torstai 1. toukokuuta 2014

Sellanen vappu.

Tästäpä tuli ihan mielenkiintoinen päivä. Lainasin vähän soittoromua Vallattomaan Vappuun ja menin sitten paikalle pällistelemään ja ihan yleiseksi apukädeksi niiden soittoromujen käyttäjille. Sitten päädyin myös vastuuhenkilöksi poliisille, kun eivät meinanneet antaa kantaa soittoromuja ulos pakusta. Kysyin, että onko kukaan neuvotellutkaan asiasta niiden kanssa, ja sain sen verta epämääräisiä vastauksia, että marssin sitten juttelemaan niille. Ihan asiallisestihan osasivat nekin olla, kun niille sanoi jotain muutakin, kuin että ovat sikoja. Tästä herääkin minulle jotenkin yksi sellainen keskeinen ongelma näiden "omien porukoiden" kanssa. Anarkismi on minun nähdäkseni vapauden, rauhan ja ihmisten välisen kunnioituksen aate. Ymmärrän, että monet näkevät poliisin vain valtakoneiston sortovälineenä, mutta ihmisiä sielläkin on duunissa. Ja kun lähestytään kaikkia ihmisiä ihmisinä, niin yllättävän nopeasti alkaa löytyä sitä molemminpuolista kunnioitusta ja sitä kautta rauhanomaisia ratkaisujakin. Saatiin sovittua, että telttaa siirretään pari metriä ja soitto loppuu kymmeneltä. Sillä aikaa kamat oli tosin jo kannettu pakun sivuovesta, mutta samapa tuo, kun lupa saatiin silti. Romut läjään ja bändit soittelivat siinä sitten ja kaikilla oli hyvä fiilis ja elämä ja aurinkokin hymyili.

Myöhemmin tämä poliisin taktinen neuvottelu vielä soitteli, että tulenko käymään siellä sivummalla. Ajattelin, että nyt tulee noottia jostain, mitä kukaan ei ole tehnyt, tai jotain muuta. Kun siinä pyörin risteyksessä, kuin paska pöntössä, yrittäen noudattaa poliisin antamia ohjeita ja löytää heidän Skodansa, en voinut olla miettimättä, että tämä meikän pyöriminen olisi pitänyt saada kuvattua dramaattisista kuvakulmista HDnä, ja se olisi pitänyt sävyttää jollakin dramaattisella musiikilla. En vain yksinkertaisesti tiedä, missä päin Tamperetta on länsi. Tai siis nyt kun tajuan Hervannan olevan etelässä, kuten muutkin paskaiset lähiöt, niin ymmärrän tietysti, mutta siinä tilanteessa se vaikutti täysin käsittämättömältä tavalta kertoa, missä oikein on! "Täsä Anttilan kulumalla" olis riittänyt ihan hyvin. Mutta ei siellä isompia risuja ollut, ne oikein kysyivät, että olisinko ollut tulossa huomenna Helsinginkin mielenosoitukseen, niin olisin voinut neuvotella sielläkin. Naureskelin takaisin, että voisin vain ruveta kiertelemään eri tapahtumia neuvottelemassa poliisien ja anarkistihippien välillä. Negotiator! En siis ole menossa.

Tampereella poliiseilla on mielestäni yksi keskeinen ongelma: niitä on liikaa. Okei, täällä on poliisikoulu ja kai niille pitää sitten jotain harjoitushommia ja muita ihmeellisyyksiä saada, mutta täällä on niin järjettömän paljon liian löysin perustein liikkeelle lähtevää poliisikalustoa, että sitä on vaikea olla kokematta provosoivana. Siltä puolelta ymmärrän kyllä myös kaikenlaisten mielenosoittajien tuntemuksia. Toisaalta melko iso osa uhosta on ihan silminnähden nousuhumalaa, mitä nyt ymmärrettävästä syystä kai en ihan loputtomiin jaksa sympatisoida. Mutta silti. Tuossakin oli nyt joku vähän päältä sata ihmistä, ja poliiseja oli paikalla ainakin puolet siitä, täysissä mellakkavarusteissa. Lahdessa voi Kariksessa olla parisataa ihmistä, ja siellä ne pyörii jollain yhdellä, korkeintaan kahdella maijalla. Ei ole mielenosoitus, joku sanoo. Ei niin, mutta lahtelaiset on lähtökohtaisesti jo vaarallisempia, etenkin sitten loppuillan humaloissaan. Mutta se ja sama. Tämä vappu sujui hyvin ja rauhallisissa merkeissä, ja melko sulassa sovussa kuitenkin, joten mielestäni oli onnistunut mielenosoitus. Mutta eihän tästä kirjoiteta kuitenkaan mitään heti, kun tajutaan ettei siitä sitten tullutkaan uusia kiakkovierasjuhlia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti