tiistai 10. maaliskuuta 2015

Godhole tulee Suomeen.

Tämä päivä on tuntunut hieman turhalta, mutta toisaalta olen viimeisen tunnin aikana hoitanut enemmän sellaisia pieniä juoksevia bändijuttuja, kuin ainakaan viimeisen kahden päivän aikana. Keikkajärkkäilyähän tämä lähinnä. Nyt on pienimuotoinen äherrys päällä, kun järkkään brittiläiselle Godholelle muutaman keikan reissua Suomeen. Nyt asiat alkavat olla jo edes jotenkin ojossa, mutta paljon on sellaista pientä epävarmuutta, joka pistää lähinnä kiroilemaan baareja ja keikkabookkaajia, ja sitä, kun ne eivät aina oikein osaa vastata viesteihin. Tiedän, että soittaminen häiritsee ja vituttaa vielä enemmän, kun luultavasti tehdään jotain juoksevia hommiakin, mutta monesti kyllä tuntuu, että moneen keikkabookkaajaan saisi takoa muutaman naulan verran täsmällisyyttä. Kun saisi tietää mahdolliset ongelmat ajoissa, voisi kiertää ne jo tässä vaiheessa, eikä sitten viimeisellä viikolla. Toki voi olla myös tilanne, jossa ongelmia ei yksinkertaisesti ilmene? Hyvä vitsi.

Tuo Godhole on mielestäni hieno bändi. Tutustuin Jamiehen vuonna 2011, kun soiteltiin Absolutistin kanssa. Hän oli tuuraamassa bassossa, ja yksi Kevin soitti rumpuja. Siitä porukasta ei lavalla olisi uskonut, että ne oli soittaneet kimpassa kaksi viikkoa. Lavan ulkopuolella se taas näkyi selvästi. Melkein joka ilta päättyi jonkunlaiseen riitaan, mutta lopultakin jätkät makasivat meidän sohvalla ihan sulassa sovussa ja kaikki oli hyvin. Tuolloin Jamien bändi oli joku yhdentekevä bläkkikrustiviritys. Pariin vuoteen en kuullut tyypistä mitään, kun en ollut Facebookissa. Joskus brittien reissun aikaan koitin kysellä, että josko tulisin käymään "samalla reissulla", tajuamatta Walesin ja Skotlannin välillä olevan kai jonkun puolen Suomen verran matkaa. Kun liityin Facebookiin voidakseni olla muihinkin ulkomaan eläviin, etsin samalla Jamienkin. Tuossa joku aika sitten hän tyrkkäsi meikälle Godholen EPn. Se viimeistään jotenkin näytti, miten samoilla aallonpituuksilla pyöritään. Sen lisäksi, että tuo A-puoli on helvetin kovaa paahtamista ja laahailua, B-puoli räjäytti meikän tajunnan jollain tavalla. Juuri samaan vaiheeseen testailin itsekin noita noise/ambient/sekoiluja, ja keskusteltiin niistä. Sitten se päräytti tuon ilmoille. Levy käsittelee hänen vuonna 2007 itsemurhan tehneen veljensä elämää ja kuolemaa. On puhuttu myös paljon nimenomaan tästä aspektista musiikissa. Se mikä onkin mielestäni yksi hienoimpia puolia on se, miten paljon Godholen feedissä näkyy nimenomaan mielenterveyteen liittyviä juttuja. Eivät ne ole ihan kahteen jääneet Cut To Fitinkään sivulla. Ne ovat itselle helvetin tärkeitä asioita, koska ne ovat olleet itsellekin lähellä. Ja niitä on nähnyt myös muiden kohdalla hyvin läheltä. Kaikki Godholen nettilatausten tuotot menevät mielenterveystyön tukemiseen.

On mukava näperrellä keikkoja sellaisille tyypeille, joiden musiikkia, maailmankatsomusta ja tekemisiä arvostaa tosissaan. Se on itselleni yksi olennaisimpia elementtejä musiikissa. Toisten auttaminen. Koitan pitää huolen siitä, että näitä hyviä juttuja kuulisi mahdollisimaan moni, ja että mahdollisimman moni pääsisi myös kokemaan hyviä bändejä livenä, koska niin musiikki kuuluu mielestäni ensisijaisesti kokea. Siksi maailmankuvaani ei oikein mahdu ihmiset, joiden tulokulma musiikkiin on kilpailu. He yrittävät olla parempia. Parempia, kuin eilen? ei. He yrittävät olla parempia kuin muut. Ja se on sellainen pakkomielle, etteivät he enää keskity oman musiikkinsa tekemiseen tai soittamiseen, vaan kilpailuun. He koittavat voittaa jossakin sellaisessa, joka perustuu subjektiiviselle kokemukselle, mieltymykselle, tunteille. Näille ihmisille tekisi aina mieli käydä ostamassa juoksukengät, ja sanoa, että juokseppas nyt vittuun siitä, treenaamaan vaikka olympialaisiin tai jotain. Kilpailemaan jonnekin muualle. Omaan nuppiini ei ole koskaan oikein mahtunut, keneltä se on pois, jos maailmassa on hyviä bändejä? Kilpailijoiden katkeruus valuu kuitenkin myös musiikkiin. Jos ollaan tekemisissä omien sielunmaisemien kanssa, on vähän hankala käyttää dopingiakaan. Että siinähän sitten kilpailette. Keskenänne.

Godholen ja Cut To Fitin kesäkuun keikat näyttää tältä, laittakaapa kalentereihinne:
17.6 Vastavirta, Tampere (w/järjettömän hyvä Fuck-Ushima ja ehkä joku muu)
18.6 Torvi, Lahti (Grindcoreparty 7; Fuck-Ushima, Cut To Fit, Godhole, +2)
19.6 Lepakkomies, Helsinki (sama porukka, Kansalaistottelemattomuus,+1)
20.6 Monttubileet, Hyvinkää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti