sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Musiikista ja riskeistä.

Eilinen oli melko maaginen päivä. En suomeksi sanottuna tiennyt kyllä yhtään, mihin olin menossa. Ajattelin, että ehkä jamitellaan Void Cruiserin kanssa jotain pientä, ja katsotaan niiden levylle jotain pikkuhöystöjä ja mausteita jostain huumeurusta, mutta siellä olikin kaksi niistä jätkistä (1 & 2), sekä yksi henkilö J. J on aivan saatanan kova rumpali. Jossain vaiheessa Jlla meni elämässä vähän liian lujaa, ja sen piti myydä romujaan pois. Ostin sen rummut talteen, koska ajattelin, että muuten ne menevät sellaiseen paikkaan, jossa niitä ei todellakaan osata arvostaa samalla tavalla. Kun olin 17, meillä oli Jn, 2n, ja parin muun jätkän kanssa ihan ihkaoikea HEVYPÄNTI. Se vaihtoi nimeä suunnilleen joka keikan välissä. Aluksi treenattiin Jn porukoiden vaatehuoneessa, jossa oli niin vähän tilaa ja happea viidelle jätkälle ja soittokamoille, että meikältä meni huutaessa taju vähintään kerran treeneissä. Mutta helvetti, että se oli hauskaa. Ostin Jn rummut pois, koska sen lisäksi, että 24" bassorumpu soundaa aivan järjettömän hyvälle, niillä rummuilla meikän bändihommat polkaisivat itsensä ihan oikeasti käyntiin. J ei ole soittanut kunnolla aikoihin, ja olin vähän yllättynytkin, kun näin sen rumpujen takana helvetin skarppina. Jo pelkästään siitä tuli ihan helvetin hieno fiilis. Sitten alettiin jamitella ensimmäistä biisiä, ja sen jälkeen sain kuulla olevani bändissä. En tiennyt edes hakevani bändiin, mutta eipä haitannut yhtään, jos näiden jätkien kanssa saa soitella tällaista kamaa! Tekisi mieli jakaa se jo nyt koko maailmalle, mutta ehkä tehdään ne biisit valmiiksi ensin. Ensi viikonloppuna on uudet treenit. Se on kunnon jumitusmusiikkia, sopivasti jatsia ja kai vähän sellasta vanhan maailman progeakin.

Minun on jo pitemmän aikaa kirjoittaa yhdenkinlainen musiikkipäivitys, mutta se saa nyt vielä odottaa. Sen sijaan kirjoitan toisen. Nimittäin liittyen tähän. Kaiken uuden pop-musiikin ongelma on se, että mikään ei haasta sitä. Levy-yhtiöt tekevät samoja ratkaisuja, koska alalla ei ole mahdollista ottaa samanlaisia riskejä, kuin aiemmin. Ikävä homma on se, että ainoastaan ne riskit mahdollistivat minkäänlaiset Biidles-porukat, kun piti antaa vaan riittävästi rahaa luoville ihmisille, ja toivoa, että se riittää heidän visionsa toteuttamiseen. Nyt luovat ihmiset on melko pitkälti karsittu pois musiikkibisneksestä, ja jäljelle on jätetty ne bisnesihmiset. Ja sitten saatte katsella ikuista uusinnan uusintaa, kun samat pop-kappaleet paitsi tehdään uudestaan, myös ihan vaan myydään uudestaan, kun artistit esittävät toistensa laulut ja ne myydään sitten sinkkuina ja kokoelmina. Luuliko joku, että se Elastisen Naurava Kulkuri olisi muka ollut niin vitun onnistunut esitys, että olisi päässyt radioon omiin avuin? Ei. Nelonen Media omistaa myös Suomipopin, Radio Rockin, Groove FM:n, Aallon, Loopin ja Metro Helsingin. Jännästi Suomipopin "mitäs telkkarista tulee?" osiotkin painottuvat mainioiden formaattien kehumiseen, vaikka ne olisivat miten hirveää paskaa. Tämä omistaminen vääristää oikeastaan koko popmusiikin kentän Suomessa, koska kun jotain soitetaan riittävästi, ainakin osa porukasta suggestoituu seuraamaan sitä ihan siksi, että se on uutta ja nyt "in", jolloin se leviää myös muille kanaville. MTV omistaa vain Novan, mutta osaa tehdä sen niin helvetin selväksi, etten ole kuunnellut kanavaa sen jälkeen, kun pääsin ABCltä kesätöistä vuonna 2004. Jos olen joutunut viettämään pitemmän aikaa ABCllä, olen kyllä huomannut, että aivan samat biisit siellä soi vieläkin. Eros Ramazotti, Within Temptation ja muut sellaiset muiden firmojen roskiksista dyykatut levyt. Onhan kierrätys silti jees, joten soittakoon vaan, kun ei minun tarvitse siitä kärsiä.

Musiikkimaailma on musiikkibisneksen panttivankina, ja se istuu häkissä toivoen, että saisi tehdä jo pikkuhiljaa jotain muutakin, kuin istua paskantamassa formaattipökälettä pienen reijän läpi. Minä en surisi hetkeäkään näiden mammuttien kuolemaa, mutta tiedän, että ne kuolevat viimeisenä. Kaikki pienemmät ja omaehtoisemmat firmat tässä tilanteessa kärsivät, koska näkyvyys maksaisi niille paljon enemmän, ja resursseja on paljon vähemmän. Miksi maksaisi enemmän? Siksi, että tuntemattomat jutut ovat aina riski, eikä näissä hommissa nyt uskalleta ottaa riskejä. Minun musiikkini on yhtä vastaiskua tälle nykyiselle kulttuurille. Grindcoren kanssa saa duunata kaiken itse, "laittomasti", vittuilla musiikkibisneksen touhuista niin paljon kuin tahtoo, omassa musiikissani saan taas käyttää juuri niin paljon vääriä ääniä, virheitä, nuotin vierestä laulamista, mitä tahansa. Ja vaikka osa pitää sitä taatusti "epäammattimaisena", osa varmasti ymmärtää sen luonnollisuuden päälle. Muusikoita vaivaakin illuusio ammattimaisuudesta. Se on välistä helvetin raskas piirre. Kaikki pitäisi hinkata viimeistä nuottia myöten kohdalleen, tai et muka tiedä mitä olet tekemässä. Ja jos joku luulee, ettet tiedä mitä teet, sehän on tietysti maailman hirvein asia. Minä sanon, että musiikki on leikkikenttä. Se on sellainen paikka, jossa ihmismieli saa kokeilla, eksyä, sekoilla, riehua niin paljon kuin vain jaksaa, eikä sille mahda kukaan yhtään mitään. Sellaisena sen tulisi aina säilyä, jotta mieli pysyy luovana, eikä mieti turhia epäolennaisuuksia, muiden odotuksia tai rahan tuloa. Jos haluat rahaa, mene töihin. Jos haluat tehdä musiikkia, tee musiikkia. Niin helppoa se on.

4 kommenttia:

  1. Mc Aasilta taas asiaa! Tällä tarkoitan ennen kaikkea, sitä että koen saavani vahvennettua käsitystäni musiikista leikkikenttänä. Tai nimenomaan kokeilun ja kasvun lähteen. Nimittäin välillä tuntuu todella raskaalta, kun omat frendit ovat joko pedantteja teoriaa fanittavia, mutta improvisaation hetkellä sitten ähkivät, kun ulosanti ei olekaan toivomaansa. Sitten toinen osapuoli on sitten näitä toisen laidan porukkaa, jotka eivät jää pohtimaan omaa musiikkiansa ja koita opetella "virheistänsä". Oma mielipiteeni on, että se löytyy jostakin keskeltä, zeniläisestä tasapainosta. Ying ja yangista. Musisoinnissa illuusio itselläni on kiltteys ja oman mielipiteeni altruistinen uhraus. Se johtaa lopulta jonkin sorttiseen ajatuksen katoon, vaikka yritän olla unohtamatta lukion musamaikan sanoja: "Älä ikinä luovuta uskomasta itseesi".

    Sellainen taivasten valtakunta on lasten kaltainen on ihan mahtava ajatus ihan kaikesta. Puistattaa lukea edes uutisia. Jengi opettelee tietyn kielen ja sanaston ja käsitteet ja sitten tuovat omaa ajatteluaan oikeana esille. Politricks on politricks, mutta jotenkin en enää edes keksi sanoja asioille.. minua suoraan sanottuna vituttaa asiat. Ihmiset ovat pikkulapsia jotka teeskentelevät jotakin muuta ja pakenevat sitä mitä oikeasti ovat.

    "ai tarkottaaks toi lasten kaltaisuus sitä et kuola valuu pitkin poskea ja imetään sitä tissiä?!?"
    Ehkä vähän niinkin, mutta lapsena ei ikinä menettänyt kiinnostusta jänniin ilmiöihin ja todennut: "nää jutut on sitte tässä" Lapsena toki teki virheitä, mutta niistä rehellisesti opittiin myös. Itse en omaa juurikaan musiikinteoriasta mitään järkevää. Kaikki on opittu sen instrumentin äärellä. Teoriahan on lopulta vaan nimityksiä ja käsitteitä. Sosiologisesti ilmaistuna erilaisilla käsitteillä pyritään eriyttämään todellisuutta esimerkiksi tässä tapauksessa muusikko/säveltäjä ja luomaan juuri ilmaisemasi "ammattimainen illuusio", toki se helpottaa toistensa välistä kommunikointia. Ei tarvitse ilmaista: "soita se vitun äkänen, junnaava riffi"... mutta jos kyseessä on oma bändi niin juuri tuo olisi se oikea tapa ilmaista musiikillinen ohje jäsenten välillä.. tavallaan yhteisöt luovat sitä omaa kieltänsä jos mitään instituutiota ei ole ylläpitämässä ennaltasovittua ja määriteltyä termistöä. En epäile siis etteikö Cut To Fitin jäsenet pyrkisi sosiaalisina yksilöinä luomaan omaa termistöä ja instituutiota. Se näissä hommissa on mukavaa myös huomata että musiikin lisäksi siinä luodaan jotain muutakin kuin pelkkää musiikkia!

    Aika flowlla tuli taas kirjotettua.. pitää myöhemmin irvistellä jos tuli ajatus/kirjoituskatkoksia tai typeriä sanamuotoja..

    VastaaPoista
  2. Lisätäkseni vielä.. lapsena teki virheitä, mutta jatkoi virheiden tekemistä niitä pelkäämättä. Vanhempana teen itse, kuten muutkin virheitä, mutta olen oppinut, ehdollistunut pelkäämään virheiden tekemistä ja rajoitan olemassaoloani sillä.

    VastaaPoista
  3. Jatkaakseni katkonaista ajatustani, ying ja yang.. hyvä ja paha..."vidun smuutti", VIRHE!!!!

    Olen alkanut kyseenalaistaa dualistista maailman käsitystä, vaikka käytänkin vielä niitä siinä missä kuka tahansa muukin... Jotenkin ajatus siitä, että vastaa kysymykseen:

    "millaista musiikkia sävellät?"

    "Sävellän virheellistä musiikkia"
    "Soitan virheellistä musiikkia soittavassa grindcore orkesterissa, jonka musiikki itseasiassa on hyvinkin epägrindikästä eli ei vastaa grindiä ollenkaan" ei oikeen tunnu hyvältä :D

    VastaaPoista
  4. Kaikkeen tähän, olen suunnilleen samaa mieltä. Toki koen omana rikkautena sen, että on saanut soittaa vähän kaikenlaisten ihmisten kanssa, ja kyllä sitä jotenkin pärjää opistoihmistenkin kanssa, vaikka sanonkin aina, ettei kannata meikälle sanoa sävellajia tai muuta, lähtekää soittamaan ja meikäläinen sekoilee mukana. Kyllä sitä sitten aika nopeasti oppii katsomaan, minkälaisilla kaavoilla ja rakenteilla ne hommaa vetelee. Opistoihmisten kanssa soittamisessa on se ero, että se on ennalta-arvattavampaa, jolloin siihen pääsee nopeasti kärryille. Ainakin pääsääntöisesti, varmaan joku tästä suuttuva kuljettaisi meikän heti johonkin opistofreejazz-jameihin ja nauraisi, kun olen pihalla.

    Mutta onpa se soittajakohtaista. Joidenkin ihmisten kanssa voi maailmankuva istua yksi yheen, mutta soittohommista ei vain tule mitään. Sitten taas joku voi tuntua todella vieraalta ihmiseltä, kunnes soitat sen kanssa jotain, ja sitten tajuat teidän katsovan aivan samaa astiaa eri puolilta ja yhtäkkiä kaikki loksahtaa paikalleen ja soitto ja juttu luistaa sen jälkeen. Tässäkin on monilla muusikoilla vallalla sellainen harha siitä, että jompikumpi olisi parempi, mutta jos on mulkku, niin ei auta vaikka olisi nuottinsa lukenut tai jättänyt lukematta.

    Sitä on tullut tässä Cut To Fitin ohella soiteltua aika monissa bändeissä, ja se on aina vähän mielenkiintoista. Eniten siitä on oppinut arvostamaan sitä soittokemiaa, joka meillä on. Mutta samoin sitä on myös löytänyt sellaisia yksilöitä, joiden kanssa hommat vain natsaa. Yleensä ne kaikki eivät vain ole mahtuneet yhteen bändiin.

    Ja termistöstä, toki Cut To Fitillekin on omansa kehittynyt. Yksi välissä kokeillut rumpali oli ihmeissään, kun lueteltiin biisirakennetta "ekana tulee sellane jyräriffi 8 kertaa, sit blasti, peruskomppi, blasti, peruskomppi ja dy-di-dyy-filli!" Sitten kun se alkoi blastin jälkeen hakata neljän haitsun beat-komppia, niin piti selittää, että niin joo, tässä bändissä peruskomppi on vitun nopea D-beat. :D
    Siksikin oli hyvä silloin saada Vili takaisin bändiin, että puhutaan samaa kieltä.

    VastaaPoista