keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kaikki tiet vievät koomaan, paitsi ne jotka vievät kuolemaan.Heräsin etäiseen palohälyttimeen ja savun hajuun. Jossakin muualla päin kerrostaloa jonkun humalainen, tai huumeinen, mistä minä kenenkään mieltymyksiä tiedän, aamupala oli venähtänyt aiottua pitemmäksi ja aiheuttanut kai palohälytyksen. No, oli kai se korkea aika herätä jo muutenkin, kun iltapäivän aurinko alkaa lämmittää niskaan. Olin ilmeisesti nukahtanut tietokoneeni ääreen ja tunsin kylpeväni hiessä. Housut sentään olin tajunnut laskea kinttuihin ennen tietoisuuden häviämistä, tai ehkä olin herännyt joskus yöllä vartavasten asiaa toimittamaan.  Nousin ylös ja vedin housut jalkaani, hetken kuluttua palohälyttimen ääni lakkasi. Joko naapuri paloi hengiltä, tai sai ainakin sohittua hälyttimen irti katosta. Minulle aivan sama. Näissä betonilaatikoissa eläminen tuntui monesti niin absurdilta, etten käsitä miten olin voinut tehdä niin jo neljän vuoden ajan.
                             Kävin aamukusella ja pesin kissanpaskan maun pois suustani. Katsoin väsynyttä naamaani peilistä. Sänki puski hieman huolimattomasti sieltä täältä, ja ajoin sen pois, niin pois, kuin loisteputken sähkövalossa nyt vain saa ajettua. Heti tullessani eteiseen huomasin luonnonvalon paljastamana taas todellisen tilanteen: karvat hapsottivat yhä, nyt entistäkin eksyneemmän näköisinä ympäri naamaani, kun niiden vierustoverit oli äkillisesti kynitty pois. Menin tekemään saman työn uudestaan, vaikkakin tällä kertaa huolellisemmin. Keitin itselleni kahvit ja katselin ikkunasta, miten lapset kiusasivat yhtä toveriaan pihalla. Teki mieli avata ikkuna ja tempaista kahvipannu koko lauman niskaan, mutta en tähän hätään löytänyt avainta, joten annoin asian olla.
                             Söin aamupalaksi kuivan palan täysjyväleipää. Söin täysjyväleipää lähinnä siksi, että rakastin puoliksi sulamattomien siementen ulos paskantamista. Uskon kaikkien pohjimmiltaan rakastavan sitä tunnetta, vaikka he eivät sitä itselleen myöntäisikään. Kai se on jokin lapsuudessa käsittelemättä jäänyt vaihe tai jotain, mistä minä senkään varsinaisesti tietäisin. Tämä ei suoranaisesti ole niitä asioita, joista keskustellaan avoimesti muiden ihmisten kanssa, jolloin voin vain arvailla.
                             Kello tikitti seinällä lähestyen uhkaavasti neljää. Katselin viisareita toimettomana. Siinä se minun elämäni juoksi, kello eteenpäin, aika taaksepäin, kukaan ei tiennyt missä nolla oli, mutta kyllä se siellä jossakin oli. Väistämättä edessä, kuten kaikilla muillakin. Luin päivän lehden, jossa arvuuteltiin koomapotilaan tulevaisuuden näkymiä. Joku ammattipsykologi arvuutteli, että on n. 30% todennäköisyys, ettei hän kuolekaan. Helvetti, sellaiseen koomaan minäkin tahdoin, joka teki kuolemattomaksi 30% todennäköisyydellä. Samapa tuo, vaikka arki olisi jossakin omissa kuvitelmissa harhailua, sitähän tämä oli pääasiassa nytkin.
                             En tahtonut tuhlata mahdollisia viimeisiä sekuntejani sisällä, joten puin päälleni ja ajattelin lähteä ulos. Otin leveälierisen hattuni hyllyltä ja asetin sen päähäni, tarkastin peilistä, että kokonaisuus antoi juuri sen kuvan, jonka tahdoin antaakin. En oikein tiedä, millainen se kuva on, mutta sellainen se nyt vain on. Pukeuduin mielelläni hyvin silloinkin, kun meni huonommin, koska en tahtonut paljastaa korttejani muille ihmisille. Mitä ne niille kuuluivat.
                             Ulkona oli niin kirkasta, että minun täytyi ensin räpytellä silmiäni ja pitää katseeni tiukasti katukivessä. Tiilten raot näyttivät väreilevän ja aaltoilevan silmissäni, mitä pitemmälle eteeni yritin katsoa, sitä enemmän perspektiivi vääntyi ja hajosi. Tuijotin näkyä epäuskoisena, kunnes kaikki tuntui hieman asettuvan. Lähdin kävelemään ryhdikkäästi ja varmoin askelin kohti kirjastoa, jotta voisin kuluttaa siellä edes hetken aikaani, tuntien, että tekisin jotain mielekästä. Äskeiset lapset juoksivat tielleni, mutta vihani oli jo laantunut ja katsoin vain heitä tarkkaan ohi kävellessäni. Yhdellä oli haava polvessa, mutta se ei ollut kiusattu, punahiuksinen poika. Roolit olivat ilmeisesti vaihtuneet sillä aikaa, kun olin kiinnittänyt huomioni toisaalle. Eikä kellään noista pennuista ollut hajua, että olisin voinut vielä äsken kuristaa ne kaikki. Ihminen purkaa pahaa oloaan välillä hieman epäjohdonmukaisesti.
                             Jatkoin matkaani heidän ohitseen ja tunsin oloni jopa niin hyväksi, että aloin vihellellä. Taivas meni pilveen ja alkoi vähitellen sataa, haavat ja koivut, joita kävelykadun vierille oli istutettu, havisuttivat toisiaan tuulessa. Kaikki oli kuin suoraan kotimaisesta elokuvasta. Oli helppo tuntea olonsa kaikesta huolimatta melko hyväksi, kun ei ollut mitään suurempia asioita mieltä madaltamassakaan.
                             Tulin jonkin matkaa eteenpäin, pitäen kirjastoa yhä päämääränäni, kun näin edelläni huojuvan miehen, jolla oli kuulokkeet korvilla. Hänellä oli pitkä ja sotkuinen tukka ja ilmeisesti jonkinlainen huumaustila päällä, kaikesta heilumisesta ja metelistä päätellen. Näin miten tuo omaan maailmaansa sulkeutunut olento oli todellakin aivan eri todellisuudessa, kuin muut ihmiset täällä. Hän oli näkymätön, kuka ties miten vaarallinen tai vaaraton, mutta lähestulkoon kaikelle maailmalle näkymätön. Ongelma vain oli se, että tiesin, että jos minä näen hänet, myös hänen täytyy nähdä minut.  Toivoin, että kävellessäni nopeasti ohitse saisin olla rauhassa. Mutta ilmeisesti hän ei ollut samaa mieltä.
                             Hei, hän huusi, pukupelle! Mitäs vittua sä kiilailet täällä, hä?! Mitä!? Hänellä oli aurinkolasit silmillään ja hän pyöritteli pitkän ketjun päässä olevaa avainnippua kädessään. En osannut vastata hänelle mitään, huomio sai minut niin hämilleni. Nämä ovat juuri niitä tilanteita, jossa aina jälkeenpäin miettii, että olisipa sitä sanonut jotain näppärää, jotain millä olisi riisunut riidanhaastajan aseista ja kaatanut tämän henkisesti housut kintuissa nokkospuskaan, mutta mieleni oli tyhjä. Aloin vai hengittää raskaammin, jännittyneenä. Annas kuule kaikki sun rahas nyt, nisti huusi kimeällä, mutta yllättävän karhealla äänellä, pyöritellen avainnippua ja tullen lähemmäs.
                             Tahdoin juosta pois, mutta enhän minä mihinkään kyennyt liikkumaan, hyvä että muistin edes hengittää! Hän lähestyi uhkaavasti, ja minut valtasi uudenlainen päättäväisyys. Nyt olisi hyökättävä, jotta toinen ei pitäisi heikkona. Huusin jotain niin noloa, etten tahdo sitä edes tässä toistaa, eikä se varmasti kuulostanut yhtään uhkaavalta. En minä ollut minkään sortin taistelija, en alkuunkaan! Hyökkäsin häntä kohti, mutta yllätyksekseni tunsinkin äkkiä terävää kipua poskessani, mistä se levisi muuallekin päähäni melko äkkiä. Olin saanut paksuista avaimista päähäni ja poskeni vuosi heti verta täsmälleen samalla innolla, jolla jännitys oli äsken ollut täyttämässä kasvojani.
                             Nisti katsoi minua ja avaimiaan hämmentyneenä, ei tainnut itsekään arvata refleksiensä toimivan huumeissa niin hyvin.  Vai että sellasta peliä, hän puhisi ja antoi avainketjun pudota alas. Hän otti takkinsa taskusta pistoolin, ja tiesin olevani kusessa. Se oli painavan ja pelottavan näköinen esine, se näytti kuolemalta ja haisi kukkalaitteilta ja mullalta, ainakin minun nenääni. Nisti latasi aseensa ja piti sitä sivuttain, osoittaen minua rintaan. Yritin hyökätä vielä viimeisen, epätoivoisen kerran, saadakseni aseen pois, mutta eihän sitä kai koskaan kannata juosta kilpaa luodin kanssa, etenkään vastakkaiseen suuntaan. Hän kerkesi ampua minua kolmesti sinä aikana, joka minulta meni saavuttaa hänet. Tunsin kuoleman syrjäyttävän happea joka hengityksellä, aina vähän hiilidioksidia ulos, väistämätöntä kuolemaa sisään. Ihmiset olivat uteliaisuuttaan kurkistelleet ikkunoistaan, mutta painuneet nopeasti piiloon nähtyään oikeaa verta takapihoillaan. Takaisin television veren ääreen, kai.
                             Yritin pitää nistiä käsistä, toivoin että kouristuisin kiinni häneen, eikä hän pääsisi koskaan syntejään pakoon, vaan joutuisi kantamaan minua mukanaan joka paikkaan, esitellen ruumiini vanhemmilleen ja nistikavereilleen ja ties kenelle! Mutta otteeni ei pitänyt. Otteeni ei meinannut pitää kiinni edes todellisuudesta, saati sitten jonkun siihen todellisuuteen kuuluvan käsistä. Tunsin lopun olevan aivan käsillä, ja mietin, mikä olisi sovelias ja hieno viimeinen ajatus..
                             ..Yksi sellainen kuolemattomuuteen johtava kooma, nyt jos koskaan, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti