perjantai 22. elokuuta 2014

Duunii, duunii, duunii, uunii.

Työaikojen pidentäminen ei tee mitään muuta, kuin huonontaa työn laatua. Se tarkoittaa vain sitä, että siellä työpaikalla neppaillaan puoli tuntia pitempään pyörittämässä peukaloita ja katsomassa kissavideoita.  Tiedän ainakin omista kokemuksistani, että parhaiten työpaikat toimivat ilman kyttäysmentaliteettia ja kellokorttien vahtimisia. Työntekijöiden jaksamisella ja yleisellä ilmapiirillä kun nyt vain sattuu olemaan suora suhde työn tuottavuuteen ja kannattavuuteen, mitä ei välttämättä osata päättävällä tasolla ajatella, kun kaikki mitetaan määrässä, eikä laadussa. Se sama on vaivannut etenkin kaikkea sosiaali- ja nuorisotyötä, kun pitää tilastoida kävijöitä ja kannattavuus määrätään niiden perusteella. Kuitenkin ihmisten kanssa puljatessa on vähän eri lähtökohdat koko työllä, kun jossain tehtaalla, missä voidaan sanoa, että täällä kasataan viisisataa leipäkoneen virtalähdettä päivässä. Yksi hankala ihminen voi olla merkittävämpi haitta tai hyöty yhteiskunnalle, kuin 500 kuuliaista kansalaista. Silloin määrällinen tarkkailu on paitsi hyödytöntä, myös työtä rampauttavaa.

Sanoisin, että työpäivät maksimissaan viisituntisiksi, palkat aböyt ennallaan niin työn laatu lähtee järjettömään nousuun suhteessa aikaan, raha lähtee kiertoon ja kaikki hymyilee. On aivan eri asia uskoa talouteen ja kulutukseenkin, kun ei tarvitse pitää kynsin ja hampain kiinni viimeisistä senteistään, vaan tietää, että kallista aikaansa on käyttänyt siihen niin, että on myös varaa tehdä jotain sillä ajalla, jota  jäisi näin käteenkin. Lisäksi saataisiin työllistettyä ihmisiä ja kehitettyä työtä kannattavammaksi. Tietysti koko suomalainen työkulttuuri joutuisi käymään läpi pienen kiirastulen, jotta se kykenisi mukautumaan uuteen maailmaan, mutta nähdäkseni sellainen on edessä joka tapauksessa. Maailma on kymmenessä vuodessa muuttunut niin paljon, että olisi aivan ääliömäistä kuvitella, että voisimme pärjätä vuosikymmeniä vanhoilla systeemeillä. Jos nyt kerran toteutetaan Asimovin näkemystä "tulevaisuudesta" robotisoimalla kaikki, niin otetaan sitten myös se puoli siitä, että työtä tehdään merkittävästi vähemmän. Opitaan ymmärtämään, että elämässä voi olla muutakin. Tässä mielessä jonkinlainen kansalaispalkka voisi olla aivan hyvä systeemi, pitämään jonkinlaisen elintason olemassa niille, jotka jäävät työttä, ilman sitä häpeää, joka suomalaisiinkin on tukijärjestelmien käytöllä ajettu. Voitaisiin tehdä sille sama, kuin "selfie"-termi teki peilin kautta otetuille posetuskuville. Käytännössä ne ovat silti peilin kautta otettuja posetuskuvia, mutta niillä on nyt nimi, jota postironiset trendihipsteritkin voivat käyttää menettämättä kasvojaan. Samoin kansalaispalkka kelpaisi keski-ikäisille jurottajille paremmin, kuin sossupummin leima.

Tietysti on aloja, jotka ovat poikkeuksia. Ei koko maailma voikaan toimia samalla tavalla, koska aina pitää kyetä soveltamaan alojen ja duunien mukaan. Mutta aika monet työt kyettäisiin vuorottamaan tehokkaammin, se olisi työllistävää ja kannattavaa toimintaa. Ainut tässä näkemäni keskeinen ongelma syntyisi tarpeesta repiä kaikesta kasvavaa voittoa. Tasaisen voiton, systeemin ylläpidon tällä kykenisi kyllä ylläpitämään, raha kiertäisi tehokkaasti ja nopeasti, mutta tämä maailma on pakkomielteinen kasvun, ja vielä suuren kasvun kanssa. Tästäkin oli Hesarissa kiinnostava kolumni, velka nähdään jotenkin suurena ja pelottavana hirviönä, vaikka se on täysin keskeinen rakennuspalikka kapitalistisessa markkinataloudessa. Toki omasta mielestäni on hieman huvittavaa, että maailma juoksee paikkaamassa sellaisia vajeita, joista päästäisiin nostamalla katseet paperista, katsoen vastaparia kysyvästi... "Dude...bail?" "bail". Ja siinä olisi ratkaistuna koko velkahelvetti koko maailmasta. Miksi näin ei tähdä? Siksi, että pieni runkkurinki kasan päältä menettäisi rahansa. No, enpä minä sille mitään voi joutumatta jonkinlaiseen edesvastuuseen, joten pyrin sitten vain laittamaan ihmiset ajattelemaan ainakin omia valintojaan ja tekojaan. When you're up to your neck in shit, all you can do is sing.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti