torstai 19. syyskuuta 2013

It's a small world after all...

Tiedättehän miten aina jaksan jauhaa siitä, miten kaikki meikän kiinnostuksen kohteet liittyy toisiinsa? Eilen ostin kirpputorilta kympillä kirjan, Bukowskin koottuja haastatteluja ja muita lehtijuttuja miehestä. En varsinaisesti ajatellut asiaa sen enempää, Bukowskin kirjoja olen lukenut vähemmän, kuin runoja, jotka sitten ovatkin mielestäni ehkä maailman siisteimpiä runoja. Ne ovat ehkä osaltaan vaikuttaneet myös omaan lyriikkaani jotenkin päin, vaikka eivät ehkä niin suoraan. Silti oli jotenkin mieltä lämmittävää lukea siitä Layzellin arvostelustakin ne sanat "beatnik grinders", vaikka se ei sitä kauheasti enempää kelaillutkaan, niin ehkä se jotenkin on juuri Bukowski ansiota omalla epäsuoralla tavallaan. Mutta harhailen taas!

Niin, oli siis melko hauska huomata, että heti ensimmäisen haastattelun ensimmäinen kysymys oli: "Harmittaako, että Aldous Huxley voisi suunnilleen sylkäistä päällesi tuolta mäen päältä?" Huxley siis asui mäen päällä isossa talossaan, kun Bukowski taas asui pienessä yksiössä johon ei tullut lämmintä vettä. Mutta tuokin pieni, hatara yhteys on kuitenkin taas rakentamassa jonkin mystisen, tajuntaa laajentavan sillan kaikkien minua kiinnostavien asioiden välille. Se on jotenkin hyvin, hyvin kiehtovaa. Kaikki liittyy kaikkeen. Jokainen asia, mistä olen kiinnostunut, on aina jollakin hataralla riippusillalla yhteydessä johonkin muuhun minua kiinnostavaan asiaan, vaikka olisin kiinnostunut näistä asioista täysin eri vaiheissa elämääni, enkä kykenisikään näkemään tätä yhteyttä. Joskus voisin koittaa tehdä helvetin ison mindmapin, jossa kartoitan koko tämän homman, psykedeeliset huumeet, Neurosiksen, Jungin, Mansonit, Huxleyn, kulkurit ja runoilijat, buddhismin, uskonnot, historian, kaikki nämä isot kokonaisuudet ja yhteydet yhdeksi isoksi hermoverkoksi, joka se todellisuudessa on.

Minusta olisi mielenkiintoista myös kuulla, josko muiden ihmisten kiinnostuksen kohteet risteäisivät ja rakentuisivat samalla tavalla. Toki tämä tarkoittaa melkoista salapoliisin työtä monelle, joka ei varmasti ole sellaiseen taipuvainen noin niinkuin muuten. Mutta jotenkin sellaisten pienten yhteyksien löytäminen ja asioihin perehtyminen on jotenkin todella, todella tajuntaa laajentavaa ja yksinkertaisesti ihan vitun siistiä. Tästäkin syystä ostin myös kirjan Maailman historian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana, koska muistan katselleeni sitä kirjakaupassa jo joskus muutamia vuosia sitten. Olen aina ollut kiinnostunut tästä historian nurjasta puolesta, niistä hävettävän pienistä ja noloista yhteensattumista, jotka ovat laittaneet alulle koko maailmaa ravistaneita mullistuksia, joista sitten täysin säkällä kasan päällimmäisiksi jääneet ovat aina ottaneet kaiken kunnian ja kirjoittaneet tämän voittajien historian, jota me koulussa pänttäämme. Tästä syystä juuri Elephants on Acidkin oli meikästä niin siisti, se esitteli järjettömät määrät sellaisia tieteen harha-askelia, jotka ovat myös poikineet sitten niitä askelia sinne oikeaan suuntaan. Lisäksi se myös valaisi moniakin meikän mielenkiinnonkohteiden välisiä yhteyksiä. Suosittelen sitä kaikille. Ja jostain syystä myös Men Who Stare At Goats-leffaa. Jotenkin ne ovat päässäni linkittyneet yhteneväisiksi asioiksi..

1 kommentti:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=QVExlaxaweo

    koko levy löytyy myös youtubesta! kuuntelemisen arvoinen, lupaan!

    VastaaPoista