Koitin tehä sellasen Swans-luokan laulumaton ilman biisiä. Vähän lyhyt tuli, kun koira ei tykännyt tästä hommasta ollenkaan ja tuli murisemaan ja lauleskelemaan mukana, vaikken pyytänyt."
 
 4: Eri huoneet. "Naapurit pesi pyykkiä, babylonin lampaat huristelee kaupungilla, erilaiset huoneambienssit tarttu mukaan. Tää oli silleen aika pässinlihaa, vaikeinta oli lähinnä juosta äkkiä toiseen huoneeseen ilman, että raituri lentää vauhdissa lattialle. Aamulla piti myös käydä ostamassa clas ohlsonilta kuulokejatkojohto ja tunsin oloni vähän eläkeläiseksi kun istuin kahvilassa ja tuijotin sitä ovea, että koska nostavat sen ylös. "

5: Eri vireet. "Tajusin sotkeneeni sävellajit ja vireet, tässä siis kaikki kitarat oli eri vireessä, vaikka soittelinkin aika samoista sävellajeista, mikäli nyt olen alkuunkaan edes käsittänyt, että mitä vittua ne oikeastaan edes meinaa. Yksi kitara G:ssä, yks F:ssä, yks C:ssä, yks droppi Bb:ssä ja toi papan kitara on varmaan joku avoin G#. Peltejä ja muita en voinut virittää, mutta ne oli vähän niinkö mausteina tossa noin."


6: Malletit ja jouset. "Soittelin paria kitaraa, kanteletta, maalipönttöä ja peltiämpäriä pelkästään malleteilla ja jousilla, tuli sellanen mukavan synkkä ja tykkäsin."

7. Vasemmalla kädellä. "Tää meni ihan huumoriksi koko homma, kun kitarat on niin paskan mallisia soittaa väärinpäin. Fuskasin sen verran, että laitoin avovireeseen ja soitin slidella. Kirjotin sanatki vasemmalla kädellä ja määyin ne tossa noin nauhalle, koirakin tarttu loppuun. "

8. Biisi, elikkäs väärinpäin. "Tuntuu ettei Cubasen reverse toimi enää niinku ennen, jolloin se käänsi koko raidan ympäri. Nyt se pysyy samoin päin, mutta äänet kääntyy vaan toisinpäin. Opettelin koko biisin takaperin ja nyt sitten se ei toiminutkaan niin, mutta näin vaan mennään hemmets."

 9: Romumetallia. "Soittelin pelkästään kirpparilta ostettuja kulhoja ja purkkeja ja maalipönttöä ja vanhaa pyykkitelinettä ja muuta. "

10: Pelkkiä akustisia soittimia. "Olis ollut liian helppo jollain folkkibiisillä, niin tein sitten noisea pelkästään akustisilla soittimilla." Tämä sai inspiraationsa tulevan levyn fiiliksistä. Kun nyt tarvitsen sille levylle kolmisen minuuttia täytettä, niin ehkä mashuppaan joistakin näistä jutuista jonkunlaisen välikollaasin sinne sekaan. Kasetille siis, CD-versio on valmis, mutta kasetissa puolten pitää olla yhtä pitkät tai en saa mielenrauhaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti