lauantai 28. toukokuuta 2011

Poliisit ja auktoriteetin väärinkäyttö

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Yli+sata+loukkaantui+poliisin+ja+mielenosoittajien+yhteenotossa+Barcelonassa/1135266469941

Tällaisesta touhusta en tykkää. Siis poliisiväkivallasta. Katselin videoita tuosta hässäkästä, ja ihan tosissaankin siellä satoi pamppua ihmisille, jotka istuivat maassa, ilman käsien heiluttelua suurempia ennakkovaroituksia selin poliisiin istuvalle rastapäälle suoraan vaan kumipamppua takaraivoon. Tuollainen paska saa meikäläisen veren kiehumaan, etenkin kun se tapahtuu Euroopan Unionin sisällä, täällä kun jaksetaan keulia sillä miten kansalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa, poliisia ei tarvitse pelätä ja sana on niin vitun vapaa ettei sitä rajoiteta edes silloin kun ihmiset selkeästi pyrkivät herättämään vihaa toisiaan kohtaan.

Poliisin asema ja auktoriteetti eivät ole itsestäänselvyyksiä. Se luotto, jota tavallisen kansalaisen kuuluu tuntea poliisiin on oletettavasti perustettavissa sille, että poliisi herättää toiminnallaan luottamusta kansalaisissa. Poliisin kuuluu suhtautua tilanteisiin objektiivisesti, ennen kaikkea oikeuden jakajana, mutta useimmiten ammattiin tuntuu valikoituvan byrokratiaan ihastuneita lain kirjaimen ulkoa pänttääjiä, tai sitten sellaisia Simpsoneitten Wiggumin henkisiä. Oikeastaan tuntuu että suurin osa kaikista poliiseista on henkisesti ehkä lähimpänä South Parkin ensimmäisten tuotantokausien Barbradya.

Korruptio on siitä ikävä asia, että se tuppaa ulottumaan ensimmäisenä aina poliiseihin ja heidän käsitykseensä oikeudenmukaisuudesta. Ei tästäkään tarvitse mennä itää pitemmälle kalaan, kun rahalla saa mitä tahansa. Totta kai otin helpon esimerkin, Venäjä on sellainen äärimmäisyyksien maa että sieltä toki löytää esimerkkiä vaikka minkälaisesta väkivallasta ja korruptiosta. Mutta korruptoitunut hallitus, tai vaikkapa ihan vain diktatuurikin, pystyy tekemään päätöksiä, joissa tavallinen kadunvaltaajahippi alkaakin yhtäkkiä näyttää ihan saatanan pelottavalta ja alkaa saada patukkaa naamaansa jokaiselta vapaana olevalta poliisipartiolta.

Itse olen kohdannut pääasiassa asiallista toimintaa poliisin puolelta, koska olen itse ollut selvinpäin, käyttäytynyt asiallisesti ja kyennyt selittelemään esimerkiksi alaovelta meidän vessaan johtaneen verivanan (paikkasin kaverin käden ja laitoin toisen kaverin kyydissä sairaalaan, verta siitä tuli aluksi ihan vitusti, myöhemmin sain kiitosta loistavasta vessapaperi-muovipussi-teippi-siteestä joka oli tyrehdyttänyt veren vuodon.), mutta olen myös nähnyt kaikenlaista pientä kiusaa, mitä poliisit ovat voineet "vähän narkkarin näköiselle" kaverille tehdä, vittuilua ja pistotarkistuksia asiattomilla kuittauksilla ja ilmeinen pettymys kun mitään ei löydykään.

Lisäksi olen kuullut ja saanut todeta poliisin katselevan sormien läpi moottoripyöräjengien touhuja, ja naureskelevan peloissaan laitokselle soitteleville ihmisille. Tokihan nyt on aika selkeä, että harvemmin joku Helvetin Enkeleitten kokoinen järjestö mistään turhasta älähtää, on niillä sen verran paljon sitä laillistakin bisnestä, mikä täytyy pitää suhteellisen puhtaalla alustalla. Mutta jo se, että poliisi tarvitsee kotimaisia jengejä pitämään ulkomaiset porukat poissa, on ehkä jonkinlainen korruption esiaste. Ei ole täällä jotain Rio De Janeiron Tropa De Eliten kaltaista porukkaa, joka pistää vaan huumediilerit tasaiseksi lihamatoksi kun käsky käy. Tämä on mielestäni ihan hyvä asia. Vaikka voisihan noita oikeita narkkeja, jotka kulkevat tuolla kaduilla tykkien kanssa, käydä joku vähän kynyttämässä. Taidetaan tarvita joku spidermanin veroinen kaveri siihen hommaan. Siinäpä se olisikin työkkärissä täytettävä paikka. Palkataan supersankari pitämään kadut puhtaina huumeista ja väkivallasta.

Kaiken kaikkiaan poliisi taitaa koko maailmassa olla tällä hetkellä vähän kaksinaamainen instituutio, täälläkin poliisin tekemät rikokset lieventyvät oikeudessa, vaikka rangaistuksen pitäisi päin vastoin olla kaksin verroin pahempi, koska poliisi todellakin oletettavasti tuntee lain, ja tietää rikkovansa sitä, ja päättää tehdä sen silti auktoriteetistaan huolimatta. Tällainen touhu nyt vaan on ihan vitun perseestä, ja siihen pitäisi puuttua jonkun muunkin, kuin kaikkien meidän väsyneitten internetin Mad Maxien..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti