maanantai 30. huhtikuuta 2012

Kehittävää kerhotoimintaa kaikenikäisille..

Hesarin uutinen Bandidoksen pahoinpitelemistä nuorista.

Hyvä. Miksikö? Perstuntumalta. En tiedä tilanteesta, taustoista tai sen todellisesta luonteesta yhtään mitään, mutta tuohon liitetty kommentti nuorten kehuneen omaa ajoneuvoansa hienommaksi, kuin Bandidos-autoa, jota eivät välttämättä edes tienneet Bandidos-autoksi, viittaa minun silmissäni tämän maan nuorille ja rikkaille ominaiseen materian palvontaan, jota olen saanut työni puolesta nähdä. Vaikka joku voisi sanoa, että minun kuuluisi sen puolesta hyssytellä ja valitella sitä, etteivät nuoret ole missään turvassa, kun jengiläiset tuolla tavalla riehuvat kadulla, sanon että hyvä. Nuorten kuva todellisesta maailmasta, siitä jossa vanhemmat eivät osta tietä ulos jokaisesta ongelmasta, on hämärtynyt ja etääntynyt liikaa. Heille syy-seuraus-suhteiden maailma on käsittämätöntä hepreaa, he eivät ymmärrä, että jokainen teko tässä maailmassa vaikuttaa kaikkeen. He eivät ymmärrä, että kun riittävän leveästi kulkee ja tönii kaikkea, saattaa tönäistä joskus väärää kaveria. Järvestä löytyy aina isompia kaloja.

Esimerkiksi pyörittäessämme toissakeväänä kahdeksasluokkalaisille suunnattua infoa mopoilun vaaroista kävimme läpi mahdollisia ongelmia. Mitä jos mälläätte sen vitun kalliin mopoautonne johonkin oikeasti kalliiseen E-sarjan mersuun? "No faija maksaa" kuului todella monesta suusta, mikä pisti meikäläisen veren kiehumaan jo ihan sellaisenaan. Tuollaiset ihmiset eivät ole valmiita kuljettamaan yhtään mitään luultavasti vielä kahdenkymmenenkään ikäisinä, ja voin kuvitella että kun Petri Nygårdia autossaan huudattava nuorisoporukka lähtee ajelemaan rinksoja ja huutelemaan ohikulkijoille hävyttömyyksiä, on taustalla "me ei kuolla koskaan!"-fiilis. Siksi on hyvä, että se herätys tulee vasten kasvoja ilman, että tarvitsee olla varsinaisessa kuolemanvaarassa. Yhtä hyvin he olisivat voineet ajaa kolarin kotimatkalla, ajaessaan kuitenkin kännissä ja ylinopeutta. Ihmisen tappamisen seuraukset ovat kuitenkin sen verran pitkälliset, ettei yksikään ihminen ota sellaista riskiä selvinpäin ollessaan mitenkään kevyesti. Etenkin jos kuuluu porukkaan, joka suuren osan ajasta vakuuttelee omaa syyttömyyttään vastaavankaltaisiin tapauksiin.

En väitä, ettäkö Bandidosit olisivat jotenkin syyttömiä yhtään mihinkään, juurihan he todistettavasti rusikoivat auton ja hakkasivat nuoria. Täytyy tuntua ihan vitun hyvältä nyt. Silti empatiani tässä tilanteessa väistämättä lankeaa ennemmin heidän puolelleen. Jos joku on niin tyhmä, että huutelee kaikille tuntemattomille tyhmyyksiä, niin kyllä siitä kuuluukin tulla paluupostia Karmalta. Se on suunnilleen ainut keskeinen pointti, jota koko tämä blogi on koittanut parin vuoden ajan kaikille sitä lukeville ihmisille toitottaa: ÄLÄ OLE MULKKU. Mitä yleensä tulee järjestöihin, jotka ajelevat pyörillä, ottamatta kantaa rikollisuuteensa. Mielestäni ajatuksen tasolla omilla periaatteilla ja säännöillä lain harmaalla alueella kuulostava yhdistys kuulostaa vielä hyvältä, mikäli sitä pyörittävät älykkäät ihmiset, jotka kykenevät käsittämään moraalin ja etiikan käsitteet ja perusnäkökulmat, sekä ajattelemaan rationaalisesti toimintaansa ja niiden seurauksia ja vaikutuksia mihin tahansa yhteisöön. Harmittavan usein huumeet vain pehmittävät päitä, ja seurauksena on porukka, joka ei oikein meinaa pysyä missään itselleen rakentamissa raameissa. Se on sääli, koska oikein toimiessaan kyseessä voisi olla jotain vähän Sons of Anarchyn kaltaista, jossa kerho pyrkisi toimimaan jonkin omaksi kokemansa yhteisön hyväksi pelkän yleisen kaaoksen sijaan. Silloin hyväksyisin laittomuudet, mikäli tarkoituksena olisi jonkinlaisen utilitarismin edistäminen. Nyt en osaa muodostaa minkäänlaista jyrkkää kantaa suuntaan enkä toiseen, koska nämäkään asiat eivät koskaan ole niin mustavalkoisia. Enemmän rikollisuuksia tekevät aina kuitenkin kerhoihin tahtovat, kuin kerhoissa olevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti