torstai 7. helmikuuta 2013

Lasisessa sirkuksessa sukkia kutova mummo on nähtävyys.

Yksi luokkalainen puhui lapsistaan, ja muistin jostain satunnaisten ajatusketjujen ja hämmentävien kelojen kautta sen illan, kun luin itse omatoimisesti ensimmäisen sanan. Muistan myös sen sanan: se oli Exoskeleton. Olin ostanut 35 markalla X-Men sarjiksen, ja siitä kuvia katsellessani tavailin vähän sanoja. Siinä oli joku helvetin karun näköinen luurankozombihirviöhökötys, ja se oli meikästä siisti. Jossain puhekuplassa sitten oli tuo sana. Noin niinkuin muuten opin kirjoittamaan ennen kuin opin lukemaan, mikä oli ensimmäisellä luokalla vähän hämmentävää, kun pystyin kyllä tuottamaan tekstiä, mutta en sitten välttämättä osannut enää lukea sitä jälkeenpäin. Ehkä se sama homma on jatkunut tähän päivään saakka. Oman tekstin lukeminen tuntuu vieläkin jotenkin kaukaiselta ajatukselta, sen tuottaminen taas ei. Muutenkin tuntuu, että tänään on tullut todella paljon sellaisia merkillisiä flashbackeja joistain epämääräisistä tilanteista viimeisten 20 vuoden ajalta. Auto ajoi äsken ohi, ja muistin kuinka makasimme patjalla serkkujen huoneen lattialla kivimaalla, en maalaisena ollut tottunut siihen, että katuvalot valaisevat huonetta vähän, mutta se oli minusta miellyttävää. Auto meni ohi viereisellä kadulla, ja kuulosti aivan samalta kuin äsken. Se toi saman tien myös sen tuoksun, joka siinä huoneessa oli. Olen ollut ehkä jotain kymmenen vanha, tai nuorempi. Se on vähän epämääräisempi muisto, kunhan vain hetki on painunut tajuntaan.

Juuri nyt maailma näyttää taas kauniilta, rauhalliselta ja levolliselta paikalta. Kaikki on suhteellisen hyvin, ilta kulkee kohti rauhallista ja väistämätöntä loppuaan, kohta vielä laitan jotain musiikkia soimaan ja luen vähän. Radioheadin Kid A tai Kyussin Welcome To Sky Valley luultavasti, en ole aivan varma vielä. Jompikumpi. Sitten kun väsyn lukemiseen, käyn vain nukkumaan, ja kaikki on juuri niin simppeliä. Toivottavasti. Tämänkin iltaa olen piirrellyt kansia, mietin jotakin sitaattia noihinkin kansiin, ja päädyin Huxleyn "after silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music"-pätkään, koska se mielestäni kiteyttää soittamisen syyt parhaiten. Sillä ilmaistaan jotain sellaista, johon minäkin olen käyttänyt jo päälle 900 sivua tekstiä, mutta jota en vieläkään ole saanut sanotuksi. Enkä koskaan saakkaan. Aluksi ajattelin, että olisin lainannut Hesseä, mutta päädyin kuitenkin ennemmin Huxleyhin, koska hänen tekstinsä ovat vaikuttaneet tämän levyn teksteihin enemmän, vaikka Hesse ehkä onkin vaikuttanut minuun ihmisenä enemmän. Sille seuraavalle levylle sitten. Miksi ylipäätään pitää olla joku sitaatti? siksi, että pääsee leuhkimaan kirjallisella tietämyksellään tyhmemmille? Ei. Se on puhtaasti tribuutti sille mielelle, joka on ollut täällä ennen minua, ja on vaikuttanut juuri sillä hetkellä minun ajatuksiini sen verran, että se on suodattunut väistämättä myös levyn teksteihin. Babylon Burnsilla oli kansissa pikku sitaatti Einsteinilta, koska mielestäni niissä joissain teksteissä ja kansissa oli vähän kaikuja siitä ajatusmaailmasta. Toki lainaukseksi koitan kaivaa jotain sellaista, joka kuvaa ennemmin musiikkia ja sen suuntaa, kuin varsinaisia tekstejä tai ajatuksia. Koska ei se kuitenkaan mitään kopiointia ole, kaikki teksti ja kaikki luettu asia suodattuu aina oman mielenkiinnon ohjautumisen kautta, ja näin ollen iso osa siitä jää aina vähän ulkopuoliseksi. Olennaista on se, miten uuden tiedon omaksuu osaksi omia systeemeitään, ja mitä sillä tiedolla sitten lopulta tekee.

En ole syönyt mitään kouluruokailun jälkeen, ja olo alkaa olla sen mukainen. Parempi mennä nukkumaan ja unohtaa nälkä, huomenna on taas kuitenkin uusi päivä nälkiintymiselle. Köyhyys on kivaa, kaikki ruoka maistuu helvetin hyvältä ja sitä osaa taas arvostaa ihan eri tavalla.

4 kommenttia:

 1. Taas tää menee postauksen aiheen ohi, mutta muuten kyllä maaliin. Jumalauta miten Swans toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa meni postauksenkin kantilta sukkana sisään, koska The Seeria mä kuuntelin noita kansiakin piirrellessä :)

   Poista
 2. osta paketti puuroa?? vai kuinka paha on sun rahatilanne?? eikö sun opintotuki tullu 4. päivä? tarviitko jeesii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mutta ei tässä nyt niin hätä ole. Tilillä taitaa olla jotain alle euron, mutta Eetulla on kyllä rahaa elättää. Se vaan on huomennakin puoli päivää töissä niin tässä saa vähän kikkailla sen nälän kanssa ennen kuin oikeasti on ruokaa pöydässä. Ja opintotuki on siitä vähän paha, että joka kuusta jään suunnilleen sen 60 euroa miinukselle, vaikka saisin maksettua vanhoja laskuja pois. Etenkin nyt, kun nuo bändikämppä kustannukset tuplaantuivat muuton yhteydessä, mutta ei tässä nyt sellainen hengenhätä vielä. Vasta ensimmäisen maailman köyhyysasteella keikutaan :) Kiitos huolesta.

   Poista