tiistai 21. kesäkuuta 2011

Laki & Järjestys

Laki ja järjestys ovat ne kahleet, jotka pitävät kunnon kansalaiset aisoissa, kurissa ja nuhteessa. Oletus laista ja sen olemassa olon tärkeydestä juontaa juurensa niihin ensimmäisiin yhteiskuntiin, joissa alettiin viljellä maata, ja huomattiin että onhan se nyt vitun epistä, että joillakin jyväjemmareilla on ruokaa koko ajan, ja monilla muilla ei. Sen lisäksi huomattiin, ettei ollut hyväksi että kansalaiset pystyryöstivät ja tappoivat toisiaan mielin määrin, ja syntyi ajatus jonkinlaisesta yhteenkuuluvuuden kylvämisestä ihmisten mieliin, jotta saataisiin aikaan systeemi, jossa jyväjemmarien ruoka voidaan jakaa, vastineeksi vaikka siitä ettei niitä tapeta sitä ruokaa hakiessa. Oletuksena oli siis, että perustettaisiin järjestelmä, jossa kaikilla siihen osallisilla olisi utilitaristisesti ajateltuna mahdollisimman hyvä olla. Tätä päätettiin kutsua yhteiskunnaksi, ja sitä pidettiin yllä laeilla ja säädöksillä. Myöhemmin nämä kasvoivat polisten myötä mysö valtioiksi, joiden tehtäväksi muodostui suojella omia kansalaisiaan muiden valtioiden kansalaisilta, jos sattui kausi jolloin heillä olisi ruokaa vähemmän kuin meidän valtiollamme. Perusajatukseltaan kyse oli siis suunnilleen tästä.

Sitten valtiot jatkoivat kasvamistaan ja laajentumistaan, ja täytyi alkaa piirrellä kuvitteellisia rajoja, ja alkaa säätää lisää lakeja, jotta ne koskisivat mahdollisimman tarkasti kaikkia näitten rajojen sisäpuolelle ahtautuvia eri kansoja ja ihmisiä. Toki tällainen diktatuurin alle jyräytyminen herätteli myös nationalistiset ajatukset, että eikös olisi helpompaa kun jokainen kulttuuriperinnöllinen alue olisi oman hallintopiirinsä alainen, jolloin yhteentörmäyksiä negatiivisessa mielessä olisi vähemmän, ja motivaatio osallistua yhteisiin toimiin voisi olla korkeampi. Mutta Caesar heilutteli niille natsikorttia ja poltti niiden kylät, loppui sekin valittaminen saatana. Kunnes sitten mongolialaiset tekivät hänen valtakunnalleen samoin, tosin aika paljon tämän suurmiehen kuoleman jälkeen.

Ajan myötä lakeja on pitänyt vain tarkentaa ja tarkentaa, koska ihmiskunnan suuren valistumisen ja valaistumisen myötä vittumaisia pilkunviilaajia ja porsaanreikien hyväksikäyttäjiä on ollut aina vain enemmän ja enemmän. Tästä johtuen laki on nyt täällä ja joka paikassa byrokraattisempi, vaikeampi, mutkikkaampi ja epäkäytännöllisempi käsite kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Raamatun aikaan riitti sanoa että "älä tapa", nyt meillä on rikosnimikkeinä joukkotuhonta, sen valmistelu, henkirikos, kuolemantuottamus, lapsensurma, murha, surma, tappo, törkeä kuolemantuottamus ja hätävarjelun liioittelu. Kaikki samalle, yksinkertaiselle komennolle. "Voitko pliis olla lyhentämättä muiden elämää, koska hekin antavat sinun elää elämäsi suunnilleen rauhassa"

Nyt meillä on uusi hallitus, joka säätää uusia lakeja, ja koska siellä ei ole niitä Kokoomuksen perseen jälkiä joka paikassa, tällä hallituksella voi olla mahdollisuuksia. Siltikään luotto ei ole kauhean korkealla, koska Suomi on aika korruptoitunut maa. Täällä se vaan ei ole raha, jolla niitä lakeja muutetaan. Mutta siltikin yrityksille on aina ovet auki, kun lakeja pitäisi saada läpi, erivapauksia löytyy puoluetukea vastaan kyllä. Jälkeen päin sitten hikoillaan ja kiistetään kaikki yhteydet kyseisenkaltaiseen toimintaan, sehän loukkaa demokratian perusperiaatteita. Kyllä. Mutta tämäpä ei olekaan demokratia muualla kuin paperilla ja äänestyslapuissa. Siitä eteenpäin tämä on oligarkia. Pieni porukka päättää kaikkien asioista, ja jos jostain lapin läänistä on joku yksi perussuomalainen vaikka päässyt sekoilemaan eduskuntaan, niin se ei tarkoita että kaikki siellä olisi samanlaisia kylähulluja. Monty Pythonilla oli loistava pätkä poliitikoista, se menee meidän seuraavalle levylle outroksi ihan varmasti.

"We would like to apologize for the way in which politicians are represented on this programme. It was never our intention to imply that politicians are weak-kneed political time-servers who are concerned more with their personal vendettas and power struggles than the problems of government, nor to suggest at any point that they sacrifice their credibility by denying free debat on vital matters in the mistaken impression that party unite comes before the well-being of the people they supposedly represent, nor to imply at any stage that they are squabbling little toadies without an ounce of concern for the vital social problems of today. Nor indeed do we intend that viewers should consider them ar crappy ulcerous little self seeking vermins with furry legs and excessive addiction to alcohol and certain explicit sexual practices which some viewers might find offencive.

We are sorry if this impression has come across."

Juuripa näistä syistä pidän itseäni anarkistina. En siinä mielessä anarkistina, että täytyisi joka kohdassa pysähtyä miettimään, mitä anarkisti nyt tekisi, koska siitä on anarkia kaukana. Anarkia tarkoittaa käytännössä täydellistä ristiriitaa itsesi kanssa, vapautta aatteista ja niiden "jaloista" velvoitteista, kykyä adaptoitua tilanteeseen ja mukautua ympäristöön ja olosuhteisiin niiden vaatimalla tavalla. Noudatan lakia siihen asti, kun se on mielestäni järkevää ja oikein, mutta jos se jossain vaiheessa törmää omiin moraalikäsityksiini, laki murtuu ensin. Tässä asuu mielestäni täydellinen vapaus, ilman sitä orjuutta, joka tässäkin demokratiassa ja sen kaikissa määrittelevissä säädöksissä ja laiessa elää.

Tämä vapaus, josta puhun ei ole sitä samaa hedonistista ja egoistista "saan mä runkata eläkeläisten päälle jos mä haluun"-vapautta, jota kaikki tässä ympärillä haikailevat, vaan täydellistä vapautta sitoumuksista, vapautta kehittää itseään ihmisenä ja löytää jokin seuraava taso tässä elämässä. Jokin tarkoitus ja merkitys, itsehillintä ja mielenrauha, sen sijaan että juoksisin huoratalosta toiseen ryyppäämässä aivojani pellolle. Jos Platon oli jossain oikeassa, niin juurikin siinä, että jokaisen mielihalun perässä juokseminen ei ole vapautta, vaan suurinta orjuutta. Orjuutta haluille ja heikolle ihmislihalle, joka ei tunne ajatusta merkityksellisestä elämästä siinä suhteessa, kuin se olisi mahdollista saavuttaa jokaisen ihmiselämän aikana. Eli fuck your powertrips, fuck teidän orastavat alkoholisminne ja ajatuksenne siitä millainen minun pitäisi olla sopiakseni paremmin teidän mukaviin piirileikkeihinne. Mä lähden nyt keittämään kahvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti