sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Räsänen nostelee taas verenpainetta..

Laittakaa joku kykenevä tai lähiomainen nyt tuo Räsänen johonkin äänieristettyyn koppiin (EI RADIOON!) ennen kuin meikältä alkaa katkeilla suonia päästä ihan huolella. Oli toki jo vähän vanhempi uutinen, mutta täti oli kuulema radiossa, toki hihhuliradiossa, jossa kuulijat odottavatkin jotain kyseisenkaltaista separointia, sanonut että suomalainen yhteiskunta tarvitsee hengellisen herätyksen, koska vain ja ainoastaan ihminen, joka on vastuussa jollekin ihmistä suuremmalle kykenee muka tekemään hyvää. Nyt Päkä astelee moraalifilosofian ikiaikaisen liukkailla marmorilattioilla, ja tuntuupa levitelleen vielä oikein kunnolla pesuainetta pitkin poikin, ettei voisi mitenkään päin pysyä pystyssä.

Päivi Räsänen siis sanoo, että ihminen, joka ei usko jumalaan, ei kykene toimimaan moraalisesti oikein. Moraalisesti oikein on siis tietysti totta kai kristillisen moraalin mukaan oikein toimiminen (tapa, raiskaa, käytä hyväksi, ota kaikki mitä pystyt, levitä uskoasi väkisin, kunhan vain muistat valehdella ja peitellä jälkesi), koska se on suoraan ylimmältä mahdolliselta oksalta, jumalalta annettu laki. Kaikki lukion käyneet ovat jo kuulleet kehäpäätelmän klassisimmasta esimerkistä, joten sen kertailu on aivan turhaa. Ongelma on ennemmin kahdessa kohtaa. Ensiksi siinä, miten paljon kuolleen dualismin ylläpito hyödyttää yhtään ketään, ja toisekseen siinä, että voidaanko sanoa ihmisen toimivan hyvin ja oikein, jos hän tekee sen vain pelotteesta.

Dualismista olen kirjoittanut monta kertaa ennenkin. Ihmisellä on tarve jakaa asiat hyviin ja pahoihin, se on länsimaiseen päähän samalla tavoin rakennettu malli, kuin vaikkapa ajan lineaarisuus tai punaisen punaisuus. Itse olen elämäni aikana tavannut liian monta rajatapausta "hyvän ja pahan välistä" jaksaakseni uskoa, että sitä kannattaa pitää minkäänlaisena mallina maailman ja tekojen arvottajana. Toki helpottaa sanoa, että tuo ihminen tai paikka on paha, ja sitä tulisi välttää. Silti todellisuudessa kukaan ei ole mitenkään päin toista pahempi. On ihmisiä, jotka toimivat parhaaksi katsomallaan tavalla. Joitakin ohjaa halu selviytyä, jotkut ajattelevat muita, toiset vain itseään. Motiivilla ei ole niin väliä, jokainen hyväkin ihminen tekee joka päivä vähintään yhden pahan teon ihan vain ajattelemattomuuttaan, jos ei mitään muuta, niin lopettaa jonkin toisen eliön elämän tämän puolesta. Tässä he nousevat siksi ylimmäksi päättäjäksi, jolla on muka oikeus riistää joltakin sen ainoa elämä. En tahdo sanoa, että jokainen elämä olisi välttämättä saman arvoinen, hyttynen ei reflektoi omaa olemassaoloaan kuten ihminen, mutta jokainen elämä on kuitenkin elämä. Pahuus ja hyvyys ovat turhia konsepteja tässä maailmassa, joka toimii hetken mielijohteesta ja näkee tekojensa seurausten koko kirjon internetin vuoksi tehokkaammin kuin koskaan maailman historiassa. Se on heti nähtävissä sosiaalisessa mediassa, oikeassa elämässä tai uutisissa, ja se ei ole yhtään niin mustavalkoinen, kuin hyvän ja pahan binäärinen ulottuvuus antaa periksi.

Toisekseen, voidaanko sanoa, että ihmisen hyvyys on sisäsyntyistä, jos hän tekee sen jonkin korkeamman jumaluuden langettaman rangaistuksen pelossa? Mielestäni ei. Se on itsekästä halua pelastaa oma nahkansa helvetin ikuisilta tulilta, oman taivaspaikan petailua sillä, että tehdään jotain itselleen merkityksetöntä muille. Harvemmin kristillisessä avustuksessa annetaan omista varoista, laitetaan itseä likoon, vaan varat kerätään, ja niistäkin osa ohjataan vielä omaan kirstuun odottelemaan taas uusien uhrien hiljaiseksi maksamista. Minä en ole vastuussa kenellekään muulle kuin itselleni. Mikään jumala ei ohjaa minun moraalisia valintojani, mikään kuoleman jälkeisen rangaistuksen pelko ei ohjaa päätöksiäni. Ainoa asia, minkä voin myöntää olevan ohjenuorana, on käytännön Karma, joka ei ole hindulaista uuteen, parempaan elämään tähtäämistä, vain se sama perussääntö, joka on sisäänkirjoitettuna jokaikiseen uskontoon, koska se on järkevää: Tee toisille kuten haluat itsellesi tehtävän, koska joskus se paska osuu tuulettimeen ja silloin saat maksaa. Okei, lopun lisäsin itse, mutta se on mielestäni tarpeellinen lisäys. Olen nähnyt ihmisiä, jotka käyttäytyvät vain ja ainoastaan tuhoavasti, ymmärtämättä seurausten päälle. Nämä ihmiset kulkevat väistämättä kohti henkistä luhistumista, jonka jälkeen heidän täytyy arvioida itsensä ja elämänsä uudelleen. Jokainen hengissä säilynyt ex-nisti tietää tämän. Keskiluokkaista unelmaansa elävälle pikkuporvarille se alaspäin katsominen ei tule välttämättä vastaan ennen keski-iän kriisiä ja kuoleman lähestymistä. Yhtäkkiä se jumala ei olekaan riittävästi, ja hyvä ja pahakin alkavat natista liitoksissaan, koska täytyy kulkea silmät kiinni läpi koko elämänsä, jos ei siihen mennessä ole nähnyt yhtään kyseenalaista rajatapausta.

Suomalainen yhteiskunta tarvitsee kyllä herätystä, mutta sen pitää olla HENKINEN, eikä hengellinen. Tarvitaan myötätuntoa ja ymmärrystä, omien kenkien ulkopuolelle astumista ja oman tajunnan laajentumista, koska tässä maailmassa nyt vain on liikaa elämää siihen, että jokainen voisi ottaa huomioon ainoastaan itsensä. Pidä mielessä edes läheisesi, ja teet jo helvetin paljon. Jokainen tuntematon, hämärän näköinen hippi ei ole täällä käyttämässä huumeita ja ryöstämässä autostereoita, jotkut meistä myös lukevat aikansa kuluksi kaikkea sitä hienoa, jota aiemmat ihmiset ovat jättäneet meille jälkeensä, mitä suurin osa ihmiskunnasta ei epäilemättä tee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti