lauantai 21. maaliskuuta 2015

Kuumedafpsdofjljedf

Tuossa joku aika sitten törmäsin Albert Hofmannin muistokirjoitukseen, joka päättyi lainaukseen hänen ajatuksistaan kuoleman suhteen: "Kun minä kuolen, menen vain takaisin sinne missä olin ennen syntymääni." Siitä asti olen miettinyt kuoleman konseptia, uskontoja, sekä meditaatiota ja psykedeelisiä huumeita. Se mikä näitä kaikkia yhdistää on kuolema. LSDtä on kokeiltu kuolemansairaiden pelonlievityksessä, ja tavallisimmin elämän loppua edeltävä ahdistus lieveneekin huomattavasti psykedeelisen kokemuksen yhteydessä. Samoin ihmisistä tulee empaattisempia, mikä on myös meditaation pitkäaikaiseen harjoittamiseen yhdistetty tekijä. Miksi? Luulisin kuoleman konseptin sisäistämisen näyttelevän tässä olennaista osaa. Se on meidän jokaisen elämässämme läsnä koko ajan, ei vain jonain etäisenä ja mystisenä asiana, vaan jokaisessa uloshengityksessä, joka ikisessä tekemässämme asiassa. Silti suurin osa ihmisistä yrittää leikkiä, ettei sitä ole olemassa, koska se on muka masentavaa.

Olen aina ollut sitä mieltä, että jokaisella on oikeus uskoa mihin tahtoo, koska se kuitenkin helpottaa kuolevaisuuden kohtaamista ja voi tehdä elämästä jollakin tavalla helpompaa. Silti ajattelin tuossa juuri, että uskonnot, aivan sama miten paljon ne toitottavat rakkautta, lähimmäisistä välittämistä tai muuta, tekevät ihmisistä epäempaattisia. Ihmiset vakuuttuvat siitä, että heillä on käsissään totuus elämästä ja kuolemasta, ja he näkevät olevansa siitä syystä asemassa, jossa voidaan tuomita muita ihmisiä. He eivät näe kaikkien kuolevaisten olevan täysin samassa veneessä, keskellä tätä suurta valtamerta, jota voi kutsua myös elämäksi, täysin maailman heiteltävänä. Jos ihmisellä on usko siitä, että kuolemansa jälkeen hänellä alkaa joku uusi, parempi elämä, hän ei todella koskaan ole tässä ja nyt; hän koittaa pedata vain asioita sitä seuraavaa elämää ajatellen. Ja tästä syystä uskonnot hämärtävät ihmisen suhdetta tähän hetkeen, elämään ja muihin ihmisiin. Tietenkään ei todellakaan kaikkien ihmisten kohdalla. Mutta olen katsonut riittävän monta dokumenttiä häiriintyneistä amerikkalaisista lähetyssaarnaajista ymmärtääkseni, että isompien ihmisryhmien kohdalla tämä menee noin.

Jos meditaatio on jotakin minulle selkeyttänyt, niin nimenomaan sitä ajatusta kuolemasta. Vähän kerrallaan on päässyt jostain paniikinomaisesta pakokauhusta, jossa ymmärtää sen olennaiseksi, korvaamattomaksi osaksi elämää. Kyllä se silti vieläkin välillä, useinkin, aiheuttaa väristyksiä ja lieviä paniikkikohtauksia, mutta siitä huolimatta olen päässyt pitkälle siitä, mitä se silloin joskus oli. Jos kirjoitukseni vaikuttaa nyt sekavalta, se johtuu siitä, että eilen illalla tärisin vaatteet päällä kolmen peiton alla kuumeesta, joka nousi tunnin sisällä melkein 39 asteeseen. Vieläkin on vähän tokkurainen olo, mutta kuume on jo laskenut. Kai tässä nyt jotenkin päin alkaa taas aivot toimia. Muttei selkeästi ihan vielä.

6 kommenttia:

 1. ai hitsi... kommenttini katosi ja siten kirjoitukseni logiikka saattaa muuttua, kun mukailen muistini perusteella kirjoitusta....

  Meditaatiota kannattaa harjoittaa, mutta toki silläkin voi pyrkiä näkemään maailma ulkoistettuna toimintana, jossa et ole itse toimija vaan tarkkailija.
  Meditaatiota harjoittavan toimitusjohtajan on helpompi antaa fudut jengille, kun näkee tämän kaiken pisteenä ja itsensä vain tarkkailijana.

  Se tässä onkin jännää että uskonnot ja filosofiset ajatukset toimivat yhteiskunnan polttoaineena, jolla taataan että homma ei kaadu.
  Se missä aikaisemmin tuotiin uusi ajatus kapitalismi, oli perää Weberin mukaan protestanttisesta etiikasta, jossa työtä oli tehtävä koska Jumala oli asettanut sen ihmiselle (älä ajattele että teet työtä muille ihmisille, työnjohtajille. Ajattele että teet sen suoraan Jumalalle).

  Noh.. nykyään "vapaassa markkinataloudessa" stressi ja kiire ja monimutkaisuus ovat läsnä päivittäin, emme pääse sitä karkuun kotonammekaan. Niinpä lievitämme stressiä menemällä joogatunnille tai meditoimalla, koska se on terveellistä. Ylipäätänsä fitness jutut ja sellainen terveys hedonismi on nykypäivää. Käyn salilla, koska se on terveellistä, pysyn hyvässä kunnossa, elän piteempään ja pysyn työkykyisenä sekä elämän laatuni paranee.

  En suoranaisesti halua kritisoida meditoimista. Meditoin itsekin zazenissa sekä vapaamuotoisemmin.
  Meditointia ollaan tehty siitä asti, kun täällä ollaan tallusteltu, mutta silti sellainen liskomaisuus kaikessa kuvottaa minua. Meditaatio, kun on loppupelissä työkalu, joten sitä voi mitkä tahansa kapitalistisoturi CEOsamuraizenit hyödyntää omiin tarkoitusperiinsä. Minulle tietysti mediaatiossa ei ole kyse tästä itsensä sumentamisesta ja ihmisten objektisoinnista, mutta näitä näkemyksiä on ollut aikaisemmin ja tulee varmasti olemaan vielä lisää.
  Jos protestanttinen etiikka oli aikaisemmin saanut sysäyksen kapitalismin synnylle, on meditaatio ikäänkuin vapaan markkinatalouden lihaskipuvoide. Loppuun pumpatut ihmiset saadaan takaisin töihin... Toivottavasti herättää ajatuksia tai on herättänyt jo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä juuri tuosta syystä olen aina nähnyt jonkun tekemisen kautta tapahtuvan meditaation mielekkäänä, kun rooli maailmassa on huomattavan paljon tarkkailijaa aktiivisempi, jos vaikka siivoaa katuja tai tiskaa astioita samalla. :)

   Ja sekin on totta, että meditaatiosta on tehty lihaskipuvoidetta kapitalismille, mutta tässä kohtaa myötäilen vähän ajatusta, jonka jaoin tuossa haastattelussakin. Koska ihmiset tarvitsevat jonkinlaisen tauon, tulisi meidän olla rehellisiä tuosta tarpeesta, ja tehdä koko sen levon prosessi itsellekin tietoiseksi ja vastuuntuntoisemmaksi. Eli siis kaikki huumeet lailliseksi ja riittävästi myös päihteettömiä tapoja saavuttaa sama fiilis. Suomessa eniten amfetamiiniä myydään Hervannassa. Keitä siellä pääasiassa asuu? Opiskelijoita. En näkisi näitä ihmisiä suoranaisesti rikollisina, ja pirin käyttö auttaa heitä keskittymään siihen mitä yhteiskunta odottaa heidän tekevän. Jos tämä tehtäisiin selkeäksi ja lailliseksi, kaikki olisivat samalla viivalla.

   Toki myös taideopetusta pitäisi lisätä eikä karsia, jos tahdotaan, ettei ihmiset sukella täysin huumeiden varaan saadakseen sen "kuljettavan" kokemuksen. Mutta jostain se kokemus pitäisi kuitenkin ihmisille tarjota, jotta he jaksaisivat kyntää tätä jokapäiväistä paskaa, joka turruttaa elämältä itseltään. Mutta sitten tehdään lyhytnäköisyydessä näitä päätöksiä, ja mietitään, miksi meillä on niin paljon rikollisia. Sitten meillä laitetaan apua tarvitsevia ihmisiä vankiloihin, joissa niistä tuleekin sitten oikeita rikollisia.

   Poista
 2. Oon tuosta tekemällä meditoimisesta samaa mieltä. Kadonneessa viestissä mainitsin muistaakseni että meditoimista on harjoitettu planeetallamme lähes siitä asti kuin olemme täällä ollut. Viittaan siis luontaiseen tarpeeseen, jonka koen havaitsevani.

  Tuo amfetamiini ja Hervanta asia oli minulle täysin yllätys! Tulisi vaan mieleen että kanjapistahan nekin polttelee pelkästään mutta pirin tuomat puolet varmasti auttaa siinä. Kuuntelin kaikki keskusteluosion linkit kyseisestä haastattelusta. Oli hyvin järkevää keskustelua. Olitko valmistautunut siihen vai improvisaatiollako mentiin?

  VastaaPoista
 3. En ehkä osannut ottaa sitä riittävän vakavasti että olisin edes valmistautunut siihen, eli hatusta vetämällähän se meni. Olisi voinut ja pitänyt puhua aiheesta vielä paljon enemmänkin, mutta aika loppui kesken.

  Ja tuota oon miettinytkin, että eikö se periaatteessa ole melkein kuin dopingin käyttöä, jos jotkut käyttää opiskelussa amfetamiinia ja toiset ei? Eikö olis helpompi tuoda se kuitenkin ihmisten ulottuville, ehkä jotenkin sellaisessa muodossa, että negatiivisia puolia saataisiin karsittua pienemmiksi? on meillä kuitenkin vedeltyä sotia ja hiihtokisoja piripäissään, ihan laillisesti.

  Lisäksi vähän ongelmallinen puoli on se, että käytännössä ainut laillinen kova huume meillä on alkoholin lisäksi heroiini, jota saa lääkkeiden muodossa reseptiä vastaan, mutta tästä ehkä kirjoitan joku päivä enemmän.. :)

  VastaaPoista
 4. siis ihan vanha kunnon herska? Ei mitään subutexin tai muiden muodossa vaan heroic heroine? :D

  Ja kyllä doupinkia on sodissa ja ties missä vedelty. Kai se maailma vaan on sit valmistaa härskisti siihen, että kaikki on laillista ja oikein jos ei jää kiinni.
  "Tämänkin pro-gradun tarjosi teillle venäläinen laatu piri Sponsored by russkii amfetamiin Oyj" :D

  Mä yllätyin vähän siitä, että miten luontevasti pystyit puhumaan haastattelussa aika tärkeistä pointeista vieläpä ja eikä mennyt edes hakuammunnaksi.
  Kai se on sitten niin, että joillakin puhumisessa ei ole mitää ongelmaa löytää ne tärkeät pointit samalla kun sepustaa kasvoille, oli ne ennestään tutut tai ei.
  Toisaalta oot useemman vuoden täällä puhunut päihteistä, eli ehkä kognitiivisesti asiat on jo takaraivossa ja sieltä on helppo lähteä jazzaamaan juttua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis tietysti tarkoitin kaikkia opiaattipohjaisia lääkkeitä, joilla saa aikaan suht saman olotilan. Nähdäkseni heroiinin kohdalla kyse on äärimilleen jalostetusta oopiumista (voin toki olla väärässä, koska heroiinin käyttäjiä ei toistaiseksi ole vastaan kävellyt). Mietin sitä siinä yhteydessä, että noista jutellessani en juurikaan miettinyt, mitä sovellutuksia heroiinilla voisi olla laillistamistapauksessa, ja sitten tulin siihen tulokseen, että kylläjän sen johdannaisia käytetään nytkin ihmisten lääkitsemisessä, vaikka vähemmän huumaavia vaihtoehtojakin olisi.

   Mietin, että jos huoneessa olisi kameroita, tilanne olisi aivan eri. Kuulokkeiden ja mikrofonien kanssa on puljannut niin paljon, ettei varsinaista rec-kammoa noiden kanssa ole. Ja samaan tulokseen tulin kanssa, voisin periaatteessa keskustella mistä tahansa tämän blogin aiheista, koska olen tässä vähän kerrallaan polttanut sitä informaatiota tajuntaani sen verran paljon, ettei sen kanssa tarvitse kauheasti kakistella. Olisihan sitä kiva jutella vaikka työttömyydestä tai syrjäytymisestä tai taiteen merkityksestä, tai oikeastaan ihan mistä tahansa. :)

   Poista