sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Rusty November Blues

Tein tässä taas näköjään muuttojen keskellä jonkin verran musiikkiakin, pari biisiä tuolla uusimmalla kitaralla, pari biisiä väsäilin tässä tänä iltana, ja ainakin pari taitaa olla jotain vanhan kämpän tyhjissä huoneissa nauhoitettuja pohjia, jotka löytyivät nauhurin syövereistä ja saivat vähän lisää luuta ja rankaa ympärille. Jos olisi vähän tätä keittiön lattiaa paremmat puitteet, olisin käynyt jossain nauhoittamassa ruosteisia ovia ja metallin kirskuntaa, mutten tähän hätään keksinyt, mistä sellaista löytyäisin, eikä ole edes avaimia, joten tästä kämpästä lähteminenkin on vähän hankalaa. Mutta en antanut sen häiritä.

Syksyissä on paljon sellaista, joka alkaa soida päässäni kai vuosivuodelta enemmän Djangona ja rautalankana ja kaikkena muuna sellaisena mullan tuoksuisen voodoo-bluesin ja vaahteran punaisen jatsin sekamelskana. Osansa on tietysti isovanhempien hautajaisilla, jotka molemmat olivat marraskuussa, ja polttivat tietyn äänimaailmansa jonnekin tajuntaani. Kun ajettiin papan hautajaisten jälkeiseltä Vastavirran keikalta himaan, Django Reinhardtin kokoelma soi koko matkan, eikä siihen hetkeen olisi voinut olla täydellisempää valintaa. Se tuntui rauhoittavalta ja mieltä ylentävältä, todella vahvasti tunteita ilmaisevalta ja myös omalla tavallaan raskaalta. Siitä tuli mieleen syksy. Siksi huomaan soittelevani tuollaisia lyhyitä jatsirenkutuksiakin paljon enemmän syksyllä, yleensä tosin nauhoitan niistä vain yhden tai kaksi, koska rajansa kai niilläkin on.

Huomenna saadaan avaimet uuteen kämppään, ja odottelen jo melko kovasti sitä, millaisia lauluja se tekee. Koska erilaiset asiat kuulostavat hyvältä eri soittimilla eri tiloissa. Siihen vaikuttaa aivan kaikki, mitä huoneessa on, kuinka iso se on, monta ikkunaa siinä on, mitä materiaalia seinät ja lattiat on... Huoneiden vaikutus musiikin tekemiseen on syvästi aliarvostettua. Eri tilat tekevät ainakin yhtä paljon, kuin eri soittimet. Ainakin siinä vaiheessa, kun alkaa laulaa ja kuulee kaikkein konkreettisimmin, miten ääni kimpoilee takaisin. Tällä kertaa en laulanut mihinkään, nämä ovat vähän sellaisia juttuja, ettei niitä kannata sanoilla pilata.Lataus on taas ilmainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti