tiistai 13. maaliskuuta 2012

Varustelekan natsit vs soittajanatsit

Varusteleka:Joku loukkaantui meistä, sori
Pidettiin pikkujoulut viime lauantaina, jotka päättyivät PRKL-baariin. Siellä sit joku bändi otti pahasti nokkiinsa meistä, kun oltiin pukeuduttu, ja joku tai toinenkin oli yllättäen Göbbels tai jokin muu pääpahis.
Anteeksi nyt kauheesti. Me ymmärretään hyvin, että on vaikeaa olla uusnatsi, kun aina kun kertoo omista mielipiteistään, jengi dissaa ja härnää. Kai siinä sitten pinna palaa, kun joku tulee pilaamaan keikan nauramalla elämän suurimmille sankareille. Surullinen totuus kuitenkin on se, ettei tota natsisimia voi kukaan täysjärkinen ottaa vakavasti, ja jos jonkun pyhiä ristimerkkejä loukataan kuolemanvakavasti alentamalla niitä naamiaispuvuksi, niin haloo, pitäskö kuitenkin mennä itteensä ja miettiä, kannattaako oikeasti jotain semmosta poliittista aatetta, joka ensinnäkin oli moraalisesti melko vitun väärin, ja toisekseen päätti päivänsä häviäjien puolella. Tekis mieli sanoa, että ehkä me ei tehdä tätä enää, mutta höpön löpön, me ei tulla kyllä tulevaisuudessakaan ottamaan natsien - niin uusien kuin vanhojenkaan - tunteita huomioon.
Luonto on puolellamme.

Soittaja GAFista:ainoo mikä vähän latisti fiiliksiä oli tää Varustelekan huumori jengi jotka oli paikalla viettämässä "teemapäiväänsä" pukeutuen ironisesti läpällä natsikamppeisiin. huumori on ihan jees mut toivon etten enää koskaan oman bändini keikalla näe kellään hakaristiä hihassa.

En nyt sitten tiedä, en ollut paikalla, ja tämä on kolmannen osapuolen huhupuheiden huru-huutelua, mutta tolleen äkkiseltään vaikuttaisi nyt vähän siltä, että tässä on Varustelekan jannut tajunneet homman vähän väärin, ja siinä samalla leimanneet kyseisenä iltana PRKLssä soittaneet bändit, joista kaikki ovat minulle tuttuja ja joiden kaikkien kanssa olen soittanut melko monta keikkaa, natseiksi. Ottaen huomioon että tämä juttu oli jaettu Facebookissa monta kertaa ja siellä oltiin syytelty ja kommentoitu asiaa, koen velvollisuudekseni nyt murahtaa tästä vähän.

Yksikään illassa esiintyneistä bändeistä, jotka siis olivat Gaf, Feastem ja Nothing More To Eat, ei sisällä yhden yhtä natsia. Kuten Varustelekankin kaverit, olen itse melko pitkälle sitä mieltä, että natsitouhuja nyt ei voi ottaa kauhean vakavasti, kun tietää että ne ovat lähinnä nuorten eksyneitten poikien tapa löytää itselleen se perhe, jota ei kotoa löytynyt, ja myös turvallisessa ympäristössä purkaa seksuaalisia ja usein homofobisia turhautumiaan sellaisessa mukavan veljellisessä ilmapiirissä. Tämä tekee siitä ennemmin insestiä, kuin homoa, ja me kaikkihan tiedämme että näissä hommissa insesti ajaa ohi, ollen ns. ensisijainen seksuaalisen normin rikkomisen muoto ja täten vieden kaiken huomioarvon homoilulta itseltään. Siltikin, näissä hommissa törmää toisinaan sellaisiin antifasistijannuihin, jotka ottavat yhteyttä ja pyytävät boikotoimaan vaikka jotakin keikkapaikkaa, koska sen omistaja antaa järkätä joskus silloin tällöin natsibileitä tiloissaan. Se on mielestäni vähän ylilyöntiä, koska se antaa heille ensinnäkin sen anarkistisen altavastaajan leiman, jonka varassa koko touhu elää. Tarpeeton silmillä lyöminen oikeuttaa sen touhun siihen osallistuvien silmissä, vaikka se järjetöntä onkin. Mitä hyväksytympää se on, sitä vähemmän itse natsi-touhuilua on. Katsokaa vaikka Perussuomalaisten nousua, mikä on vähentänyt konkreettista rasistista väkivaltaa, vaikka onkin nostanut aiheen yleiseen keskusteluun, ja aika tehokkaasti blokannut kaiken muun keskustelun.

Se, mikä itselläni jurppi, oli tämä Varustelekan tapa ilmaista itseään, julistautua natsismia vastaan taistelevaksi rintamaksi, joka ei ota paskaa natsibändeiltä. Ihan kunnioitettavaa joo, mutta kun siellä oli kolme bändiä täynnä suomenruotsalaisia ja kaiken maailman rastahippejä, ei juurikaan uusnatseja joita vastaan saarnata. Kyllä natisunivormun päälle vetäminen sellaisenaan on vitsinäkin mielestäni melko laimea, ja ennen kaikkea helppo, kun tietää millaisen äläkän sillä kuvakielellä voi saada jo ihan siksi, mikä sen asema populaarikulttuurissa tänä päivänä on. En usko, että sellaista mielellään omalla keikallaan katselee, koska se voi nopeasti auttaa leimautumaan näihin kavereihin, joista alkaa kiertää sähköpostia tyyliin "Mä näin kerran ku noiden keikalla oli kolme natsia innoissaan niiden musasta, älkää ottako niitä keikalle mihkää!" Asioilla kuitenkin on aina kaksi puolta, mitä harvoin tajutaan ehkä ajatella etenkään internetissä. Itsellenihän asia on lopultakin ihan vitun sama, mikäli joku uusnatsi löytäisi meidän antifasistisesta, auktoriteettien vastaisesta sanomasta itselleen elämän punaisen langan, niin mikäpä minä olisin sitä estämään. Uskon kuitenkin ihmisen yksilölliseen vapauteen ilmaista itseään ja muodostaa mielipiteitään, vaikka ne aivan vitun typeriä minun mielestäni olisivatkin. Voin vain toivoa, että Siperia opettaa.

Mielestäni Varusteleka olisi nyt ehkä pienen selvityksen ja oikaisun verran yhtyeille velkaa, ihan vain siksi ettei ihmisille jää tilanteesta väärä kuva. Kaksi täysin samalla puolella olevaa porukkaa oli eri mieltä muodollisesta seikasta, mikä muodostui tällaiseksi sitten taas ihan ihmisten kollektiivisen hönttiyden takia. Kiitos ja anteeks.

14 kommenttia:

 1. Mitä paskaa sä suollat? Varusteleka sai viime viikolla pääsponsoridiilin Iron Skyn tuottajatiimin kanssa. Ne oli juhlistamassa sitä rooliasuissa, idiootti.

  VastaaPoista
 2. Otetaan asioista ensin selvää, ennen kuin huudetaan perusantifatapaan täyttä paskaa julkisesti. http://www.varusteleka.fi/news/varusteleka-iron-sky-elokuvan-paasponsoriksi/_3G70SMM3C&lang=fi_FI

  VastaaPoista
 3. Jos olisit lukenut tekstin ajatuksen kanssa, ymmärtäisit ehkä mitä paskaa suollan. Mä nimenomaan sanoin, että hölmöintä tässä on se, että kaksi eri porukkaa, joilla ei ole mitään tekemistä natsismin kanssa, syyttelee toisiaan natsihommista. Tuliko se nyt riittävän selvästi sanottua? Ongelma minulla oli nimenomaan siinä, että kun Varusteleka syytteli bändejä natseiksi, sillä voi olla näiden yhtyeiden uralle kauaskantoisempiakin vaikutuksia, joita ei tulla ajatelleeksi. Minullehan koko asia on niin sanotusti yks ja vitun sama.

  VastaaPoista
 4. Ne oli kyllä firman pikkujouluissa. Valiten joka vuos eri teeman. ja nyt sitte natsit. Sattuivat saamaan sen floppileffan jonku sponsoridiilin, so what. SE EI OIKEUTA TULLA SOTKEMAAN MEITÄ NIITTE PASKAAN. Natsit vittuun mun grindistä!

  VastaaPoista
 5. En kuulu minkään sortin liikkeisiin, ja kantani asioihin on tekstistä kyllä luettavissa. Samalla voisi kyllä kehoittaa Varustelekaa ottamaan selvää yhtyeiden kannasta natsitouhuiluun, ennen kuin heitä aletaan julkisesti syytellä siitä.

  VastaaPoista
 6. En kyllä siinä mielessä ole Nothing More To Eatinkaan boikottiratkaisun kannalla, koska kyseessä ei kuitenkaan ollut oikeat oikeistotohinat. Ymmärrän kyllä, että parin viikon Euroopan rundi läpi vieläkin melko selkeästi toisen maailmansodan perinnöstä kärsivän Puolan voi herkistää tällaisille jutuille, enkä lisäksi tiedä minkä verran alkoholilla on ollut osuutta illan tapahtumissa kummallakaan puolella. Ylilyöntejä ja paljon melua suhteellisen pienestä asiasta..

  VastaaPoista
 7. Mä en nyt tajuu että missä vaiheessa Varusteleka syytti bändejä natseiksi?

  VastaaPoista
 8. No sitä tuo koko alkupätkä on: "Me ymmärretään hyvin, että on vaikeaa olla uusnatsi, kun aina kun kertoo omista mielipiteistään, jengi dissaa ja härnää. Kai siinä sitten pinna palaa, kun joku tulee pilaamaan keikan nauramalla elämän suurimmille sankareille. -- ettei tota natsisimia voi kukaan täysjärkinen ottaa vakavasti, ja jos jonkun pyhiä ristimerkkejä loukataan kuolemanvakavasti alentamalla niitä naamiaispuvuksi, niin haloo, pitäskö kuitenkin mennä itteensä ja miettiä, kannattaako oikeasti jotain semmosta poliittista aatetta, joka ensinnäkin oli moraalisesti melko vitun väärin, ja toisekseen päätti päivänsä häviäjien puolella --me ei tulla kyllä tulevaisuudessakaan ottamaan natsien - niin uusien kuin vanhojenkaan - tunteita huomioon"
  Jos nyt joltain sisälukutaito puuttuu, niin puretaan tämä: Tämä pätkä viittaa siis mielensä pahoittaneisiin, eli loukkaantuneisiin osapuoliin, jotka oletettavasti olivat yhtyeiden jäseniä, joiden kanssa nahisteltiin. Osoitetaan sarkastiset empatiat sille, miten on vaikea olla uusnatsi kun ei kukaan ota vakavasti, puhuen ymmärrettävästi siis edellä mainitulle ryhmälle soittajia, jotka tulivat asiasta sanomaan. Tekstissä myös oletetaan, että soittajat suuttuivat, koska heidän mielestään natsipukujen käyttäminen huumorin välineenä muka halventaisi heille tärkeitä symboleita, mikä ei ollut homman nimi, he eivät tahtoneet nähdä näitä symboleita kannettavan edes huumorimielessä. Entäpä jos samassa baarissa olisi pidetty Suomen Juutalaisten Lakimiesten Yhdistyksen pikkujoulut samaan aikaan? Olisiko se jotenkin merkittävästi muuttanut asujen huumoriarvoa? Lopuksi mielensä pahoittaneisiin vielä viitataan sanoen, ettei uusien tai vanhojen natsien mielipiteitä tulla ottamaan huomioon. Edelleenkin, käsittääkseni kyse on illassa esiintyneistä yhtyeistä, jotka ovat kai toistaiseksi ymmärtääkseni ainoat iltamissa mieltänsä osoittaneet? Vieläkö jollain on epäselvyyttä ymmärryksessä? Toki myös yhtyeet syyttivät Varustelekalaisia natsisympatiseeraajiksi, shit got wild ja silleen.

  VastaaPoista
 9. Lisäksi tuosta Varustelekan facebook-ketjusta tulee minulle vähän sellainen kuva, että ne eivät oikeasti käsitä miten iso osa heidänkin asiakaskunnastaan omaa ehkä uusnatsismin piiriin laskettavia mielipiteitä, ne eivät kaikki vaan satu asumaan ihan kainalossa. Lähdetäänpä tuonne maakuntiin katsomaan, niin sieltä löytyy aika paljonkin niitä, jotka ottavat nuo Varustelekankin (huom, mielestäni ihan fiksusti kyllä) tuomitsemat ja lapsellisena pitämät näkemykset aivan helvetin tosissaan.

  VastaaPoista
 10. http://www.youtube.com/watch?v=t53r0pQ5mKs jep jep "natsi bändi" =D

  VastaaPoista
 11. Oisko kyse ollut kuitenkin siitä, että bändit väittivät Varustelekan jengiä natseiksi, ja Varusteleka antoi samalla mitalla takaisin?

  VastaaPoista
 12. Oisko kuitenkin niin,ettei sillä ole mitään väliä, kumpi tämän on aloittanut? Kuten sanoin, paikalla en ole ollut, ja kommentoin vain jälkipyykkiä. Ei tässä kumpikaan osapuoli ole ollut mikään kypsän käytöksen mallioppilas, eivät yhtyeetkään. Internet vanhentaa asiat todella nopeasti, kun tämä teksti on kirjoitettu, asia ei ollut karannut noin naurettaviin mittasuhteisiin. Huomatkaa kuitenkin, etten edes vaatinut mitään anteeksipyyntöä, vaan oikaisua natsisyytökseen.

  VastaaPoista
 13. Luulen, et bändien maineeseen vaikuttaa enemmän tää hölmö ja myötähäpeää aiheuttava kohkaaminen jostain känniläisten pukeutumisesta. Jestas.

  VastaaPoista
 14. Ihan fiksu kirjoitus. Hienoa, että on vielä ihmisiä, jotka pysähtyvät ajattelemaan ennen kuin rupeavat tunnemyrskyn varassa kirjoittelemaan kaikenlaista paskaa.

  VastaaPoista