maanantai 16. toukokuuta 2011

Törmäyttelyä

En jauha lätkästä. Ei vittu kiinnosta. Sen sijaan luin eilen jostain vitun Tähdet ja Avaruus lehdestä kaupassa vähän mielenkiintoisia päivityksiä CERNin hässäkästä. Jos joku ei muista, että mikä vittu se on, niin se on tuolla Sveitsin ja Ranskan alla sijaitseva (tiedeyhteisön kollektiivisen henkisen mielihyvän) penisrengas, joka pyörittelee atomeita ihan vitun lujaa, ja sitten iskee ne toisiaan vasten. Ihan vitun lujaa. Eli se on siis hiukkastörmäytin, josta tietämättömät, minä etunenässä ovat kuumotelleet maailmanloppuja ja sivutuotteena syntyviä mustia aukkoja, uusia ulottuvuuksia ja kaiken maailman tyhjiökuplia, ja tiedemiehet on sanoneet vaan että "no ei siinä kait mitää käy", ja iskeneet sen päälle. Nyt ne näsäviisaat jotka pääsevät näpäyttelemään, ettei siitä maailmanloppua tullut, niin eipä sitä värkkiä olla vielä oikeastaan saatu ihan oikeasti päällekään.

Periaatteessahan tässä laitteessa on potentiaalia paljastaa meille kaikkea vitun masentavaa maailmankaikkeuden synnystä, se on pohjimmiltaan ihan samanlainen juttu, kuin se kun muksuna kuulit etteivät haikarat tuoneetkaan sua vanhemmilles. Sait kyllä lisää tietoa, mutta se oli aika masentavaa ja vähän ällöäkin informaatiota. Siltikin siinä on myös sellaisia uhkiakin, joita ei osata kartoittaa, koska ei yksinkertaisesti tiedetä, mitä ne on. Jos se onkin joku Kutulukalastin, joka houkuttelee jostain toisesta ulottovuudesta jotain meille vieraita mörököllejä, me ei voida tietää. Helvetin epätodennäköistähän se on, yhtä hyvin se voi muuttaa kaikki miehet jättipeniksiksi ja tiedemiehet jättiperseenreijiksi. Ei voi olla varma.

Mutta se asia, mikä kiinnitti huomion, oli se että ne mustat aukot eivät enää olekaan mahdollisia sivutuotteita, vaan itseasiassa päätutkimus kohde. Koitetaan siis lyödä niitä atomeita yhteen niin vitun lujaa, että jää lyhyt hetki jolloin törmäyskohdassa ei ole yhtään mitään. Informaatio tästä värkistä on mielestäni vähän ristiriitaista, kun ensin sanottiin että nämä mikroskooppiset mustat aukot ovat massaltaan ja energialtaan hyttysen lentoa vastaavia, ja häviävät itsestään, mutta eikös sen pointti yleensäkin ottaen ole, että järkyttävän hevonvitun isot massat menevät helvetin pieneen tilaan? Lisäksi artikkelissa ei tuntunut kellään oikein olevan hajua siitä, mitä tämä musta aukko sitten tekisi kun sellainen oikeasti saataisiin aikaan. Mulle siis käytännössä ihan vitun sama, ei sitä luultavasti kerkeäisi tajuta kuitenkaan ennen kuin maailmankaikkeuden mahdollisesti ainut tiedostava olento olisi musertunut pieneen reikään, ehkä se onkin vain portti aikaan ja avaruuteen, ehkä ei.

Mua vaivaa tässä enemmän se informaatio puoli, ja sen epäselvyys. Siis, että ylipäätään ensin sanotaan että nyt etsitään Higgsin hiukkasta, törmäytellään näitä yhteen, ja sitten jossain nörttilehdessä hehkutetaan että aletaankin etsiä mustia aukkoja. Ei tuollaisia lehtiä kuitenkaan lue kukaan muu kuin minä. Mutta joo. Yksi mielenkiintoinen teoria tuon värkin toiminnasta oli se, että luonto ja maailmankaikkeus aavistaisi sen olevan itselleen haitallinen, ja ihminen ei koskaan saisikaan sitä oikeasti toimimaan, kun sinne lentelee lintuja ja magneetit hajoilee ja muuta vastaavaa. Mutta se taisi olla Hesarin keskustelupalstalla jonkun hihhulin höpinää, ja jos ne hihhulit saisivat päättää niin täällä pyyhittäisiin perse vieläkin samoilla päreillä, joilla illasta saadaan pirttiin vähän valoa. Mutta teoriana ja maailmankuvana se oli mielestäni ihan kiinnostava. Kuten oli myös tämä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti