sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Another trip

Tein taas pienen matkan itseeni tuolla ulkona. Kävelin jo melko tuttua reittiä kaupungin läpi keinotekoiseen puistoon järven rannalle. Kaupungin läpi kulkiessani pelkäsin jokaista ihmistä. Tuntui, kuin olisi kävellyt Helsingin Kalliossa, vaikka porukalla onkin enemmän sormia ja meno on monin tavoin freesimpi, tuntui silti siltä, että jokainen perheenäitikin pyristelee jonkinlaisessa huumekoukussa, riippuvaisena johonkin itseään isompaan, olkoonkin sitten pankkilaina tai hakkaava avomies, tuntui että jokainen vastaantulija on kiinni jossain, mistä ei pääse irti. Ehkä se on vain sitä heijastusta omasta itsestä, näkee muissa sen, mitä etsii itsestään. Mikä se on, mistä minä en pääse irti? Ehkä tietynlainen epäluulo ihmisiä kohtaan. Teen mieluummin asiat itse, koska en tahdo syytellä muita siitä, jos asiat menevät vituiksi. Otan vapauden tehdä ne itse, mutta otan myös vastuun. Teen sen minkä osaan, ja annan muille tilaa tehdä sen, minkä he osaavat. Tahdon silti auttaa osaamiseni mukaan, ja siksi yritän katsella tarkkaan niitä muiden tekemisiä, jotta opin.

Pääsin keinotekoiseen mukapuistoon, ja jumituin katselemaan lampea. Se aaltoili ja väreili vapaasti, kaoottisesti, ristiin ja rastiin. Kaikki renkaat, jotka muodostivat oman aaltonsa, törmäsivät, mutta mikään niistä ei varsinaisesti hävinnyt, vaikka ne menivätkin sekaisin. Niitä jokaista olisi pystynyt seuraamaan silmillään, jos olisi ollut tarpeeksi tarkkana, liike-energia jatkui vaikka se törmäsikin vastustavaan voimaan. Jumitin siinä hyvän aikaa, pari Neurosis-biisiä, kunnes päätin, että on pakko vaihtaa Portisheadiin. En oikein osannut kuitenkaan keskittyä riittävän hyvin mihinkään musiikkiin, ja vaihtelin levyä turhankin tiheästi. Ehkä olisi pitänyt pysyä Neurosiksessa, joka piti otteessaan kaikista parhaiten. Nojasin puuhun ja katselin pikkulampea, ajattelin itseäni ja tätä nykyistä elämäntilannetta, koulua ja rahattomuutta, joka varmasti lannistaisi monen täysin. Ainoa asia, mikä minua harmittaa on se, ettei meillä ole varaa maksaa Cut To Fitin levyjä. Ihan mistä tahansa muusta tuesta jäisi käteenkin rahaa, mutta opintotuki pitää huolen siitä, ettei ole olemassa minkäänlaista ylimääräistä rahaa. Olo on vähän huijattu, kun toivoin että pääsisin opiskelemaan työkkäreillä, mutta en muistanut olevani siihen kuitenkin kolme vuotta liian nuori.

Sain lopulta itseni irti lammesta, kiersin sen, ja menin järven rantaan kuuntelemaan Scott Kellyä. Mietin siinä sukulaisiani, perhettäni, kaikkia niitä tärkeitä ihmisiä. Alkoi tulla jo vähän kylmä, olin liian vähissä vaatteissa näin myöhään ulkona. Istuin siinä kuitenkin vielä hetken ja katselin vettä. Se on jotenkin helvetin jumittavaa, täysin toinen tila, valtava massa joka vaan velloo ja kulkee hypnoottisesti pääsemättä yhtään mihinkään. Samalla tavalla se luo sinulle tunteen siitä että kuljet virran mukana, vaikka et liiku yhtään mihinkään. Se oli pienenä yksi hauskimpia juttuja, kun oltiin äidin puoleisen papan, joka jäi minulle muuten aina vähän etäiseksi, mökillä kalastamassa mato-ongella laiturilta, ja makasin siinä laiturilla ja tuijottelin veteen kokeakseni tuon saman virtauksen. Siitä tuli mieleeni aina eräs animaatio, joka perustui Mark Twainin tarinoihin, ja siinä Tom Sawyer kulki joessa lautalla. Hetken aikaa tunsin oloni Tom Sawyeriksi. Sitten ahven tai särki söi, ja piti herätä tähän maailmaan ottamaan kalaa irti.

Heräsin takaisin kylmyyteen, ja päätin lähteä kävelemään kotiin. Viileys toi mieleeni ennemmin syksyn kuin kevään, vaikka koivut roikottavatkin siemeniään kuin pieniä, hirtettyjä miehiä oksien nokassa. Kävelin sitten melko nopeasti kotiin, vaikka olikin mukava olla ulkona ja tuntea olevansa olemassa. Se oli oikeasti melko hienoa. Ihmisyys on melko siisti asia, kun sitä sattuu katsomaan oikeassa valossa.

Soundtrack:
Neurosis - Given to the Rising
Neurosis - Fear and Sickness
Neurosis - To the Wind
Portishead - Hunter
Portishead - Nylon Smile
Portishead - The Rip
Portishead - Deep Water
Portishead - Machine Gun
Scott Kelly - The Ladder in My Blood
Scott Kelly - Figures
Scott Kelly - Saturn's Eye
Scott Kelly - The Searcher
BringTheWarHome - Perfect Kiss
BringTheWarHome - Crow King
BringTheWarHome - Ashes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti