tiistai 27. joulukuuta 2016

Songs for NothingValvoin koko yön, kirjoitin, raivotin Sons of Anarchyn lopetukseensa, joka oli pettymys kaiken jälkeen, mutta niin sitä vaan mennään. Aamusella lueskelin tämän mielenkiintoisen jutun Samuel Beckettistä. Olen samaa mieltä siitä, että nimenomaan kaikki tuo lyhytproosa on Beckettin parasta antia. Olemassaoloa, epätäydellisyyttä, epätietoisuutta, epäonnistumista, kehon rytmejä sanojen rytmeinä, havaintoa ilmaisuna ja halu ilmaista kyvyttömyytenä ilmaista, parasta.  Samastun tuohon kuolleeseen perjantaina syntyneeseen irlantilaisranskalaiseen ihmiseen täydellisemmin, kuin ehkä kehenkään muuhun joka tällä pallolla on koskaan elänyt. Koen epäonnistuvani jatkuvasti kaikessa mitä teen, mutta olen rakentanut epäonnistumisesta ja virheistä olennaisen osan ilmaisuani, samoin kuin Beckettkin. Etsitään ilmaisua, löydetään joku, mutta se tuntuu väärältä, yritetään uudestaan, kunnes se oikea muoto löytyy. Siinä on tavallaan kitaransoittonikin perusta, kysyminen, karsiminen. Vastaus.

Muutenkin Beckett on vaikuttanut musiikkiini ja varmaan tekstiinikin enemmän kuin mikään muu yksittäinen vaikutin, mutta silti sitä tahtoo välillä alleviivata jotenkin, kunnianosoituksena. Koska Beckettin parasta tekstiä on ehkä mielestäni nuo Text for Nothingit, tein vähän sama olemisen havainnointi mielessäni tämän Songs for Nothingin. Se on hiljalleen valuvaa ääntä, hiljaisuutta ja resonanssia, vähitellen täyttyvää pulputusta, epävarmuudesta vakiintuvaa, hahmottuvaa ja yltyvää puhetta.

Kannattaa myös valvoa yön yli, koska silloin saa päähänsä kaikenlaisia hölmöjä ideoita. Keksin esimerkiksi miten ilmentää LSDn vaikutus kirjassa tekstinä. Sikäli mikäli tätä kirjaa saan koskaan valmiiksi, tai mikäli sitä kukaan sellaisenaan julkaisee, pääsette ihmettelemään tätäkin älynväläystä sitten. Ehkä. Vaikka epäilenkin vahvasti, ettei tuo kenellekään kelpaa, niin kuin ei lähes mikään muukaan mitä olen tehnyt tai kirjoittanut. Mutta tätä tämä oleminen nyt sitten on. Kirjoittamista, oli kirjoitusväline sitten kynä tai kitara.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti