tiistai 4. helmikuuta 2014

Voisihan sitä kai syödäkin välillä...Jiri höyläsi linnunpönttöä tyhjässä puukäsityöluokassa. Kaikki muut olivat jo lähteneet, mutta hän ei välittänyt. Vaikka kaikki hänen ikätoverinsa lähtivät heti kellon soitua pelailemaan pelejään ja katsomaan hassuja kissavideoita internetiin, Jiri vietti iltapäivänsä mieluummin itsekseen jotain pientä näperrellen. Hän oli näyttänyt opettajalle olevansa hyvä ja vastuullinen koneiden käyttäjä, ja oli saanut luvan jäädä koulun jälkeen tekemään omiaan. Hän nautti hiljaisuudesta ja rauhasta, sälekaihdinten välistä siivilöityvästä iltapäivän auringosta.  Hän nautti puun tuoksusta, tasaisesta äänestä jonka laudan pinta päästi kun höylä luisti sen sivua pitkin päästä toiseen, siitä sileydestä joka tuota yhtä sulavaa liikettä parhaimmillaan seurasi! Jiri ei nauttinut mistään elämässään niin paljon, kuin puun työstämisestä. Tämä oli hänen oma pakopaikkansa. Kotona odottivat vain isä ja äitipuoli, humalassa, riidelleinä, sammuneina, aivan sama. Ei niitä itseäkään ollut kiinnostanut enää vuosiin, mitä heidän poikansa puuhasi. Varmaan ajattelivat hänen vetävän huumeita jossain. Tämä oli hänen pakopaikkansa. Lyhyt, hiljainen hetki kaikkien myrskyjen silmässä.  Täydellinen rauha. Sellainen,  joka voi seurata vain siitä, kun huolella työstetyt palat sopivat täydellisesti yhteen.
-------------------
Make nousi bussiin. Bussi oli täynnä eläkeläismummoja, ja hän kykeni haistamaan seniiliyden, virtsan, lahoamisen ja vahvat parfyymit, joilla nämä iäkkäät naisihmiset yrittivät peittää tätä kaikkea. Poikkeuksetta jokaisen mummelin ryppyiset suupielet osottivat alaspäin, ja he kääntyivät katsomaan nuorta miestä. Nuo ryppyiset suut saivat kaikkien katseet näyttämään syyttäviltä, eikä Make uskaltanutkaan istua etummaisiin penkkeihin, joihin yksikään mummeleistakaan ei kyllä ollut istuutunut. Ne oli jätetty vapaaksi, ikään kuin moraaliseksi ansaksi Makelle, nähdäkseen istuuko nuori ja terve mies röyhkeästi vanhoille ja raihnaisille tarkoitettuihin penkkeihin. Make asteli hitaasti ja nöyränä keskikäytävää eteenpäin, kuin kuolemaantuomittu. Vanhat silmäparit seurasivat häntä. Mitä pitemmälle hän kulki, sitä tukahduttavammaksi hajumuuri kävi. Hän oli päässyt tuskin keskimmäisille oville asti, kun hänen jo täytyi kulkea kontallaan, ettei menettäisi tajuntaansa. Mummot katsoivat häntä kivikasvoin, kun hän piteli kurkkuaan ja yritti epätoivoisesti saada ilmaa, yrittäen huutaa kuskille, jotta tämä avaisi ovia ja tuulettaisi. Mutta hänen kurkustaan ei lähtenyt pihaustakaan! Katsoessaan vähän edemmäs, hän näki käytävällä ruumiin, kuolleen ja lahonneen. Hän tiesi sen olevan omakin kohtalonsa, eikä mitään olisi tehtävissä. Maken silmissä pimeni, elämä kaikkosi hänestä happivajeen myötä. Mummot katsoivat hänen ruumistaan hetken aikaa, ja käänsivät sitten katseensa sanaakaan virkkomatta takaisin linja-auton etuosaan.
-------------
Jälleen yksi samanlainen aamu. Hän heräsi kellonsa soittoon täsmälleen samaan aikaan, kuin kaikkina muinakin aamuina. Tässä ei ollut mitään ihmeellistä. Eikä mitään järkeä. Hän tunsi olevansa ansassa, pystyi näkemään omat jalanjälkensä hiekassa, näkivät kuinka ne johtivat suoraan rotkoon. Hän tiesi, että tulisi seuraamaan niitä jälkiä suoraan rotkoon. Maailma tuntui ahdistavalta ja raskaalta. Oliko hän mitään muuta, kuin kasvoton orja, pieni muurahainen juoksemassa ympäriinsä pesässä, kunnes hyytyisi ja joku muu ottaisi hänen paikkansa? Hän kävi aamukusella, pesi hampaansa, katseli peilikuvaansa ajatellen vain sitä, kuinka paljon vihasi itseään ja elämäänsä juuri nyt. Hänelle ei ollut tietä ulos.  EI. Hän päätti, että tänään hän lopettaisi, dramaattisimmalla mahdollisella tavalla. Hän menisi ja vetäisi pomoa turpiin! Hän herkutteli ajatuksella niin, että hänen kahden kurkkuvoileivän aamiaisensakin tuntui silkalta juhlalta! Tänään hän olisi vapaa! Matkalla aamuruuhkassa hän katseli itseään taustapeilistä ja harjoitteli kovanaaman ilmeitä, sellaisia, mitä Clint Eastwood voisi kantaa kasvoillaan antaessaan pomolle ympäri korvia.  Viereisestä autosta joku nainen katsoi häntä hämmästyneenä ja hän imaisi kovanaaman ilmeen häpeissään kasvoiltaan. Oliko tämä nyt kuitenkaan järkevää? Millä hän muka maksaisi vuokransa? Oliko hän aivan sekaisin päästään? Perille päästessään hänen itsevarmuutensa oli poissa ja koko suunnitelma oli kuihtunut kasaan. Hän tervehti pomoaan nuoleskelevasti ja häpeillen, että oli ikinä ajatellutkaan mitään sellaista, mikä oli äsken livahtanut hänen tajuntansa läpi.
-------------------
Pieni, tyhjä soutuvene lipui yksinään jokea pitkin. Oli melko tyyni ja lämmin, mutta jo pimeä alkusyksyn yö. Joki heijasti tähtiä niin äärettömän tarkasti, että rannalta katsoen olisi voinut luulla veneen lipuvan hiljalleen läpi avaruuden. Kuu värjäsi kaiken omalla, dramaattisella valaistuksellaan. Kaikki tuo olisi ollut kaunista katsottavaa. Vaan eipä ollut ketään katsomassa. Viimeiset ihmiset olivat sulkeneet silmänsä kaikessa hiljaisuudessa jo ajat sitten, ja vapauteensa karannut vene sai lipua kenenkään estämättä, kenenkään häiritsemättä joen vietävänä. Kukaan ei tulisi koskaan näkemään sitä, kukaan ei tulisi koskaan kertomaan kenellekään nähneensä tähtien välissä lipuvan veneen. Siellä täällä livertelevät linnut kyllä näkivät sen, mutta niille tuollaisilla asioilla ei taida olla niin paljon merkitystä. Kevyt, hädin tuskin havaittava tuulenvire kahisutti hieman rannassa villinä rehottavia kasveja. Vene lipui rauhallisesti, kenenkään häiritsemättä omassa hautajaissaatossaan, sisään nostetut airot hankaimissaan silloin tällöin narahtaen..
---------------------
Lehto seisoi hievahtamatta ruispellossa. Hän oli aivan varma siitä, että oli tullut tekemään jotain tärkeää, mutta nyt, seistessään keskellä ruispeltoa hän ei millään saanut päähänsä, mitä se tärkeä oli. Hän ei toisaalta tohtinut lähteä poiskaan, mikäli se asia sitten kumminkin muistuisi mieleen juuri, kun hän pääsisi sieltä pois. Olisihan se nyt todella noloa pomppia edestakaisin pellosta pois ja takaisin, joten hän päätti seistä siinä vielä hetken aikaa. Ihmiset kävelivät ohi, hänen naapureitaan ja tuttujaan, ja he vilkuttelivat hänelle. Lehto vilkutti iloisesti takaisin, sillä joka kerta,kun hän vilkutti ohikulkijalle, hän lähes muisti mitä oli tullut sinne tekemään. Se ei kuitenkaan sitten palautunut mieleen, ja siellä Lehto seisoi, auringon nosusta iltahämäriin ruispellossa.
---------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti