sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Peruspalkasta.

Yksi päivän mielenkiintoisimpia uutisia on, että peruspalkkakokeilu on toiminut Namibiassa juurikin päinvastoin, kun kaikki Kokoomuskeharit ovat täällä väittäneet että kävisi: Nälänhätä, rikollisuus ja koulujen kesken jättäminen on vähentynyt merkittävästi, työllisyys ja yrittäminen taas ovat lisääntyneet. Toki siellä peruspalkaksi on riittänyt viisitoista jenkkidollaria kuussa, kun ei rahaa muutenkaan pyöri samoissa volyymeissa kuin täällä, mutta siltikin sen systeemin voisi saada toimimaan. Koska se on kuitenkin aina osoitus luottamuksesta, ja ihmiset, uskokaa tai älkää, tykkäävät siitä että heihin luotetaan. Jos joku antaa sulle rahaa kun pyydät sitä, ilman byrokraattisia koukeroita, siitä herää joko positiivinen tai negatiivinen tarve auttaa. Enkä tarkoita tarpeen ilmenemistä positiivisena tai negatiivisena, vaan ennemmin sitä virettä siinä tarpeessa. Joko siitä tulee sellainen hippien ajama jee jee, minuun luotetaan ja koen olevani tarpeellinen osa yhteiskuntaa, vaikka tilapäisesti olen heikoilla niin minuun luotetaan- attribuutio. Toinen skenario on se suomalaisessa yhteiskunnassa huomattavasti perinteisempi hitsi, tuo antoi minulle rahaa, mitenhän minä voisin maksaa sen takaisin...-attribuutio, mutta pääasia että jotain ajatustoimintaa alkaa kuupassa tapahtua.

Työttömyys sellaisena kuin minä, ja vitun monet muut sen tuntevat, on byrokratian loputon verkko, jossa ei anneta luottamusta tai joustoa mihinkään suuntaan. Esimerkiksi aina kun eduskunnassa puhutaan sossusta tai työkkäristä, puhutaan siellä sellaisesta sossusta tai työkkäristä, josta jää vuokran jälkeen käteen 400 euroa kuukausittaiseen elämiseen. Täytyy sanoa, että mä en ole koskaan tavannut, tuntenut, kätellyt, haistellut tai muutenkaan kohdannut ihmistä, joka olisi saanut tuota tarunhohtoista perusosaa tuollaisena. Kyllä se on kaikilla ollut käytännössä se, että se on yhteensä jossain siellä neljänsadan euron hujakoilla, ja vuokran jälkeen tilillä on 30 euroa. Se taas on niin vitun naurettava raha, etten ihmettele jos suurin osa näistä sankareista aina meneekin vaan ryyppäämään sen samana iltana. Mutta että olisi ihan kiva, että puhutaan edes samoista asioista näitten poliitikkojen kanssa, mutta kun ei. Kaipa nuo isommat tuet on sitten varattu niille, joiden vanhemmat on töissä pankissa ja joihin voi luottaa. Sen tiedän, että minä en niihin kuulu, vaikka en käytä alkoholia tai huumeita, minulla ei ole rikosrekisteriä, enkä ole koskaan saanut potkuja töistä. Kuka sitten kuuluu?

Pertunmaa oli kyllä kaikkien maailman asioitten suhteen niin hyvä koulu, ettei voisi oikeastaan parempaakaan toivoa. Se on koko maailma puristettuna 2000 ihmiseen, siellä on köyhiä ja rikkaitten muksuja, jotka voittivat kaikki stipendit joka vuosi, siellä oli kiintiöhomonsa ja maahanmuuttajansa, siellä oli outoja venäläisiä jotka pitivät kenneliä ja söivät itse koiranruokaa.. Se oli ihmiskunnan Nooan arkki, pakolliset määrät kutakin siellä sekoilemassa keskenään. Elämä oli helppoa, mutta henkisesti vitun kuluttavaa kun kaikki juoruilevat keskenään. Sinälläänkin kuvasi globaalia maailmaa ihan hyvin. Nyt voi mennä ihan minne vaan, ja aina kaikessa on pieni pala sitä paskaläjää, sillä tavalla että jossakin mielen perukoilla huutaa hiljainen ääni, että tämä on ihan kuin Pertunmaa. Ihmisillekin usein löytyy jotkut vastineet omalta yläasteelta.

Tässä maassa peruspalkka voisi aluksi aiheuttaa notkahduksen, kun kaikki oikeasti makaisivat himassa tekemättä mitään. Mutta tiedän myös ihmisiä, jotka ovat sanoneet suoraan, että ilman sossua ja niitten turhaa vittuilua olisi voinut jäädä muutamat autot varastamatta. Eli jos se turha vitutus otettaisiin sen rahan ja nälän välistä pois, se voisi kyllä motivoida rikollisuuden vähenemisen kautta myös töihin menoon. Jo pelkkä luottamus siitä, että päästää tyhjän päälle jääneen nuoren töihin vaikutti ihan helvetisti osaan näistä entisistä työkavereista, ja sitä oli todella mukava seurata. Kyllä se kannattaisi ainakin kokeiluun ottaa, koska sitä kautta voitaisiin avata uusia uria ja kehittää siitä jokin ihan uusi systeemi. Jos vain pelkkää, että narkkarit kuluttaa sitten meidän kaikkien yhteisiä verorahoja, niin pitkitetään vain tämän nykyisen systeemin olemassa oloa, jossa näin ihan oikeasti tapahtuu huomattavasti enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti