torstai 9. heinäkuuta 2015

Ihmisten sukupuutto.

Menin nukkumaan puoli kahdeksan lievän migreenin kanssa ja heräsin kolmelta vähemmän lievän migreenin kanssa.Olisi pitänyt nousta silloin yhden aikaan, kun kello soi. Mutta kun ei ole mitään kymmempaa syytä herätä, on helppo kääntää kylkeä ja napata viereen ryömivä koira kainaloon. Jos ei se tahdo kuselle, niin ei sitten. Sitten nukutaan. Olo on nyt kuitenkin tämän viimeöisen kuvan mukainen, joten se selittäköön fiiliksistä kaiken olennaisen.


Lajien synty alkaa kääntyä ehtoopuolelle, ja mietin lukiessani myös sitä, miten ihmisten tarina tällä pallolla alkaa olla väistämättä ehtoopuolella. Vaikka väestönkasvulla on peloteltu paljonkin, monet ennusteet sanovat sen lähtevän tasaantumaan vuoden 2050 tienoilla. Luonnolla on aina oma kantokykynsä, eikä se tule ylittymään, vaikka ihmiset kuvittelevat voivansa parantaa kaikki taudit tai voittamaan luonnon tässä suhteessa miten tahansa. Tulee vain enemmän ja tuhoisampia pandemioita, minkä lisäksi ruoka loppuu ja elinolot käyvät niin karuiksi, että ihminen lopulta hiipuu hiljakseen pois. Se mikä on mielestäni vähän surullista on se, minkälaisen eeppisen loppuspurtin me olemme ottaneet tässä viimeisen 200 vuoden aikana, kun ajattelee, että olemme olleet täällä kuitenkin nykytiedon mukaan noin 200 000-250 000 vuotta, ja pärjänneet hyvin tähän asti. Tuo saa myös ajattelemaan sitä, miten todellakin järjetöntä tämä ihmisten touhu fossiilisten polttoaineiden kanssa oikein on, vaikka koko maailma voitaisiin vaihtaa päivissä täysin uusiutuvilla luonnonvaroilla pyöriväksi. Kaikki se teknologia ja kaikki ne välineet ovat jo olemassa. Koska tämä nykyinen systeemi on vain muutamille ihmisille kannattavaa, en oikein näe järkeä siinä, että kieriskelee valittamassa sen vaikeudesta ja epäreiluudesta, jos ei ole edes mitään halua muuttaa sitä. Jos päättää kuluttaa vain enemmän ja enemmän joka päivä, jos päättää ostaa niitä tarpeettoman kokoisia autoja ja täyttää tyhjää tilaa kaikenlaisella paskalla, on vähän vaikea elää vähemmällä. Mitä enemmän on asioita, sitä enemmän niitä tarvitsee vaihtaa uusiin, kun ne hajoaa. Tästä syystä älypuhelimet ovat mielestäni hyvä juttu, koska ne tekevät noin puolet kodin sähkölaitteista täysin tarpeettomiksi. Tarkoittaako se, että ihmisillä olisi vähemmän sähkölaitteita? Ei tietenkään. Me olemme ihmisiä.

Toinen asia mikä mietityttää on se, että toki tämän kaiken tahtoisi jättää jollekin älykkäämmälle lajille. Tuppaa luonnollisesti ajattelemaan, että evoluutio vie asioita eteenpäin, aina kehittyneempään suuntaan, eli tästä seuraavalla valtarodulla olisi myös korkeampi älykkyyskin. Mutta se on jotain sellaista, joka menee enemmän jonkun kreationismin sössötyksen piiriin, koska luonnonvalinta ei varsinaisesti valitse. Ainakaan älykkyyden perusteella. Luonnonvalinta lähinnä jättää jäljelle sopivimman, kun muut kehitykseen johtaneet välimuodot häviävät sopeutumattomuutensa vuoksi. Tästä syystä me olemme täällä, simpanssit ja gorillat ovat täällä, mutta neandertaalit eivät. Ehkä joskus miljoonien vuosien päästä joku uusi rotu pyyhkii pölyjä meidän päältämme ja ahdistuu omasta kuolevaisuudestaan, mutta tässä välissä ei luultavasti ihan heti ole tiedossa mitään samanlaista, kuin ihmiset. Tästä syystä myös olisi kiva, jos lopetettaisiin toistemme tappaminen ja keskityttäisiin yritykseen säilyttää ja kehittyä ihmisinä ja elävinä olentoina jotenkin järkevimmiksi, mutta eihän tällaisella sössötyksellä mitään painoarvoa ole, koska minulla ei ole riittävää todistusta pätevyydestä, tai en julista sitä ase kädessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti