tiistai 28. kesäkuuta 2011

Diktaattorit

Mistä syystä kaikki diktaattorit tuntuvat olevan mieltyneitä hassuihin hattuihin? En nyt puhu Punk In Finland -foorumin kaikkien aikojen parhaasta viestiketjusta, jonka nimi oli "diktaattorit hassuissa hatuissa", enkä Stalinin foliohatusta, vaan siitä, että ihan oikeasti diktaattoreilla on pakkomielle kulkea joku hauska kotsa päässä. Mikä sen funktio on? Tahtovatko ne keventää omien syntiensä taakkaa ja yleistä ilmapiiriä sillä, että pukevat päähänsä jonkun hauskan pipon, ja tänä päivänä myös asukokonaisuuteen mahdollisimman huonosti matchaavat aurinkolasit. Tai sitten edes aurinkolasit, jos diktatuurin talous ei ole niin hyvissä kantimissa, että olisi varaa jotain vitun hattuja kyhätä. Toisaalta Kim Jong Il on hoitanut homman himaan sillä, että koko Pyongyang jätetään ruokkimatta, että saadaan valtion päälle siihen sopivan hassu hattu.

Jos kyse on tunnelman keventämisestä tai jään murtamisesta, on kyseessä ehkä ymmärrettävä ele. Diktaattorit joutuvat ammatissaan ja kutsumuksessaan tekemään kansalaisten puolesta paljon ikäviä päätöksiä. Näihin kuuluu muiden muassa mahdolliset työ- ja rangaistusleirit, kansanmurhat, ruoan jakelematta jättäminen, kapinamielen taltuttaminen ja edelleen Pohjois-Koreaa esimerkkinä käyttäen, kansan viihdyttäminen. Kim ja isänsä ovat tehneet niin monta kirjaa, näytelmää, elokuvaa ja laulua, että on suoranainen ihme jos siinä olisi sivussa kerennyt muka jotakin päättämäänkin. Mao taas keskittyi sitten lähinnä hävittämään kaikki tuollaiset haitalliset ja harhauttavat asiat diktatuuristaan, ja aika hyvin taisi onnistuakin. Nyt vaan on Maon "kommunistinen" unelma pahasti kapitalismin kourissa, kun Kiinassa saa rahalla oikeutta. Aina ei voi voittaa, ja pitemmällä tähtäimellä selviytymisen todennäköisyys putoaa kaikilla sinne nollan hujakoille.

Ennen ihmisoikeuksia ja ammattiliittoja diktaattorinkin duuni oli niin paljon helpompaa, kapinallisia sai teloitella urakalla, eikä ketään kiinnostanut vastustaa niin kauan kuin oli vaara joutua itse montun reunalle. Helppo se on täältä internetistä huudella, että "freedom" ja ihmisoikeudet kaikille, mutta jos eläisin valtiossa, jossa idealistin palkka on luoti niskaan jossain viidakossa, niin voipi olla että minäkin olisin huomattavasti rauhallisempi ihminen. Joo, kyllä olisin. Mutta koska minut on hemmoteltu länsimaisella pullamössödemokratialla ja vapauden käsitteellä, aion nyt sitten mässäillä koko rahan edestä. Ei olisi Napoleon tai Stalin katsellut tällaista kirjeenvaihtoa neljää - viittä viikkoa enempää!

Mitä Katalaan Gaddafiin tulee, niin on aika hassua että nyt siitä on sitten annettu pidätysmääräys, kun sen takia on pommitettu taas vaikka kuinka monta "omaa" ja senkin puolella taistellutta ihmistä. Katsotaanko, niin kohta on NATO sanomassa itseään irti, ja joskus sitten sotimassa itse valtaan auttamiaan ihmisiä vastaan. Siinä sitä vasta diktaattoria onkin, helppo piirtää kuva arvaamattomasta sekopäänarkkarista, jolla on kämppä täynnä piriä ja aseita, eikä sitä kiinnosta lukea yhtäkään historian kirjaa edes viitteeksi siitä, miten tuollaisille sotahulluille piripäille on aina ennen käynyt. Mutta omatpa ovat kemunsa, ryssiköön senkin sodan sitten. Katala Gaddafi jatkaa siviili-ihmiskilpien käyttämistä ja NATO ohjailee ohjuksiaan minne sattuu, jälkeen päin puolustelee sitä "no satelliiteista ne kaikki näyttää samalta.."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti