lauantai 15. tammikuuta 2011

Vituttaataas.

Mikäkö vituttaa? Korttimaksu-uudistus, "kortin arvonlisävero", joka syöksähtää kaikkien lompakoille helmikuussa. Maksat rahaa siitä, jos tahdot maksaa ostoksesi kortilla, koska se tulee kaupoille kalliimmaksi kuin ennen, ja ei ole kilpailun periaatteitten mukaista, että sen rahan maksaisi siitä välistä joku muu, kuin työssä käyvä veronmaksaja. Siis se kaveri, joka maksaa veroa tekemänsä työn tuomasta palkasta, ja arvonlisäveroa ostamistaan tuotteista ja palveluista, maksaa kohta myös siitä että saa maksaa.

Kun ylipäätään menen maksamaan jotakin kortilla, se tavallisimmin johtuu siitä, ettei mulla ole senttiäkään käteistä, ja tilillä juuri ja juuri sen verran rahaa, että saan maitopurkin ostettua. Ihan kusettamatta, näin se menee. Ja nyt kun pitäisi osata ottaa huomioon "ostosten hinnasta riippuva osuus", jonka ykköset ja nollat pyöristelevät pankin eduksi, niin jää maitopurkit kauppaan.

Ensimmäinen looginen ja helppo ajatus, joka kaikilla tulee mieleen: No saatanan urpo, nosta rahasi käteiseksi niin ei tarvitse itkeä. Jopelisjoo, pankit ja kaupat ovat kelanneet tämänkin sun puolesta valmiiksi. Kauppoihin on juuri uudistettu nämä hienot, uudet, helvetin hitaat ja vaikeat varmistinlukijat, jotka käytännössä pitää maksaa meidän ostoksilla kuukaudessa. Äiti taisi mainita että sen pitäminen maksaa jonkun 500 euroa kuussa, en ole ihan varma. Mutta sen ainakin tajuan, että parturikampaamolle Pertunmaalla se tarkoittaa että pitää muutamat hiukset leikata. Jos jollain kaupalla on niitä siis joka kassalla ja ne pitäisi saada maksettua, ja niitä pitäisi käyttääkin, että se ei tule niin kalliiksi, niin käteismaksuhan koituu sitten ongelmaksi. Joten, on heti ehdotettu että käteisnostot tehtäisiin maksulliseksi, ja mielellään kalliimmaksi kuin korttimaksu.

Mitä tästä seuraa? Ainakin sitä, että mä alan vaatia kaiken liksani käteisenä, ettei mun tarvitse maksaa siitä että saan sen ansaitsemani rahan omaan vapaaseen käyttööni. Koska se ei mielestäni vastaa mitään käsitystä vapaudesta käyttää ansaittua rahaa, ettei se oikeasti ole.. No.. VAPAATA! Luulisi olevan ihan perusasioita, suhteellisen helppotajuisia ja simppeleitä juttuja. Näin käy kun päästetään kapitalismin ihanteet myllertämään joka vitun alalle. Kapitalismissakin on hyvät puolensa, koska pienimuotoinen kilpailu auttaa kehittämään kaikkea käyttäjäystävällisempään ja parempaan suuntaan, mutta tämän maailman kilpailu tiivistyy hyvin siihen innovatiisuuden puutteesta kärsivään internet kilpailuun: Sen sijaan, että kukaan yrittäisi vaikkapa keksiä jotain uutta korviketta Facebookille, kaikki palvelut muuttavat ulkoasunsa ja käyttöliittymänsä yhtä paskaksi ja vittumaiseksi. Se ei houkuttele minua, enkä usko sen houkuttelevan ketään muutakaan.

---
Eilen tuli taas niin vitun outo olo kun ihmiset tuijottivat Torvessa, joten päätin painattaa itselleni paidan jossa lukee "kaikki tuntee apinan mutta apinapa se ei tunne kettää." ja on surullinen apina siinä keskellä. Siltä musta tuntui välistä, joten sellaisen teen. Piisout.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti