maanantai 24. syyskuuta 2012

Taas muistutus siitä, miksi olen KELAn vihollinen.

Haluatteko kuulla päivän KELA-vitsin? Olen nyt jo melko kauan juossut koulun oppilashuollossa ja yrittänyt päästä sinne terapeutille juttelemaan ja .....pprrprprprprprprprprprprprprp-TSH! Mulla menee liian hyvin koulussa, että voisin päästä KELAn rahoittamaan kouluterapiaan!! Ensimmäinen reaktio tähän informaatioon taisi olla epäuskoinen ynähdys, seuraava ajatus siinä heti hollilla oli, että vittu, taas samaa vitun paskaa saatana. Ihan sama miten päin venkoilen, en koskaan sovi mihinkään kohtaan tätä yhteiskuntaa. Ja en todellakaan usko olevani ainut. Nyt on koko ajan hehkutettu syrjäytymistä ennalta ehkäisevän työn merkitystä, miten täytyy pitää huoli siitä, ettei useampi syrjäydy. JOS ammattikoulutasolla ei koulupsykologille pääse juttelemaan ennaltaehkäisevänä muotona, niin mitä vittua sillä sitten tekee? Siinä vaiheessa, kun poissaoloja alkaa olla eikä masennukselta selviä ylös sängystä, ei todellakaan voida puhua enää ennaltaehkäisevästä nuorisotyöstä. Tiedän koulustakin pari esimerkkiä. Se on siinä vaiheessa jo korjaavaa työtä, tulee paljon vaikeammaksi ja kalliimmaksi, eikä edes auta. Nuori vain kyllästyy jossain vaiheessa, näyttelee "parantunutta" ja lähtee omille teilleen. Tiedän tämänkin kokemuksesta. En usko, että masennuksesta varsinaisestikaan parannutaan, jos se on ihmisessä itsessään. Se on silloin sen ihmisen mielenlaatu, se on maailmankuva ja se tulee aina palaamaan takaisin muodossa tai toisessa. Eri asia, jos joku vaan työskentelee niin kauan, että on ihan piipussa, ja tarvitsee hetkiä akkujen latailuun. Tai samalla tavalla muussa äkillisessä elämäntilanteen muutoksessa ja kriisissä. Vaikka eihän elämä muuta olekaan, kuin kriisistä toiseen sukeltelua ja niide välitiloihin sopeutumista. Joillekin sekin vain on liian kova paikka.

Tämä asia ei nyt häiritse minua enää edes siksi, että en itse päässyt juttelemaan sedille ja tädeille mukavia, vaan ihan oikeasti mallina siitä, miten näitä hommia tehdään ja millainen mielikuva niistä opiskelevalle nuorelle oikein annetaan. Me emme halua sinua, koska sinulla menee liian hyvin, et kuulu kohderyhmään. Sanon, että tuo hylkäys oli yksi elämäni yllättävimmistä ja siinä mielessä vittumaisimmista. Tuo systeemi on suoraan sanottuna paska. Tahtoisin kaivaa jostain Pekka-Eric Auvisen ja Matti Saaren opintosuoriterekisterit, ja näyttää kuinka paljon niillä jätkillä oikein oli poissaoloja ja hylsyjä paperissa. Eipä käsittääkseni juurikaan, ne oli niitä jätkiä, jotka olivat joka päivä koulussa ja tankkasivat itseensä tietoa, joka sitten kyynisti ja ajoi tietynlaisiin ratkaisuihin. Enpä ihmettele vaikka taustalla olisi ollut jotain saman suuntaista koulun suunnalta, mutta kyllä siinä oli aika isona vaikuttimena tietysti ideologiakin. Ainakin Auvisella. Kyllä tuo melko äkisti omankin mielen synkensi, palautti sen jonnekin sinne, missä se pyöri neljä vuotta sitten. Kaipa tässä on sitten ruvettava keräämään poissaoloja ja olemaan väkivaltainen ympäröiviä ihmisiä kohtaan, että pääsee juttelemaan? Kaipa se on alettava vetää viinaa tai piikittää subutexia jotta pääsee juttelemaan jollekulle?

Tämä kaikki kirjoittaminen on tietysti yksi merkittävä osa sitä, miksi minun toimintatapoihini ei kuulu se, että kävisin tuolta jostain Möysästä ostamassa itselleni käsiaseen ja lähtisin ihmisten ilmoille. Tämä tekee kaikesta liian läpinäkyvää ja selkeää, se pakottaa ajattelemaan nämä asiat läpi ennen sokeaa toimintaa. Omien lapsellisuuksiensa ja tyhmyyksiensä heijastelu ei aina ole helppoa, mutta se auttaa kuitenkin suhtautumaan omaan elämäänsä ja ympäröivään maailmaan kehittävämmin ja tietynlaisella huumorilla. Olkoonkin, että se on usein kuivaa, eikä naurata ketään muuta kuin minua. Tämä maanantai on ollut kaikin puolin ihan paska, se biisi soi päässä aika kovalla kun piti juoksennella edestakaisin täyttämässä lappuja. Walesin rahoitushakemus oli nimittäin tullut takaisin, kun tavoitteita ei oltu merkitty englanniksi, kaikki piti tehdä uudestaan, mutta lopulta tuli sähköpostia, että rahaa tulee. Vielä kun se majoittaja nyt vastaisi jotain, niin voisi lähteä paljon levollisemmin mielin pois täältä sateesta ja kylmästä, katselemaan kuinka sataa ja on kylmä kaksi kuukautta putkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti