maanantai 31. maaliskuuta 2014

Cut To Fit & Skulldriver. (eli Perse auki Eurooppaan/ 5 Bucks is a 5 Bucks!-tour.)

KOTONA! En tiedä, onko tämä post-tourmaattinen depressio paras mielentila ihan paras, kun yrittää tiivistää taas yhtä elämän hienointa kaksiviikkoista jotenkin päin ulospäin ymmärrettävään muotoon, mutta yritetään. En edes yritä selittää mitään sisäpiirivitsejä sen enempää, ja yritän välttää niiden viljelyäkin niin paljon, kuin se on mahdollista, koska tiedän miten ärsyttävää on olla ulkopuolinen, jos lukee jotain tällaista. Tai siis vaikka lukiessaan jotain tällaista. Katsotaan, miten pitkälle hermo riittää.

Päivä 1. (ja 2.) (18.3.2014)

Nukuttiin Vilin kanssa keittiön lattialla, nukuin melko vähän ja huonosti ja olin hereillä jo viideltä, kun taisimme muistaakseni mennä nukkumaan yhdeltä. Pyörittelin peukaloita, että kello löi 5.30, pesin hampaat ja söin sämpylää. Eetun kämppis naureskeli, että kun oli koittanut työntää meidän musiikkia "musanpaskantimen" (=monotribe) läpi, niin sille ei käynyt yhtään mitään. Edes koneilla ei siis saa meidän musiikista enää paskempaa. Mentiin hakemaan Teron ystävällisellä avustuksella rojut treenikseltä ja jouduttiin vielä kääntymään takaisin hakemaan kaikki merchit sieltä. Pyörittiin ympäri tuota Loviisan ja Porvoon epämääräistä välimaastoa Liljendahlia, ennen kuin löydettiin oikea treenis. Olin varustautunut matkaan lenkkareilla, ja lunta oli treeniksen pihassa ainakin kymmenen senttiä. Eihän siinä. Siirrettiin omat romut autoon ja istuttiin kylmään pakuun murtamaan jäätä. Tässä vaiheessa reissua kalustossamme siis oli kolme Cut To Fitiä (minä, Vili ja Eetu, daa!) ja viisi Skulldriveria (Tomi, Ari, Kari, Kuli ja Jokke), sekä kuski Juuso, joka osoittautui paitsi helvetin hyväksi kuskiksi, myös helvetin hyväksi ihmisolennoksi. Jää murtui maalaispoikien keskuudessa hissukseen, mutta kyllä sitä oltiin jo satamaan päästessä bondailtu oikein huolella. Laivaan päästessä istuttiin meidän perseaukisen bändimme kesken aulan lattialla suurin osa reissua, en kehdannut mennä baariinkaan, kun suurin osa rahoistani (eli siis 8 euroa 12 eurosta) meni jo raflassa syömiseen. Kukaan ei kertonut meikälle, että ne punnitsevat myös lautasen. Mulkut. Päästiin Viroon, pysähdyttiin ostamaan leipää ja kinkkua ja kaikkea tuollaista. Jatkettiin matkaa. Rekat, jotka ohittelivat kaikkia koko ajan vaikuttivat koulukiusaajilta, joiden pelossa kaikki muut Baltian tiellä ajelevat. Tykiteltiin oikeastaan ihan suorilta läpi yön, Juuso oli sen verran kova jätkä painamaan kaasua ja puolalaiset niin kovia täyttämään hostelleitaan käsien heilutuksella, että ajeltiin saman tien Gdanskiin, ensimmäiselle keikkapaikalle asti. Se teki noin 17 tuntia auton ratissa ja 32 tuntia hereillä.

Saavuttiin sateiseen Gdanskiin. Lyötiin auto parkkiin, pestiin hampaita kadulla ja katseltiin keikkapaikka valmiiksi. Sitten lähdettiin tiedustelemaan hostelleja. Nopeasti löytyikin hyvä, minne kärrättiin romppeet heti kun kello tuli 12. Käytiin syömässä. Mentiin nukkumaan. Herättiin, kun pimeys oli jo laskeutunut, mikä taisi olla jossain kello viiden tai kuuden välillä. Käytiin ihmettelemässä vähän vanhan kaupungin elämää ja maksoin meidän velkamme reissusta Skulldriverin jätkille pois, vierittäen kiveä sydämeltä eteenpäin. Tissibaarien sisäänheittäjät houkuttelivat porukkaa sinne, mentiin suurin osa takaisin hostellille, mutta osa siellä taisi pyörähtää rahansa hukkaamassa. Me katseltiin Seitsemää Psykopaattia puolaksi ja yritin tapella telkkarin kanssa, mutta en saanut dubbausta mitenkään pois. Yksi jätkä oli dubannut koko leffan, kaikki roolit, samalla monotonisella ja innottomalla äänellä. Huh, miten raskasta katseltavaa. Chillailtiin, kunnes mentiin nukkumaan.
Gädänzk
Kuumottavaa käydä vessassa, kun kummitus kyttää vieressä.

3. päivä.

Syötiin aamupalaksi styroksin makuista ja näköistä leipää, minkä jälkeen lähdimme Cut To Fitin kanssa eksymään ympäri mestoja. Vaikka kyse olikin melko turistivoittoisesta alueesta, ei annettu sen häiritä itseämme, vaan heittäydyttiin sitten turisteiksi ja kuvailtiin kaikki mahdolliset mökit ja tönöt. Tänä päivänä oli myös ensimmäinen keikka. Saatiin lainata TeHaCen backlinea, niin ei tarvinnut romplata kaikkia omia romuja pois autosta, mikä oli hyvä. Keikkajärkkääjä Marcin tuli paikalle, tapasin hänet aiemmin, kun kävivät Drillerin kanssa Torvessa viime syksynä. Porukkaa tuli paikalle yllättävänkin hyvin, ja keikkakin meni melko monista teknisistä vaikeuksista ja alkukankeudesta huolimatta ihan siedettävästi. Skulldriverin keikalla taisi kaatua kalja, jonka johdosta vikavirtakytkimet napsuivat ja lava pimeni. Myytiin melkein kaikki levyt, mitä oli myytävänä, eli kai neljä kappaletta tuolla. Piti ihan laittaa piiloon, etteivät lopu heti ekana iltana kesken. Rokkenroll, joopa joo. Eetu keskusteli lyhyen aikaa yhden naisen kanssa, joten hänet julistettiin reissun kovimmaksi panomieheksi. Haettiin kebabkioskista jotain, mikä laittoi Lahden lihamukin näyttämään vähemmän ainutlaatuiselta ja mentiin suihkun kautta taas miettimään tekosiamme yön pimeiksi tunneiksi.

4. päivä.

Lähdimme ajoissa ajelemaan Poznaniin ja olimme todella yllättäen myös ajoissa paikalla. Venailtiin viereisessä hotellissa, jossa oli joku Keravalla asunut puolalainen, joka puhui suomea. Underground oli paikan nimi ja maan alla se totisesti olikin, portaita oli roudattavaksi ihan helvetisti ja koko backlinehän sinne piti viedä. Äänimies oli joku ihme kuikelo, jonka liksa vei kaikki illan lipputulot, eikä se oikein edes tehnyt mitään. Olisin minäkin osannut laittaa mikit paikalleen ja hanat auki ja hävitä sitten juomaan vodkaa jonnekin päin baaria. Saatiin pizzaa ja se oli hyvää, saivat nuo muut kaljaakin ja juotettiin niille jotain vodkaakin, joten kaipa kaikki olivat tyytyväisiä. Soitto meni jo helvetin paljon edellisiltaa paremmin, porukkaa vain oli meidän aloittaessamme paikalla helvetin vähän. Tuli niitä sitten onneksi muutamia lisää, mutta eihän siitä kuitenkaan sitten taas bensarahoja ajatellen juuri kostunut, kun ne menivät miksaajan taskuun kumminkin. Poznan vaikutti mukavalta ja eläväiseltä kaupungilta, muttei ollut kauheasti aikaa tutustua siihen, kun seuraavanakin aamuna oli lähtö ajoissa kohti Krakovaa.

5. päivä.

Otin nopean lavuaarisuihkun ja käytiin ihmettelemässä aamupalaa. Ajeltiin Puolan läpi ja jumiteltiin suurin osa päivää siinä. Lopulta päästiin Krakovaan ja jätettiin auto melko kauas keikkapaikasta kadun päähän. Varmistettiin järkkääjältä, joka oli melkoinen vouhottaja, että kai tämä nyt on turvallinen ja hyvä paikka ja kai tämä nyt on hyvää seutua, kun on tällainen turistipaikka taas, missä on paljon ihmisiä. Alettiin jo naureskella, että Kjell on katsonut suosituimmat lomakohteet ja bookkaillut keikkoja sen mukaan. Oli kuulema turvallinen paikka. Roudattiin backlinea taas tuskallisen monta sataa metriä ja alas ärsyttävä lukumäärä erilaisia portaita. Keikkapaikka itsessään oli ihan mukavan oloinen, ja se veti myös paljon väkeä. Nopeasti vain selvisi, ettei hommat oikein toimineet. Juomista oli sanottu vain, että "don't worry about the alcohol, it's Poland!" On sitä viinaa täällä Suomessakin, mutta tavallisimmin soittajia tuntuu kumminkin huolettavan se, onko se alkoholi ilmaista. Ei ollut, bändikaljat oli luvattu niille, jotka saavat houkuteltua eniten kavereitaan keikalle. Ruoasta vastaavaa jätkää ei aluksi näkynyt kolmeen tuntiin, sitten hän tuli ja tilasi läjän pizzoja, jotka olivat herkkusienipizzoja. Skullien Ari oli niille allerginen ja jäbä lupasi lähteä hakemaan kebabia, mutta lähti sitten kumminkin kotiinsa ennen kuin sai sen aikaiseksi. Itselleni nämä eivät ole mitenkään isoja takaiskuja. Olen jo aikaa sitten oppinut jättämään kaikki odotukset pois, jolloin kaikki on korkeintaankin plussaa, eikä mihinkään pety, mutta ymmärrän kyllä, että siinä vituttaa enemmän se, että jotain on luvattu ja se ei  toteudu. Olisi parempi olla lupaamatta mitään sellaista, mitä ei toteuta.  Talo oli täynnä, mutta kaikkien muiden palkkojen jälkeen meille jäi bensarahaa n. 40 euroa. Keikat meni vähän miten sattuu, ja Skulldriverilla pimeni taas laulut ja muut jossain vaiheessa. Lähdettiin roudaamaan mieli hieman maassa, ja kun kuulin nurkan takaa ensimmäisen "VITTU!" huudon, tiesin jo mitä oli tapahtunut, ennen kuin keikan järjestäjä käveli vastaan sanoen, että huonoja uutisia. Kun saavuin autolle, huokaisin silti vähän helpotuksesta. Autoon oli murtuduttu ja ikkuna oli rikottu, mutta käytännössä melkein kaikki oli tallella. Vittumaisinta oli vain navigaattorin pölliminen. Stereot lähti tietysti myös. Soiteltiin poliisit paikalle, järkkääjä toimi tulkkina ja Kari kävi selvittelemässä asiaa seuraavana aamuna poliisilaitoksella. Siinä sitten mentiin takaisin keikkapaikalle, jätkät joivat yhdet kaljat ja mentiin hostellille.
Eetu nollaa Krakovassa..
Eetu nollaa Krakovassa.

6. päivä.

Odottelin aamulla tietoja poliisilaitokselta, tuulettelin röökin hajuisia vaatteitani ja piirtelin terassilla aamukahvi lapasessa. Tutustuin puolalaiseen Henryyn ja tämän naisystävään siinä odotellessani. Checkattiin itsemme ulos ja mentiin puistoon istumaan. Ihmiset katseli, kun oltiin siinä kaikki romut levällään puiston penkillä. Lopulta tuli puhelu, että navigaattorikin on ostettu tilalle ja päästään jatkamaan matkaa.

Ennen......

...jälkeen!
Auton nokka kohti Budapestia. Slovakia oli siinä välissä yhtä vuoristoa ja notkoa ja rotkoa ja pikkukylää, oli kyllä helvetin hienon näköistä koko ajan.  Keikkajärkkääjä Juice sanoi, että hostellista pitää löytää vanhapallinen äijä, joka näyttää kaiken. Löydettiin vanhapallinen äijä, joka näytti meille kaiken. En oikein tiedä, mikä se yhtälö näiden maiden ihmisten päissä oikein on, kun ne olettavat että jos he puhuvat sinulle riittävästi omaa kieltään, tajuat kyllä. Sen sijaan, että he yrittäisivät elehtiä tai näyttää jotakin, he vain jatkavat selitystä ja olettavat, että pääset kärryille. No, pääsinhän minä. Valokuvaaminen on kielletty ja hinta on 2000 florinttia yöltä nuppia kohti.  Käytiin italialaisessa ravintolassa syömässä. Harvemmin sitä on laittanut raflailtaan 30 000 rahaa. 

Slovakiaa.
7. päivä.

Sopivaa aamupalapaikkaa etsiessä porukka kerkesi juoda jo niin monta kaljaa, että päivä sai siitä hyvän nousun. Budapestissa oli niin viileä, että sai vetää pitkät kalsarit takaisin jalkaan, Puolassa oli koko ajan kahtakymmentä astetta lämmintä. Saatiin myös ensimmäinen parkkisakko, kun oltiin hakemassa kolikoita automaattia varten. Ei aikomusta maksaa sitä. Käytiin irkkubaarissa, jossa ei ollut mitään kauhean irkkua, mutta ruoka oli hyvää. Juice tuli kaverinsa kanssa sinne ja lähdettiin jatkamaan matkaa. Selvisi, että unkarilaiset ovat meikän porukkaa! Juicen kaverista suurin osa oli korvattu titaanilla, kun tämä oli koittanut joskus itsemurhaa hyppäämällä talon katolta. He vittuilivat toisilleen siitä avoimesti ja osasivat suhtautua noinkin vakavaan asiaan helvetin hyvin. Mentiin johonkin baariin, jossa sai kuulema alkaa röökata sisällä sitten, kun omistajakin on niin kännissä, että alkaa röökata sisällä. Kännissä se kyllä oli, vaihtorahojen laskemisessa meni melko pitkään. Juice tykkäsi suomen kielestä ja tyttöystävä oli opettanut hänet sanomaan "saisinko kaksi kasviskeittoa?", jota hän oli Suomessa soittaessaan hokenut joka paikassa. Lauleskelin sille kaiken näköistä hatusta vedettyä ja se oli ihan fiiliksissä kaikesta mitä vaan sanoi suomeksi. Sympaattinen jätkä. Lähdettiin nukkumaan epämääräiseen hostelliimme, jota ei kuitenkaan ollut hinnalla pilattu. Me sen sijaan pilasimme sen hajulla.

8. päivä.
Kuinkahan usein toi meidän nimi onkaan kirjoitettu noin väärin? monesti.

Päivän kulku oli aamukahvi, siesta, syömään, siesta, odottelua, keikkapaikalle. Se teki heti vaikutuksen kaikkiin, vaikka tiedettiin, että se tulisi tiistaina olemaan melko tyhjä. Äänimies osasi asiansa, se oli oikeastaan ensimmäinen äänimies, jolle olisi tehnyt mieli maksaa, ja hänelle ei kuulema maksettu mitään. Paikalla oli ehkä kolme tai neljä maksanutta asiakasta, saatiin 18 euroa lipputuloja. Mutta myytiin sentään viimeinen Doorsi pois kuleksimasta jaloista. Juice hoiti paikalle myös pizzaa, korin kaljaa ja vodkaa pojille, meikäläiselle jotain mustikkamehua, ja kaikki olivat tyytyväisiä. En voinut olla taas kelailematta yötaivasta tuijottaessani, miten helvetin monesta pienestä sattumasta oli taas kiinni, että pönötän Unkarissa keikan jälkeisessä hiessä kuuntelemassa, kuinka unkarilaiset hokevat, perse persettä (joka heidän kielellään tarkoittaa jotain of coursen tapaista). Ilta oli hyväntuulinen ja kaikille taisi jäädä hyvä fiilis siitä.
Hinnat kohdallaan.

9. päivä.

Noustiin ylös ja mentiin selvittelemään maksua, kassalla luultiin, että oltiin tultu jo lauantaina ja Juice selitti tilanteen puhelimessa. Ajettiin ilman ihmeempiä mutkia Wieniin. Käytiin syömässä jossain paikassa, jossa ei käynyt kortti. Metsästettiin automaattia kilometrin, ja takaisin tullessa huomattiin, että sellainen olisi ollut nurkan takana. Mentiin keikkapaikalle, kannettiin romut lavalle, eka paikallinen bändi teki soundcheckin. Porukkaa oli paikalla todella hyvin, Skulldriverilla meinasi olla taas jotain ihmeellisiä sähkövikoja, vikavirtakytkimet napsuivat vähän väliä. Oma keikka oli paras tähän mennessä, ja se saatiin onneksi videolle ja äänetkin tuli narulle, saa nähdä saako niistä jotain aikaan. Ilta oli taas mukava, nukkumaan käytiin kahden hujakoilla ja unet jäi Eetun ja Vilin välissä nukkuessa vähiin, kun kuorsaus oli melko kovaa, minkä lisäksi kumpikin koitti vuoron perään lääppiä meikäläistä. Mitäs nukuin välissä. Toisiaan ne halusivat lääppiä.

10. päivä.

Heräsin aamulla kurkku kipeänä, röökin hajuisena kasana. Roudataan kamat baarista autoon ja ollaan taas nopeasti valmiita jatkamaan matkaa, ajetaan Tsekkeihin. Käydään rajalla syömässä jossain ihme eläintarhassa, jossa on kameleontteja ja kaikkia siistejä eläimiä. Oltiin Eetun ja Vilin kanssa niin sanotusti ihan fileissä. Täällä meidän kanssa soittaa myös suomalainen Night Lives, jolla ei ollut tälle päivälle keikkaa, sekä Aftercome ja joku todella ihmeellinen viritys. Paikka on ihan hyvä, mutta ketään ei tule paikalle. Vain pari tyyppiä ja muut bändit. Kaikkia oikeastaan vaan vituttaa ja väsyttää ja on ärrinmurrin olo. Sitten järkkääjä tuo kinkkiruokaa, ja kaikkien mieliala nousee huomattavasti. Skulldriverit soittavat ensin, oikovat vähän mutkia setistään ja päästävät sitten meidät sinne. Vielä parempi keikka, kuin eilinen! Vaikka porukkaa ei ole paljon, kaikki tuntuvat diggailevan ja keikan jälkeen taas hengaillaan pitemmän aikaa. Yksi paskimmista illoista kääntyykin yllättäen yhdeksi parhaista, eikä enää vituta. Mennään hostelliin, joka vaikuttaa selkeästi joltain panohostellilta. Nukun patjalla lattialla.

11. päivä.

Herään niska ihan paskana, hostellissa on vitun kylmä ja aamu on ankea. Auto on sentään tallella ja alamme matkata kohti Saksaa. Vähän ennen rajaa poliisit pysäyttävät, kun meillä ei ole tuulilasissa tarraa, jolla näillä teillä saa ajella. Maksettiin niille rahaa ja ne antoi jatkaa matkaa. Nukuin suurimman osan tästä matkasta, toivoen, että niska asettuisi. Jokke heitti yhden panacodinkin, ja nauroin, että meikäläisen lääke- ja huumepäällä paska lurahtaa housuun sitä mukaa, kun pilleri menee kurkusta alas. Ankea keli jatkuu vielä, myöhästymme ensimmäistä kertaa koko reissun aikana yhtään. Sekin suurelta osin siksi, että Berliini on rempassa. Ajelemme jonnekin ghettoon, ja nauramme, että tästä on tulossa uusinta eilisestä. Backlinea saa kuulema lainata, kunhan ei koske mihinkään. No, vaikuttaa se mulkulta tai ei, koskemme silti.  Sakemanneilla tuntuu olemaan romut hanskassa, mutta ei sitten oikein ymmärrystä siitä, mitä niillä kuuluisi tehdä. Alettiin soittaa ja tyhjennettiin puolillaan ollut sali toiseen biisiin mennessä. Enemmän tilaa tanssia! Vedin koko keikan ilman vettä, minkä huomasin vasta sen jälkeen, kun päänsärky ei meinannut helpottaa millään. Väsytti ja naureskelin, kun Juuso krebaili onnellisena siitä, ettei autoa tarvinnut ajaa enää sinä iltana. Skulldriverit veti hyvin ja porukkakin tykkäsi. Viimeisen bändin aikana sammuin merchipöydän taakse. Vili tuli viereen ja sammui myös.  Keikkojen jälkeen vikan bändin rumpali tykitteli paskaa metalcorea PA:sta täysillä jonkun kolme tuntia ja olisin halunnut vain soittaa nurkassa lojuvaa pianoa ja käydä nukkumaan. Toisella puolella oli jotkut folkkibileet, kävin kuuntelemassa niiden viimeiset hitaat, siellä oli hyvä meno. Tunsin oloni vähän eksyneeksi ja ulkopuoliseksi. Kävin nukkumaankin jossain välissä, kun kaikki lähtivät. Sakut purkivat lavaa hirveällä kolinalla ja äherryksellä varmaan tunnin, kirosin, että Tompan kanssa se olisi ollut vartissa ohi.

12. päivä.

Heräsin, eikä silmät meinanneet toimia. En osannut tarkentaa mihinkään ja oli aivan helvetin outo olo. Vähän ajan päästä se kumminkin asettui. Järkkääjä Rob toi aamupalaa. Koko keikka oli helvetin hyvin hoidettu, siitä pitää kyllä antaa Robille kiitos. Ei ollut hänen vikansa, että Berliinin grindihipeillä oli jotain parempaa tekemistä, kuin tulla pällistelemään tuntematonta suomalaista summabändiä. Lähdettiin aamupalojen kanssa ajelemaan Puolaan takaisin viimeiselle keikalle, kelit olivat taas helvetin hyvät ja kaikkien suupielet alkoivat kääntyä ylöspäin.  Krakovan tyypit olivat varoitelleet, että Slupsk on landea. Ei ainakaan pertunmaalaisen silmissä. Soitettiin Outlawsien mestassa, odotin, ettei kukaan tule paikalle, mutta ilmeisesti TeHaCe on Puolassa ihan hyvä ug-nimi, kun jengi löysi tiensä tuonnekin. Hyvä bändihän se onkin, voisivat vain soittaa ihan vähän lyhyempiä settejä. Oltiin koko ajan ikäänkuin lähtökuopissa, valmiina poistumaan heti Gdanskiin, kun keikat on soitettu. Siitähän tulikin sattumalta sitten tämän reissun paras keikka! Todella positiivinen yllätys itselle. Keikan jälkeen pakattiin auto ja fiilisteltiin vielä hetki, ennen kuin lähdettiin tykittelemään helvetin kuumottavia ja monttuisia metsäteitä kohti Gdanskia. Yhtään liftaria ei kyllä siltä tieltä oltaisi otettu kyytiin, vaikka niitä olisi siellä ollutkin. Kuumottavinta seutua koko matkalla. Jätkillä oli autossa minibaari, huoltoasemalta haettiin saksalaisen vodkan ja kokiksen seuraksi energiajuomia. Diskopallo pyöri, musa soi täysillä ja Vili oli alasti. Katsoin ensimmäisen kerran taakse, Vili seisoi alasti. Katsoin toisen kerran ja se kiipesi ylähyllylle sammuneen Kulin viereen. Katson kolmannen kerran, Kuli makaa lattialla ja Vili on ylähyllyllä alasti makuupussi jalkojen välissä. Näytti ihan onnistuneelta illalta meikästä.  Heitettiin Kari, Jokke ja Tomi lentokentälle ja ajeltiin itse keskustaan. Jätettiin auto vartioidulle parkkipaikalle ja lähdettiin hostellille jonka piti olla varattu yöstä eteenpäin. Siellä selvisi, että eipä ollut, se onnistuu vain päivästä kello kahdestatoista eteenpäin. Hostelli oli täynnä. Respan rastapää, jonka kanssa jubailtiin jo aiemmin siellä ollessa, soitteli hostelleja läpi ja sai meille lopulta paikan jostain läheltä. Käveltiin sinne. Yhdeltätoista piti checkata ulos ja kellojakin piti siirtää eteenpäin, liian monta liikkuvaa osaa.

13.päivä. ( ja 14. kanssa.)

Herättiin viisi minuuttia ennen check outtia ja vedettiin vaatteet niskaan ja mentiin ulos. Pysähdyttiin kebab-paikassa aamupalalla ja aamukusella ja lähdettiin ajamaan läpi Puolan. Illalla pysähdyttiin jollain rekkastopilla, kun ajateltiin, että saataisiin sieltä hyvää ruokaa. Mikrossa lämmitettyjä pakastepaskoja, meikälle tuli vielä väärä annos ensin. Sen johdosta sain sitten ihan siedettävän paahtopaistiannoksen, mutta kyllä senkin jälkeen vatsa mourusi melko lujaa. Puolalainen vessapaperi on joustavaa, kuin meikäläisen moraali, eikä sitä oikein meinaa saada katki. Tuon paikan vessa oli aika hakatussa kunnossa. Pihalla tuijottelin hetken aikaa tähtiä, ne on aina vaan niin helvetin mykistäviä. Yön ajan sitten vaan tykiteltiin maita toisensa perään, kuunneltiin levyjä, pidettiin taukoja, juotiin kahvia ja yritettiin pysyä hereillä. Välillä tuli sellaisia parin sekunnin blackoutteja, että tajusin, että jos minä olisin ollut ratin takana, niin tuossa kohtaa oltaisiin ehkä kuoltu. Sitten tajusin, että ei se Juuso kyllä yhtään sen enempää hereillä ole, aivan samanlainen tyhjä katse sillä oli silmissä. Koitin vaan elää siinä uskossa, että hengissähän tästä selvitään, ja keksiä jotain juteltavaa ihan mistä tahansa. Tuo Baltian tie vaan on vitun tylsä. Se on pelkkää suoraa, ja yöllä vielä pimeääkin. Aamu valkeni ja selvittiin Tallinnaan, kuunneltiin satamassa jotain jeesuskanavaa kännykän radiosta ja käytiin ostamassa lauttamatka.  Laivalla kaikki hajoili ja nukkui ja rakoili.

Vili, Juuso ja meikä rakoilee laivassa.
 Kun päästiin perille, minun pitikin jo singahtaa Onnibussiin, joka maksoi kaksi kertaa niin paljon, kuin oletin sen maksavan. En jaksanut vääntää. Kuuntelin Tom Waitsia ja kirjoittelin asioita. Jumitin ikkunasta ulos ja sammuin aina välillä. Kävin myös vessassa, joka oli kuvottavin koko reissulla. Ja tulin sentään Puolasta Baltian läpi. Sitten tulin kotiin, nukuin pienet päiväunet ja aloin kirjoittaa tätä. Kone tappeli vastaan pari kertaa.

Tuntui siltä, että olisin voinut vain jatkaa tuota elämää loputtomiin. Se on minun elimistölleni kaikkein luontaisin tapa olla. Yllättävät tilanteet ja improvisointi, autossa istuminen, roudaaminen, soittaminen, kaikki siinä on minusta viimeistä piirtoa myöten täydellistä elämää. Takaisin tullessa mietin väkisinkin, että miksi tulen takaisin tänne, missä kaikki ymmärtävät meikän kieltä, mutta eivät mitä sanon, kun tuolla on maailma täynnä ihmisiä, jotka eivät ymmärrä kieltä, mutta tajuavat täsmälleen mitä sanon? Viimeisen kahden viikon aikana olen kuitenkin saanut tutustua helvetin moniin hienoihin tyyppeihin, saanut tehdä juuri sitä mistä pidän ja mitä haluan tehdä lopun ikääni. En voi kuin olla kiitollinen. Kiitos Skulldriverit, Juuso, Kjell, noiden keikkojen järkkääjät (joita on melkein se ja sama kiittää, kun eivät ne tätä osaa lukea kuitenkaan), ja ennen kaikkea Eetu ja Vili. Vittu, että meikä rakastaa niitä jätkiä.

2 kommenttia:

  1. Ei ole mitään mitä jesari ei korjaa!:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep, tollakin reissulla se fiksas meikän kengät pariinkin kertaan, toimitti henkarin virkaa, korjas tuon ikkunan ja lompakon hetkellisesti.

      Poista