lauantai 29. marraskuuta 2014

Aasi-propagandaa.

Aasi kirja on osoittanut lisää mielenkiintoisia assosiaatioita, joita olen unohtanut. Egyptiläinen kaaoksen ja aavikon jumala Seth kuvattiin miehenä, jolla oli mystisen "Set-eläimen" pää. Set-eläintä eivät ole asiantuntijat osanneet varsinaisesti yhdistää mihinkään tunnettuun eläimeen, vaikka sillä sanotaan olevan aasin korvat ja myöhemmissä kuvissa Seth on kuvattu nimenomaan aasin päisenä. Tässä yhteydessä vaikuttaisi kehittyneen lähinnä piirrustustaito egyptiläisen kulttuurin keskuudessa, kuin jumalan olomuoto. Aaseja pidetään myös kuoleman symboleina, joka voi osaltaa olla peruja jostakin Sethin palvonnan ajoilta. Henkilökohtaisesti tässä oli kiinnostavaa lähinnä se, että aasit ja aavikot, molemmat mystiset ja selittämättömät fetissit omalta kohdaltani, yhdistyvät tuolla tavalla. Vaikkakin siis on epäselvää, oliko aasi varsinaisesti Sethin symboli, kun Seth-eläin "ei ole verrattavissa mihinkään tunnettuun eläimeen".
Seth
aasi kiipelissä.
Suurin osa ihmisistä yhdistää aasit laiskuuteen ja tyhmyyteen, vaikka ne ovatkin älykkäimpiä ja ahkerimpia eläimiä, joita ihminen on onnistunut kumppanikseen huijaamaan. Toisaalta suurin osa ihmisistä on laiskoja ja tyhmiä, joten ehkä sellainen olettamus pätee jollain heppoisella logiikalla myös ympäröivään maailmaan. Aasi on kykenevä oppimaan asioita tarkkailemalla ympäristöään pelkän kokeilun ja erehdyksen, eli siis kantapään kautta oppimisen sijaan. Jos ne aistivat vaaran, ne pysähtyvät, vaikka ihminen ei sitä vaaraa olisi vielä tajunnutkaan, ja koittaisi puskea niitä eteenpäin väkisin. Aasit ovat sosiaalisia, mutta eivät tarvitse muita aaseja, vaan voivat kiintyä muihinkin eläimiin ja ihmisiin. Laumaansa ne sitten suojelevat vaikka puumilta tai kojooteilta, tai miltä tahansa muulta liian tyhmältä elukalta. Pointtinani on, että aasit ovat älykkäitä, itsenäisiä, empaattisia ja vitun bad ass. Lisäksi se on eläimenä melko surrealistisen näköinen ja sillä on maailman siistein ääni, eli sen parempaa toteemieläintä ei voi ollakaan.

Tuntuu hassulta, että aasikirjaa lukiessa tulee samanlainen olo, kuin monille tulee horoskooppeja lukiessa. Mutta minkäs sille mahtaa. Veikkaan noiden eläinten ominaisuuksiin samaistumisen olevan kuitenkin vaikutuksiltaan aivan samaa tasoa, kuin horoskooppien vaikutus kenenkään elämään. Elikkäs siis olematon. Mutta siistejä elukoita ne on silti, ja joskus aion sellaisen omistaa. Se on unelma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti