sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Resonanssista ja kaikkeudesta. Taas vaihteeksi.

Tultiin juuri kotiin, olo on aika kulunut ja väsynyt. Olen miettinyt taas paljon resonanssia. Monet varmaan ovat aina meikän siitä innostuessa vaan kohauttaneet hartioitaan ja ohittaneet koko homman jonain meikäläisen voodoohuruiluna, mitä se kai osaltaan onkin. Mutta ei se niin kaukaa haettua ajatusta ole. Todellisuudessa avaruudessa lähes kaikki "soi", vaikkei väliainetta olekaan kuin siellä täällä, mutta Nikola Teslakin uskoi, että äänestä ja sen värähtelystä tulee paljastumaan jotain hyvin perimmäistä meidän maailmankaikkeudestamme. Katseltiin tuossa muutama yö sitten atomien tanssia, enkä voinut olla kokematta jotain pientä riemua sen suhteen, että tuo homma toimii tuollakin tavalla, vaikka en sitä olekaan tullut ajatelleeksi. Kuitenkin minusta on jotenkin luonnollista ja loogista, että jos säieteorian mukaan todellisuus koostuu pienistä, värähtelevistä säikeistä, niin kaikki nämä meidän planeettojen, tähtien ja galaksien muodostamat, omilla radoillaan kiertävät systeemit ovat jonkinlainen järjettömän iso soitin, joka soittaa omaa, hyvin erikoisesti värähtelevää musiikkiaan. Me olemme vain yksi nyanssi, yksi luonnoton mutta hieno riitasointu tässä ihmeellisessä sävelteoksessa. Se on minusta kaunis ajatus, ja tiedän sen olevan yhtä paljon totta, kuin huuhaatakin. Se on vähän koristeltu todellisuus.

Buddhalaisuudessa tunnetaan käsitteet tavanomaisesta totuudesta ja perimmäisestä totuudesta. Tavanomainen totuut käsittelee tämän meidän arkisen, kokemuksellisen todellisuutemme tapahtumia ja ilmiöitä, joita voimme aistia, tuntea ja kokea empiirisesti, perimmäinen totuus taas metafyysisempää todellisuutta: Mikään ei ole itsenäisesti olevaisena todellista, vaan kaikki on koko ajan jonkinlaisessa suhteessa kaikkeen muuhun. Se on tyhjyyden ajatus; kaikki meidän sisällämme ja mielissämme on kudottu tyhjyyteen. Mielestäni se vastaa hyvin hienolla tavalla juuri löydettyä käsitystä siitä, että tämä maailma on ikään kuin hologramminomaisessa suhteessa johonkin toiseen systeemiin. Tiedän, että alan taas lipsua sinne metafyysisen abstraktion puolelle, jota olisi huomattavan paljon helpompi selittää ja selvittää ihmisille kasvotusten, jolloin oikeasti näen, tulenko ymmärretyksi ja sisäistetyksi. Mutta jos ajatellaan tätä asiaa siltä kantilta, onko ihmisellä niin kutsuttua sielua, joka voisi olla jotenkin "tämän maailman ulkopuolinen", niin uskon ettei sellaista ole. Se on kudottu "tyhjyyteen", siihen metafyysisten asioiden tasoon joka on olemassa tässä maailmassa. Kun me kuolemme, me tulemme ikuisiksi siinä mielessä, ettei kukaan voi koskaan pyyhkiä pois sitä faktaa, että meidän olemassaolomme on hipaissut tätä planeettaa ja kaikkeutta, mutta käytännössä tämä meidän sielumme ei jatka jännittäviä seikkailujaan missään tämän systeemin ulkopuolella. Kuten artikkelissa sanotaan, ääni tarvitsee edetäkseen mitä tahansa väliainetta (todellisuutta), tyhjässä se ei etene.

Artikkelissa puhuttiin myös kuolevan tähden soivan suunnilleen keski C:n taajuudella. Uskon, ettei ole jotenkin sattumaa, että keski C tuntuu olevan niin pitkälle musiikin "perusääni", kuin vain voi. En yllättynyt googletellessani ja löytäessäni myös sitä, että Om-äänne värähtelee tavallisimmin jossakin siinä B:n ja keski C:n välissä. Taitaa olla muukin ihmiskunta sisäistänyt tämän resonanssiajatuksen jo vuosituhansia sitten, vaikka ei osaakaan antaa sille minkäänlaista nimeä. Tai onhan sitä Omia nimenomaan kuvailtu "universumin ääneksi". Hindulaisuuden mukaan Om-tavun ääni on koko kosmoksen runko. Jostakin syystä se on natsannut myös kaikkialla muualla maailmassa musiikkikäsityksen perustavanlaatuiseksi rakennuspalikaksi, vaikka ilmeisesti kaikki onkin viritetty aavistuksen ylävireeseen. Toki suuri osa tästä on vain muusikon mielen väritystä, jonkinlainen ylistävä ajatus omalle taiteenlajille. Onhan se nyt hienoa ajatella, että ilman musiikkia universumi ei pysyisi läjässä. Voi tuntea tekevänsä jotain sellaista, mikä on ainakin "ihan siistiä", jos ei nyt kosmoksen rakenteita ylläpitävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti