sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Cut To Fit - Miasma -haastis.

Tässä on nyt tämä Miasman haastattelu, mutta mä en ole nähnyt lopullisesti oikoluettua versiota, joten en ole varma onko tämä aivan täysin identtinen sen kanssa. Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että meiltä tulee tavaraa aina ehkä vähän liikaakin, ja kun siitä koittaa tiivistää jotain asiallista sanottavaa, niin se jää paperilla näyttämään vähän köpömmältä :D Etenkin kun kolme sivua tekstiä pitää tiivistää ymmärtääkseni aukeaman haastatteluun. Joten ymmärrystä, rauhaa ja rakkautta.Cut to Fit – Minimalismigrindin lähteillä
Teksti: Suvi Merinen


”Inspiraationa ovat ydinsota ja Tshernobyl, salaliittoteoriat, narkkarit sekä tämä meidän suureksi harmaaksi massaksi tekemä maailma, jossa jokainen on yhtä arvoton. Musiikki pöllitään muilta, jos ollaan umpikujassa.”

Cut to Fitillä on ikää pari vuotta ja demojakin on julkaistu ahkerasti. Vokalisti Jeren mukaan yhtyeen tarkoituksena on soittaa ”minimalismigrindiä”, joka käytännössä tarkoittaa yhtä kitaraa, rumpuja sekä laulua. Lisäksi yhtye purkaa henkilökohtaista vitutusta kaikkea kohtaan sekä koettaa pitää oman päänsä kasassa.
– Itselle kyseessä on lähinnä stressin ja raivon purkamista sekä mahdollisuus toteuttaa itseään, kitararisti Eetu sanoo.
– Pähkinänkuoressa: nopeammin, nopeammin, välillä hieman hitaammin ja NOPEAMMIN, rumpali Vili summaa.
Mitä tulee bändin ideologiaan, Cut to Fit vastustaa politiikka, papereiden pyörittelyä ja muuta turhaa ”ämpyilyä”.
– Ideologia on tätä läntisen maailman ”hyvinvointia” vastaan, ja sitä miten pitää ajaa joka paikkaan samaa formaattipaskaa koettamatta yhtään tehdä tilaa muunlaiselle elämänasenteelle ja –tavoille. Jos sä olet onnellinen ikkunanpesijänä Vantaalla, ole, jos et, tee jotain muuta, Jere sanoo.
– Lähinnä vittuilunhalu kaikkea sitä vastaan, mitä ihmiset ovat joutuneet kestämään tämän käppäkoneiston alla. Esimerkiksi miten ahtaalle työttömät ajetaan ja miten valitus kuuluu kuuroille korville. Nyt puhutaan kuitenkin ”edelläkävijävaltiosta” ja se kuulostaa huvittavalta, kun miettii, että tässä maassa koululaiset ampuvat toisiaan. Kuten Sadus sen sanoo ”there’s got to be a better way”, Vili muotolee.
Extreme metalin kohdalla kuulee usein viljeltävän lausetta ”vihaiset nuoret miehet”. Hieman vastentahtoisesti Jere myöntää, että väite pitää jotakuinkin paikkansa myös Cut to Fitin kohdalla.
– Kun keski-ikä on kaksikymmentä, niin nuoria kyllä, ja vihaisia kyllä. Kai se sitten on pakko. Mä olen nähnyt elämäni aikana liian monta masentunutta ja elämäänsä kyllästynyttä keski-ikäistä, ja liian monta elämäänsä hukkaan heittävää nuorta, joista tiedän ajan kanssa tulevan näitä samoja keski-ikäisiä, Jere sanoo.
– Kyllä itse ennemmin allekirjoitan Rotten Soundia lainatakseni ”Fast music for slow people” tai Brutal Truthilta ”For the ugly and unwanted… This is grindcore”, Eetu lainaa.
– Mä en allekirjoita. Oikeastaan se on päinvastoin musiikkia tehdessä. Mä en saa soitto- tai musiikintekofiiliksiä, jos on paska päivä. Ennemminkin hyvistä fiiliksistä lähtee se, että alkaa kokeilla uusia ideoita. Toki aina välillä vituttaa ihan niin kuin kaikkia ihmisiä, mutta hyvinä päivinä saan henkilökohtaisesti enemmän aikaan kuin huonoina, Vili puolestaan sanoo.
– Tekstiä tulee huomattavasti enemmän ja helpommin, kun vituttaa, mutta eipä tämä ”sielua kalvava maailmantuska” mun elämääni mitenkään pilaa. Tässäpä se tulee pari kertaa viikossa huutaessa purettua sillä tavalla, että voi olla hyvällä tuulella koko ajan muuten, Jere toteaa.
Cut to Fitin kohdalla on myös mainittu joskus sana ”terapiagrind”. Jere täsmentää taustoja termin takana:
– Pitkälti kirjoitan asioista, jotka mua vituttavat eli Facebookista Kataisen Jyrkiin, mutta myös pyörittelen kaikkia hauskoja ajatusleikkejä maailmanlopuista ja muista vastaavista. Kaikki kirjoittaminen on terapeuttista, ja mä kirjoitankin niin sanotusti ihan vitusti ja koko ajan. Alun perin koko lumipallo lähti pyörimään, kun menin sivariin ja mistään ei tullutkaan oikein mitään. En saanut duunia ja kukaan ei sitten halunnutkaan muun muassa maksaa mun vuokraa. Vitutti, ja perustettiin tämä tällainen hauska soitinyhtye.

Naamalle sylkemistä

Cut to Fit on varsin marginaalissa toimiva yhtye eivätkä jäsenet usko, että lyriikoilla olisi varsinaisia vaikutusmahdollisuuksia.
– Enpä usko, että ketään meidän lyriikat kiinnostavat, ennen kuin Vili on Edge ja mä olen Bono. Omaksi huvikseni siis lähinnä kirjoitan. Sen sijaan uskon, että tällä voi olla sellainen vaikutus, että joku muksu näkee että tällaiset rumat ja tyhmät jätkät voi soittaa musaa, niin sekin voi. En puhu meidän musiikista, mutta ylipäätään tuntuu, että nyt grindihommat ovat olleet aika hyvässä nousussa tässä maassa parin viime vuoden aikana, Jere sanoo.
– Asioihin vaikuttaminen suuremmassa mittakaavassa on lähes mahdoton ajatus näin marginaalitason touhulla, eikä yhtye siihen pyrikään. Maailmanparantaminen sikseen, tämä meidän touhu on ennemminkin vittuilua kaikelle ja naamalle sylkemistä. Vaikka vastaan huutamisesta ei mitään hyötyä olisikaan, kaikkea paskaa ei tarvitse niellä, Vili tuumaa.
– Länsimaisessa maailmassa oikeastaan ainoa perustavanlaatuinen vika on luottamuksen puute. Rahan perässä juokseminen ja terroristien pelkääminen on saanut ihmiset linnoittautumaan koteihinsa ja uskomaan sitä vilkkuvaa paskalaatikkoa, joka kertoo kuinka on hyvä, lämmin ja turvallinen kotona, paha ja pelottava muualla. Naapurit ovat kaikki homoja tai vihollisia. Pitäisi omaksua sellainen latvialainen tie-politiikka. Siellä saattaa tulla kolmeakin rekkaa vastaan ja pitää vaan luottaa toiseen, että ne tekevät tilaa, jos oletkin ohittamassa ja siellä on isommat ajovalot edessä. Se oli aluksi vähän pelottavaa, mutta sitten käsitin, että tuossa kaikessa hasardissa liikenteessä Itä-Euroopassa on suurta filosofista viisautta. Viisaus tulee idästä, Jere sanoo.
– Suomessa ottaa rankasti päähän pakonomainen tarve kontrolloida kaikkea ja kaikkia. Siitä seuraa lisää järjettömiä sääntöjä sekä rajoituksia ja kaduntallaajat ajetaan ahtaalle. Yhteiset pelisäännöt pitää olla, mutta rajansa kaikella. Ainoa oikea tapa elää on saavuttaa jotain elämää suurempaa. ”Et ole mitään ellet ole joku” tuntuu olevan porkkana, jota hölmöt jahtaavat. Oman elämän huoraaminen internetissä ja julkisuuden turhanpäiväinen tavoittelu on ainoa tie todelliseen onnellisuuteen. Paskaduunari joka työpäivän päätteeksi avaa oluen ja tilaa pizzan, on elämäntavastaan onnellinen, mutta toiset pitävät luuserina. Argh! Vili avautuu.
– Se rassaa vähän, että joku poliitikko tienaa kolme kertaa enemmän sekoilemalla Seiskassa kuin joku, joka oikeasti tekee töitä rahansa eteen. Isossa talossa lupaillaan, että asiat tulevat muuttumaan, mutta muutoksia ei ole tullut kuin huonompaan suuntaan. Se mitä voitaisiin ottaa pois poliitikkojen palkkioista, voitaisiin suoraan lisätä tukiin ja kaikkeen yleishyödylliseen, Eetu sanoo.
Cut to Fit ei ole kokenut tarvitsevansa levy-yhtiötä mihinkään, mutta bändillä ei myöskään ole mitään levy-yhtiöitä vastaan.
– Me ei olla koskaan niitä häiritty, eikä ne meitä. Jos on ollut rahaa, niin on vaan duunailtu kaikki itse ja tehty painokset omasta pussista. Mihinkä sitä silloin kymmentä paperia tarvitsee, jos voi tehdä asiat ilmankin, Jere toteaa.
– Nykyään bändeillä tuntuu jo heti alusta asti olevan hirmu ammattimainen asenne musiikkia kohtaan. Bändeillä on levy-yhtiöt ja keikkamyyjät ja eka levy ulkona ennen ekaa demoa. Itsellä jotenkin katoaisi hauskuus koko hommasta, jos mentäisiin ihan ammattitasolle. Ennemmin tuo on vastalause sitä kaikkea bisnespaskaa ja musiikillista ”uraa” vastaan, Vili sanoo.
Tulevaa materiaalia bändi on kuitenkin aikeissa julkaista levy-yhtiön kautta. Jeren mukaan pääsyy tähän on se, että yhtyeellä ei ole tällä hetkellä rahaa.
– Lafka on julkaissut muidenkin suomalaisten grindibändien levyjä, joten ei oikeastaan tarvinnut kuin Myspacessa kysyä, että haluatteko pistää sen pihalle. Ensi viikolla me se levy nauhoitellaan, mutta käytännössä meillä ei vielä ole mitään hajua siitä, miten tuo vaikuttaa mihinkään, Jere kertoo.
– Eipä sitä kauheasti osaa odottaa, kun kaikki on jo nyt mennyt yli odotusten. Kunhan tätä saa vaan jatkaa, niin kaikki on jees. Lisää keikkoja ja levyjä samalla kolme vuodessa -tahdilla kuin tähänkin asti. Mitä enemmän keikkoja, sen hauskempi, mies jatkaa.
– Pillit pussiin mahdollisimman nopeasti. Emme ole koskaan tehneet pitempiaikaisia suunnitelmia. Oikeastaan emme ole tehneet suunnitelmia ollenkaan. Pidetään homma sellaisena vammaisena kohelluksena, Vili toteaa.
– Ensin me aivopestään kaikki tällä meidän loisteliaalla, massoihin vetoavalla säveltaiteella ja sitten keitetään kuussataakuuskytkuus litraa napalmia ja poltetaan tämä Babylon alas, Jere suunnittelee.
– Edetään päivä kerrallaan, Eetu toteaa.
Lopuksi Cut to Fit toteaa muutaman aiheeseen enemmän tai vähemmän liittyvän virkkeen.
Eetu: – Pullamössösukupolveen kuulutaan eikä siitä miksikään muututa.
Jere: – Ette sitten kuuntele niitä minun kappaleita! Pikkasen käytte niin maispeississä kuuntelemassa minun kappaleita! Pimeässä kuuntelette kappaleita siellä! MINUN KAPPALEET! JUMALAUTA!
Vili: – ”En ole samaa mieltä, enkä eri mieltä. Pikemminkin päinvastoin”.
Jere: – Pullamössösukupolvi kuittaa!


www.myspace.com/cuttofuckingfit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti