tiistai 10. kesäkuuta 2014

Poliisin voimankäyttö Suomessa vuonna 2014

Sosiaalinen media kiikutti eteeni videon, jota en kykene tässä jakamaan, mutta katsokaa se, mikäli se kävelee vastaan. Siinä lauma poliiseja yrittää rauhoitella nurkkaan ajamaansa virolaista kanttarellikauppiasta, joka vaatii kovaan ääneen itselleen asianajajaa. Mies ei rauhoitu ja poliisi ruikkii hätäisesti pippurisumutetta silmille, mistä kanttarellikauppias ei oikeastaan ole millänsäkään, kunhan tempaisee laatikollisen sieniä katuun. Poliisi koittaa hakata pampulla, mutta ei sekään oikein lähde. Mies menee kauemmas kuivattelemaan silmiään ja poliisi komentelee kauempaa. Kauppias nappaa tyhjän hedelmälaatikon kilveksi poliiseja vastaan, joku sivullinen koittaa hutkia häntä haravalla, jonka hän nappaa itselleen aseeksi. Siinä vaiheessa alkaa poliisikin vähän hätääntyä. Seuraa vähän ninjailua, lopputuloksena kolme poliisia pitää miestä naama kadussa ja huutelevat jostain isompia rautoja.

Miksi tämä oli minusta niin kiinnostavaa, että päätin kirjoittaa siitä tänään? Siksi, että se on loistava esimerkki voimattomasta konfliktin ratkaisusta. En oikein keksi mitään huonompaa tapaa ratkaista ongelmatilanteita, kuin ajaa joku ylivoimalla nurkkaan. Se aiheuttaa väistämättä sellaisia jännitteitä, joissa aletaan mittailla henkisiä peniksiä, eikä kumpikaan osapuoli voi enää perääntyä. Jos poliisi olisi perääntynyt enää siinä vaiheessa, se olisi näyttänyt siltä, että kolme edes auttavasti aseistautunutta poliisia pelkää yhtä virolaista kanttarellimyyjää. Virolaisella taas ei ollut mitään mahdollisuutta perääntyä, ei fyysisesti, eikä henkisesti. Tuollaisen tilanteen rauhoittaminen on vaikeaa enää  tuossa vaiheessa, ehkä jopa mahdotonta. Siksi poliisin nimenomaan tulisi kiinnittää huomiota voiman käytön välineisiin.

Pippurisumute on kaikista huonoin väline oikeastaan yhtään mihinkään. Se ei vie toimintakykyä juuri keltään, mutta käy vituttamaan sitäkin useampia. Lisäksi sen teho tuntuu kaikissa näkemissäni tilanteissa perustuvan lähinnä sille "raukkamaisuudelle", että yksi poliisi hiipii riittävän lähelle ja yllätyshyökkäyksenä alkaa tyhjentää koko pulloaan tilanteen keskiössä olevan asianomaisen kasvoille. Hätäisyydestäkin johtuen suurin osa menee jonnekin aivan muualle, kuin silmiin, joten uskoisin tämän toimivan  ehkä n. 30% tapauksia. Mitäpä arvelette tapahtuvan niissä lopuissa seitsemässäkymmenessä prosentissa? Juurikin näin, kaveri vähän pyörittelee päätään, hakee jotain kättä pitempää ja palaa takaisin nyt ihan oikeasti vihaisena, ja kaikenlisäksi vielä altavastaajana, koska poliisi on ottanut ensimmäisen askeleen voimankäytössä. Tämä aktivoi hyvin nopeasti kaikenlaisissa oman elämänsä supersankareissa sellaisia mutanttivoimia, että siinä tarvitaan helposti kolmesta kymmeneen poliisia ratkaisemaan tilanne.

Tietysti puhe ei aina auta. Mutta silti sanoisin, että sitä kannattaa yrittää viimeiseen asti, koska ei tuo väkivallan ja voiman käyttö ja oman auktoriteetin korostaminenkaan tunnu ihan maailman tehokkaimmalta toimintamallilta näyttävän. Tuntuu, että viimeisen parin vuoden aikana olen pällistellyt tätä poliisin voimankäyttöä nyt internetistä ja livenä enemmän, kuin koskaan aiemmin. Onko meillä siis muka lisääntynyt tarve voimankäyttöön, vai onko kynnys sen käyttämiselle madaltunut? Epäilisin vahvasti jälkimmäistä, ja se on minusta melko huolestuttava kehityssuunta. Jo Pertunmaalla asuessa tunsin sellaisia uuvatteja, jotka olivat pyrkimässä aivan täysillä poliisikouluun, ja joista tiesin jo silloin, että heidän koulukiusaajamentaliteetillään ei olisi kyllä niihin tehtäviin mitään asiaa. Varmasti osa niistä on päätynytkin vartijoiksi Prismoihin tai jotain muuta vastaavaa, mutta silti uskon, että tuossa melko lähellä olevassa poliisikoulussakin pyörii paljon sellaista ainesta, joilla ei välttämättä olisi psyykkisiä valmiuksia toimia tämän kaltaisissa tilanteissa. Pääsisiköhän sinne jotenkin juttelemaan ja keskustelemaan vähän jostain konfliktinratkaisutaidoista.. Tarve tuntuisi ainakin olevan.

2 kommenttia:

  1. Olen ymmärtänyt että jokaiseen tekoon mitä poliisi suomessa tekee, pitäisi löytyä perustelut laista jostain pykälästä? En ole kyllä täysin varma, eli puhun vähän mutu-tuntumalla, mutta sen toimivallan tulisi olla kai aika tarkasti määritelty ja siten poliisilla ei kai pitäisi olla kovin paljoa harkintavaltaa... Eli vaikuttaa siltä että noissa tapauksissa poliisi joko ylittää oman toimivaltansa tai sitten laki vain suo poliisille ihan liikaa toimivaltaa...? Mua on taas tällä viikolla järkyttänyt se hirvi joka eksyneenä juoksenteli Helsingin kaivopuistossa ja poliisi ampui sen! Miksi? Kun uutisessa ei lukenut että hirvi olisi edes ollut loukkaantunut tms...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, no, kyllähän Räsänenkin on koko ajan poliisien toimivaltaa lisäämässä, minkä lisäksi kaikki tämä mielenosoitusten väkivaltaistuminen vain nopeuttaa voimankäyttöoikeukaien lisäämistä, mutta eihän poliisivihainen anarkisti tunnu niin pitkälle ajatelevan. Hirven tappokin vaikutti vain jotenkin tähän aikaan sopivalta, en usko että kenelläkään kävi tilanteessa muut vaihtoehdot mielessäkään...

      Poista