tiistai 24. syyskuuta 2013

Vittu mikä innovaatioiden ihmemaa..

En edes lukenut uutista, näin pelkän otsikon siitä, että Marimekkoa syytetään taas plagioinnista. Minua ei oikeastaan kiinnosta. Yhtään. Päässäni se outo virnistelijä vaan naureskelee, että on se hienoa, kun meillä tässä maassa on innovaatioita. Niinkuin Nokiat ja nuo. En edes aloita. Tai siis en aloita Nokiasta. Minulle on aivan sama, ei kiinnosta, ei kiinnosta yhtään. Koska minun talouteni on kotoa muuton jälkeen ollut lähinnä nollabudjettia, ihmisten hyväntekeväisyyttä ja vatsanahan raapimista, tiedän ettei tässä maassa tulla tekemään yhtään päätöstä, joka vaikuttaisi minun talouteeni juuri mitenkään päin. Siitä syystä tämän maan talous ja sen suhde globaaliin talouteen ei suoranaisesti kiinnosta minua hevonvittua. Sillä on vain välillinen merkitys siinä, miten ihmiset sen heilahtelujen johdosta tulevat yhä lähemmäs ja lähemmäs minun tulotasoani ja elämäntyyliäni. Tiedän, ettei se vain toimi, jos on yksikin lapsi ja kymppitonnikin velkaa. Helppo minun on täältä marginaalista huudella, koska olen tehnyt sen oman ratkaisuni, etten jää kenellekään velkaa. Siitä syystä minulla ei ole tässä pelipöydässä senttiäkään kiinni, eikä se kiinnosta.

Ainoa aspekti tässä asiassa, joka herättää minussa suurempaa kiinnostusta ja ihmetystä on lähinnä se, miten kaiken luovan ajattelun kuristaminen on näin nopeasti tappanut kaiken luovan ajattelun tästä maasta isommassa mittakaavassa. Heti kun ihmisille sanotaan, että tarvitaan uusi Nokia, porukka kääntää katseensa niihin samoihin vanhoihin aloihin, joilla meidät on jo lyöty. Tulee mieleen se Isänmaan Toivojen loistava jakso, jossa pomo esittelee alaisilleen sen "lähimpänä Nokiaa olevan kunnan, jonka nimi on iskevä ja kuulostaa japanilaiselta: MOUHIJÄRVI... MAISTELKAA!" Ei se sieltä löydy. Jos joku tahtoo nyt ilmaisia vinkkejä siitä, mitä Suomessa mielestäni voitaisiin kääntää vahvuudeksi, niin lähtekää kehittelemään vaikkapa byrokratiatonta palvelumallia, joka on helppo käyttöinen ja nopea (tämä siksi, ettei tämä paska systeemi ole vielä kerennyt rakentaa monien sukupolvien mittaista perinnettä tässä maassa, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa, ja on siten VIELÄ korvattavissa kevyemmillä malleilla), niitä hampputeollisuuden tuotteita ennen kuin kukaan muu kerkeää (koska siinä ja vihreydessä on aivan selkeästi se seuraava helvetin iso trendi.), tai jotain taiteiden vientiä (täällä on oikeasti paljon omaperäisiä tekijöitä, joita ei valtavirrassa tahdota nähdä, vaikka menekki ulkomaille olisi miten kova.) ja luonnon kultivointia . Nämä kaksi on vielä mahdollista yhdistää jotenkin päin, koska luonto on varmasti aika kova inspiroija myös monille taiteilijoille.

Ihmiset ovat masentuneina taipuvaisia itsesääliin (it's a Finnish thing. Reilu meininki.) ja ahdistumiseen, ja siksi myös ehkä hieman helpommin ohjailtavissa ja manipuloitavissa, vaikkakin väittävät ja kokevat kuuntelevansa neuvoja hyvin vähän. Todellisuudessa ihmistä ei ole kauhean vaikea viedä kuin pässiä narusta, etenkään stressin alaisena. Siksi meiltä löytyy neuvojia joka lähtöön. Vaikka sävyni saattaa olla terävä tai hyökkäävä, minä en tahdo silti neuvoa yhtään ketään. En tiedä teidän elämistänne mitään, ne eivät varsinaisesti kiinnosta minua (vaikka kokemuksenne ja tuntemuksenne sen suhteen kiinnostavat kovasti), minulla on ihan hyvin duunia tämän oman elämäni ja risukasani pystyssä pitämisessä. Tiedän vain myös sen, että jos en ehdota minkäänlaisia kehitysehdotuksia, kaikki muukin ajattelu on helppo leimata vain kyyniseksi puskista huuteluksi, joka ei johda mihinkään. On minulla ehdotuksia, mutta niiden minkäänlainen toteutuminen vaatisi idealistisia, asioilleen, tekemiselleen ja yhteisölleen omistautuneita ihmisiä, ja niitä meillä ei ilmeisesti ole, Kokoomuksen äänestysprosenteista päätellen. Tai itseasiassa ylipäätään sen suhteen, miten ihmiset nyt ylipäätään ovat heränneet "poliittiseen ajatteluun". Katainen oli joku aamu Ylellä, sillä oli ainakin kahdeksan otsaryppyä lisää ja se kuulosti helvetin väsyneeltä. Melkein kävi sääliksi hetken aikaa. Vaikka se tekee ratkaisuja sellaisten arvojen pohjalta, joita en pidä ratkaisuna tähän nykyiseen tilanteeseemme, on sillä silti vielä ihmeellisempi apinalaiva kipparoitavana tässä nykyisessä porukassa. Joten ei sitä kaikkea paskaa voi yhden ihmisen niskaan kaataa. Vaikka en vieläkään pidä hänen naamastaan tai ajatuksistaan yhtään enempää, kuin silloin kun laitettiin se naama levyn kanteen. Ymmärrän silti, että ihminen sekin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti