torstai 11. kesäkuuta 2015

Elämme alun aikoja.

Elämme vaarallisia aikoja. Vaarallisia sikäli, että tässä kohtaa tätä suurta sotaa tyhmyyttä vastaan, joka tämä ihmiskunnan historia on, olemme tulleet pisteeseen, jossa viisautta ja ymmärrystä halveksivat ihmiset tekevät päätöksiä. Se ei voi olla mitenkään hyvä asia, ja se ennakoi kai myös sivilisaation romahdusta noin yleensäkin, mutta sitähän on ennustettu jo kauan. Silti en ihmettelisi yhtään, vaikka kaikki Kiinan dynastiat ja Rooman valtakunta olisi hajonneet juuri tähän: kun sivistys leviää liian laajalle, tulee muualta ihmisiä jotka tahtovat parantaa omia elinolojaan, joka taas synnyttää xenofobian aallon ja nostaa valtaan populisteja, jotka sitten ajavat sivistyksen alas ja rappeuttavat sivilisaation hitaasti, mutta varmasti. En todellakaan suostu seisomaan sellaisten ihmisten riveissä, jotka eivät näe kirjaston arvoa yhteiskunnassa. Se antaa ihmisille yhtäläiset mahdollisuudet virkistyä, kehittää itseään ja läheisiään, kasvaa ihmisenä joksikin aivan muuksi, kuin mihin geenien ja ympäristön edellytykset antaisivat mahdollisuuden. Itse olen tästä kävelevä esimerkki. On vain turhauttavaa katsoa vierestä, kun se tapahtuu. En välttämättä usko tämän rappion menevän sodan kautta, tai ehkä korkeintaan lopussa käydään joku väsynyt käsienheiluttelu/ilmapommisota, jossa tuhotaan infrastruktuuri ja pidetään huoli siitä, ettei kellään ole helppoa siinä vaiheessa, kun tuuletin sammuu.

Toivon tietysti, että ihmiset näkevät tämän kaikesta leikkaavan, numeroita tuijottavan insinöörihallituksen olevan aika ikävä tie, mutta en laittaisi kovinkaan paljoa rahaa likoon sen puolesta. Sama on menossa kaikkialla muuallakin. Erityisen turhauttavaa voi olla asua Skotlannissa, joka itse äänesti liberaalimman, älykkäämmän ja paremman maailman puolesta, mutta sai kuitenkin konservatiiviääliöt valtaan, kiitos Englannin ja aiemmin pieleen menneen itsenäisyysäänestyksen. Tämä aika on murroksen aika. Elämme keskellä sellaista myllerrystä ja kehitystä, jota ei ole ollut olemassa koskaan ennen. Tästä syystä myös ei ole mitään syytä takertua mihinkään menneeseen politiikkaan tai ajatusmaailmaan, koska tämä aika vaatii ennen kaikkea mukautumista ja sopeutumista. En ole tippaakaan kallellaan mihinkään olemassaolevaan poliittiseen suuntaukseen, koska en usko, että ne toimivat mitenkään päin paremmin, jos ne päästetään valtaan yksinään. Nykyisessä systeemissä vain ei oikeastaan ole kuultu viimeaikoina sanaakaan oppositiosta, koko ajan vain hallituksen linjauksia ja päätöksiä ja tekoja. Se voi ajaa käytännössä kaiken murskaamalla läpi, mikäli niin tahtoo, koska kaikki eriävät mielipiteet ovat nyt oppositiossa. Opposition huutelut taas voi Soinin, moninkertaisen oppositiohuutelijan, tavoin kuitata nyt vain "opposition huuteluna", kun aiemmin sillä olisi pitänyt olla muka jotain painoarvoa.

Tasapaino on heilautettu vahvasti oikeiston suuntaan, kuten kaikkialla muuallakin Euroopassa tuntuu nyt olevan, eikä se ole vielä koskaan ihmiskunnan historiassa tiennyt hyvää. Ei sen puoleen ole äärivasemmalle heiluttelukaan. Alan tässä kaikesta huolimatta jo öljytä V8-moottoria ja rakennella kitaravahvistinseiniä ja liekinheitinskeboja, kertokaa kun se maailmanalku tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti